Ψηφιακά… Λόγω πανδημίας ο εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Διαφορετικός, λόγω πανδημίας ο σημερινός -Δευτέρα- εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2020.

«Ψηφιακά», μέσω εφαρμογών και δράσεων που έχουν αναρτηθεί σε ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα μουσεία «ακόμη και αυτή τη δύσκολη περίοδο, συνεχίζουν το έργο τους.

Αποδεικνύουν έτσι ότι είναι ζωντανοί οργανισμοί που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου» αναφέρει το ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM). Τα μουσεία της χώρας μας παραμένουν κλειστά έως τις 15 Ιουνίου, ενώ, αντίθετα, από σήμερα οι αρχαιολογικοί χώροι μας υποδέχονται ξανά.

Το ICOM, το οποίο έχει ορίσει την 18η Μαΐου ως διεθνή ημέρα μουσείων δίνει έμφαση στην κοινωνική αξία των μουσείων και τη συμβολή τους, μεταξύ άλλων, στην κοινωνική συνοχή. «Τα μουσεία, ως οργανισμοί με κύρος και φορείς κοινωνικών αλλαγών και ανάπτυξης, αποδεικνύουν στις μέρες μας πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος τους, καθώς αποτελούν σημείο σύνδεσης των διάφορων κοινοτήτων συμβάλλοντας στην κοινωνική συνοχή. Μέσα από τις συλλογές τους, τις εκθέσεις, τις ποικίλες εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες που οργανώνουν, αλλά και τις καινοτόμες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν, προβάλλουν την κοινωνική και πολιτιστική ποικιλομορφία και δημιουργούν εργαλεία υποστήριξης για την αντιμετώπιση προκαταλήψεων και την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων» αναφέρει η ανακοίνωση του ICOM.

Το Ελληνικό Τμήμα του ICOM αποτελεί τον κόμβο προβολής των πρωτοβουλιών των ελληνικών μουσείων, αναδεικνύοντας τις ψηφιακές δράσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού. Θεματικές περιηγήσεις, παρουσιάσεις μόνιμων ή επιμέρους εκθέσεων, επίκαιρα αφιερώματα, προβολές και εκπαιδευτικά προγράμματα, είναι μερικές μόνο από τις εκδηλώσεις που 60 και πλέον φορείς από όλη την Ελλάδα μας προσκαλούν να παρακολουθήσουμε on line μέσα από τις ιστοσελίδες τους ή από τα κοινωνικά δίκτυα. Όλες οι εκδηλώσεις έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ελληνικού τμήματος του ICOM: http://icom-greece.mini.icom.museum/agenda/

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίδαυρος: Για πρώτη φορά παράσταση αρχαίου δράματος σε live streaming

Αισχύλου “Πέρσες” από το Εθνικό Θέατρο, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με την Google Ελλάδος.  Σάββατο, 25 Ιούλιου 2020, 21.00 – Στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους Πολλά ευρωπαϊκά φεστιβάλ ακύρωσαν φέτος το πρόγραμμα τους λόγω του COVID-19. To Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου αποφασισμένο να μη λείψει από[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *