Ψήφος αποδήμων: Ενστάσεις από Τσίπρα – Θετική η Γεννηματά

Με το βλέμμα στις συναινέσεις συνεχίζονται οι συναντήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με αποκλειστικό θέμα την ψήφο των αποδήμων.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι να εξασφαλίσει πολιτικές συναινέσεις για το θέμα, προκειμένου να νομοθετηθούν οι αλλαγές για την ψήφο των αποδήμων, για τις οποίες απαιτείται πλειοψηφία 200 βουλευτών.

Ήδη, φαίνεται να εξασφάλισε το «ναι» της Φώφης Γεννηματά, κάτι που σημαίνει ότι ενισχύεται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπέρ της πρότασης για την ψήφο των αποδήμων. Στις 158 ψήφους της ΝΔ φαίνεται ότι θα προστεθούν οι 22 του ΚΙΝΑΛ, με αποτέλεσμα υπέρ της πρότασης να διαγράφεται πλειοψηφία 180 ψήφων.

Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να λύσει μία δύσκολη εξίσωση.

«Όχι» από Τσίπρα

Η πρώτη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη ήταν με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εξέφρασε τη διαφωνία του σε ορισμένα σημεία της κυβερνητικής πρότασης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δύο ώρες μετά τη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη ανέφερε -μεταξύ άλλων- ότι επιθυμεί να εντάξουμε τους Έλληνες της διασποράς δημιουργικά στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Ωστόσο, εξέφρασε διαφωνίες με την πρόταση της κυβέρνησης καλώντας μάλιστα τον πρωθυπουργό να αλλάξει στάση προκειμένου να μην διχαστεί η Διασπορά.

«Δεν επιθυμούμε να μετατρέψουμε τους Έλληνες του εξωτερικού σε αντικείμενο ψηφοθηρίας ή να χωρίσουμε τους ομογενειακούς τους συλλόγους, ανάλογα με το κόμμα που υποστηρίζουνε. Η πρόταση που μου παρουσίασε προφορικά ο κος Μητσοτάκης, δυστυχώς εκεί κατατείνει» ανέφερε ο κ. Τσιπρας και πρόσθεσε: 

«Θα περιμένουμε να δούμε και γραπτώς τις τελικές του προτάσεις. Τον προέτρεψα όμως να αλλάξει ρότα ώστε να βρούμε τον κοινό τόπο των προτάσεων μας και να προχωρήσουμε συναινετικά. Και σε κάθε περίπτωση να μην οδηγήσουμε τους Έλληνες της διασποράς στο διχασμό».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «οι μεγάλες θεσμικές τομές  απαιτούν ευρύτατες συναινέσεις και κυρίως συνθέσεις ανάμεσα στις παρατάξεις που αποτελούν τους κεντρικούς πόλους διεκδίκησης της διακυβέρνησης στον τόπο. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα είναι επιλογή πολιτικής αλλά και θεσμικής εκτροπής. Από την οποία δεν θα κερδίσει κανείς».

«Ναι» από Γεννηματά

Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη η κ. Γεννηματά τάχθηκε υπέρ της ψήφου των αποδήμων, δίνοντας το θετικό στίγμα της θέσεις του κόμματός της.

«Εμείς θέλουμε επιτέλους να ψηφίζουν οι Έλληνες πολίτες κάτοικοι του εξωτερικού. Να προσμετράται η ψήφος τους. Να εκλέγουν αντιπροσώπους. Όχι άλλη χαμένη ευκαιρία», τόνισε  κ. Γεννηματά, καλώντας όλα τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει δηλώσει ανοιχτό σε συναίνεσης.
Όπως έχει αναφέρει ο γραμματέας του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης το Κίνημα Αλλαγής θέτει τέσσερις αρχές:

1.Μιλάμε για δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

2. Ζητάμε τη θέσπιση επιστολικής ψήφου, που θα δίνει την δυνατότητα σε όλους να ψηφίζουν-ακόμη και αν δεν μπορούν να ταξιδέψουν.

3. Οι Έλληνες του εξωτερικού να έχουν δική τους εκπροσώπηση.

4. Να συνυπολογίζεται το αποτέλεσμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα γιατί διαφορετικά δεν έχει κανένα νόημα η ψήφος τους. Είναι εμπαιγμός. Ζητάμε ισοτιμία.

Συνεχίζονται τα ραντεβού Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχτηκε τον Δημήτρη Κουτσούμπα στις 4 μ.μ., τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης. Αναμένεται να συναντήσει τον Κυριάκο Βελόπουλο στις 4:45, και τον γραμματέα του  ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη στις 5:30.

 

in.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κινητοποίηση Μαξίμου για την πρώτη κατοικία

Ο πρωθυπουργός «πήρε πάνω του» το θέμα. Αποφασισμένη η να φέρει τη ρύθμιση στη Βουλή άμεσα. Σκέψεις ακόμα και για μονομερή κίνηση «αλλά στόχος είναι να βρεθεί λύση». Υπό συζήτηση οι εκπτώσεις στα επιχειρηματικά δάνεια, «δεν κάνουμε πίσω στα φυσικά πρόσωπα». Αποφασισμένη να κλείσει άμεσα την εκκρεμότητα για την προστασία[…]

Περισσότερα »

Κούκλατζης: Δεν νιώθω ήρωας

Με καθάριο βλέμμα, με φωνή που σιωπά όταν οι ερωτήσεις αγγίζουν ευαίσθητες χορδές της ψυχής και ηρεμία, που σε καμία περίπτωση δε μαρτυρά πως επί 167 ημέρες παρέμεινε κρατούμενος σε φυλακές υψίστης ασφαλείας της γείτονος, ο λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης ανοίγει την ψυχή του και μιλάει με ειλικρίνεια, σε μία βαθιά[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *