“Εντός των Τειχών”… Στον αρχαιολογικό χώρο της Διαμέσου Πύλης του Πειραιά

Η παράσταση “Εντός των Τειχών” πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιουλίου του στον αρχαιολογικό χώρο της Διαμέσου Πύλης του Πειραιά ο οποίος άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του στο κοινό.

Στο κάλεσμα της παράστασης υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση, με αποτέλεσμα το πλήθος των θεατών ακόμη και όρθιοι παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον και καταχειροκρότησαν την παράσταση και την πρωτοβουλία αυτή της ¨Παμπειραϊκής πρωτοβουλίας για την υποστήριξη των προσφύγων και μεταναστών¨, σε συνεργασία με την καλλιτεχνική κολλεκτίβα «κινούμενη άμμος».

Το θέμα της παράστασης ήταν το ολιγαρχικό πραξικόπημα το οποίο έγινε εν μέσω του πελοποννησιακού πολέμου το 411πΧ μετά από τη Σικελική καταστροφή και την ολοσχερή απώλεια των έμψυχων και υλικών δυνάμεων των Αθηναίων.

Οι ολιγαρχικοί διέταξαν την ανέγερση νέου τείχους στην Ηετιώνεια ακτή του Πειραιά, για να λειτουργήσει ως Δούρειος Ιππος και να παραδώσουν την πόλη στους Σπαρτιάτες.

Το τείχος γκρεμίστηκε από τον Δημοκρατικό λαό του Πειραιά μόλις πληροφορήθηκε τα σχέδια τους και η ολιγαρχία κατέρρευσε .Αυτη η άγνωστη ιστορία πιστή στην αφήγηση του Θουκυδίδη με αποσπάσματα από τις τραγωδίες του Ευριπίδη, Ελένη, Εκάβη , Τρωάδες,Κρεσφόντης , παρουσιάστηκε από την ομάδα «κινούμενη άμμος», με πρωτότυπη ζωντανή μουσική και τραγούδια γραμμένα για την παράσταση , με τη συνεργασία της Ενωσης Ποντίων Πειραιά –Δραπετσώνας οι οποίοι χόρεψαν τον Πυρρίχειο στη σκηνή της αναχώρησης της Σικελικής εκστρατείας.

Η ομάδα, ανανέωσε την υπόσχεση της συνέχισης της παράστασης σε άλλους πολιτιστικούς χώρους και εκπαιδευτικά ιδρύματα του Πειραιά. Την παράσταση παρακολούθησαν οι βουλευτές Θ. Δρίτσας, Ν.Κασιμάτη, Ε. Σταματάκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Σχολείον, στη Πειραιώς νέο σπίτι της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου

Στον αριθμό 52 της οδού Πειραιώς, στην περιοχή του Πειραιά βρίσκεται το «Σχολείον» της Ειρήνης Παππά. Κλειστό για πολλά χρόνια, λειτούργησε με παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών για να ξανακλείσει και να περάσει από το 2014 στα χέρια του Εθνικού Θεάτρου. Είναι το μέρος στο οποίο όπως ανακοίνωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής[…]

Περισσότερα »

Στην οκτάωρη Σάρα Κέην με μαξιλάρες και υπνόσακκους!

Από την Κατερίνα Παπαγεωργίου… Με φεστιβαλική πρόταση και με οδηγό κυρίως κείμενα της Σάρας Κέην από τα έργα της “Λαχταρώ, και “Καθαροί Πια” θα κυλήσει η παράσταση “Σάρα Κέιν -Ψύχωση 4.48 -Κοίταξε με” σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα από απόψε στις 12 την νύχτα μέχρι τις 8 το πρωί, μ’ ένα[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *