“Εντός των Τειχών”… Στον αρχαιολογικό χώρο της Διαμέσου Πύλης του Πειραιά

Η παράσταση “Εντός των Τειχών” πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιουλίου του στον αρχαιολογικό χώρο της Διαμέσου Πύλης του Πειραιά ο οποίος άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του στο κοινό.

Στο κάλεσμα της παράστασης υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση, με αποτέλεσμα το πλήθος των θεατών ακόμη και όρθιοι παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον και καταχειροκρότησαν την παράσταση και την πρωτοβουλία αυτή της ¨Παμπειραϊκής πρωτοβουλίας για την υποστήριξη των προσφύγων και μεταναστών¨, σε συνεργασία με την καλλιτεχνική κολλεκτίβα «κινούμενη άμμος».

Το θέμα της παράστασης ήταν το ολιγαρχικό πραξικόπημα το οποίο έγινε εν μέσω του πελοποννησιακού πολέμου το 411πΧ μετά από τη Σικελική καταστροφή και την ολοσχερή απώλεια των έμψυχων και υλικών δυνάμεων των Αθηναίων.

Οι ολιγαρχικοί διέταξαν την ανέγερση νέου τείχους στην Ηετιώνεια ακτή του Πειραιά, για να λειτουργήσει ως Δούρειος Ιππος και να παραδώσουν την πόλη στους Σπαρτιάτες.

Το τείχος γκρεμίστηκε από τον Δημοκρατικό λαό του Πειραιά μόλις πληροφορήθηκε τα σχέδια τους και η ολιγαρχία κατέρρευσε .Αυτη η άγνωστη ιστορία πιστή στην αφήγηση του Θουκυδίδη με αποσπάσματα από τις τραγωδίες του Ευριπίδη, Ελένη, Εκάβη , Τρωάδες,Κρεσφόντης , παρουσιάστηκε από την ομάδα «κινούμενη άμμος», με πρωτότυπη ζωντανή μουσική και τραγούδια γραμμένα για την παράσταση , με τη συνεργασία της Ενωσης Ποντίων Πειραιά –Δραπετσώνας οι οποίοι χόρεψαν τον Πυρρίχειο στη σκηνή της αναχώρησης της Σικελικής εκστρατείας.

Η ομάδα, ανανέωσε την υπόσχεση της συνέχισης της παράστασης σε άλλους πολιτιστικούς χώρους και εκπαιδευτικά ιδρύματα του Πειραιά. Την παράσταση παρακολούθησαν οι βουλευτές Θ. Δρίτσας, Ν.Κασιμάτη, Ε. Σταματάκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η «Ελένη» του Γιάννη Ρίτσου στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν 

2001… 2009… 2017: Η «Ελένη» του Γιάννη Ρίτσου, στη σκηνική ενσάρκωσή της από τον Βασίλη Παπαβασιλείου, ξαναγεννιέται κάθε οχτώ χρόνια και φέτος επιστρέφει, όπως πάντα,  σαν φόρος κατάφασης στη δύναμη της ποίησης, του θεάτρου και της ζωής. Έχοντας ήδη πίσω της 150 παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, η «Ελένη»[…]

Περισσότερα »

Βιβλίο… “Νουρεντίν Μπόμπα” του Στρατή Τσίρκα

Από την Κατερίνα Παπαγεωργίου… Επανακυκλοφορεί η νουβέλα του Στρατή Τσίρκα “Νουρεντίν Μπόμπα” ( εκδ. Κέδρος) με επίμετρο του φιλόλογου Γιάννη Παπαθεοδώρου (136 σελίδες). Η πρώτη έκδοση του βιβλίου είχε γίνει το 1957 πριν εξήντα χρόνια! Αξίζει να σημειωθεί, πως το συγκεκριμένο έργο γράφτηκε μέσα σε δέκα μέρες το 1956 κατά[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *