“Κάθε δάσος θέλει το δικό του είδος δέντρου για αναδασωση”

Σε 12.600 ανέρχονται τα στρέμματα που κάηκαν σε Μάτι και Νέο Βουτζά. Στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής τίποτα δεν θυμίζει πλέον το πευκόφυτο τοπίο που χαίρονταν κάτοικοι και παραθεριστές.

Η καμένη δασική περιοχή της Ανατολικής Αττικής, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό περιβάλλοντος, θα κηρυχτεί αναδασωτέα, ενώ θα αρθρωθεί ένα νέο πολεοδομικό σχέδιο που θα «αποτινάσει» την αυθαιρεσία. Την ίδια αυθαιρεσία που πριν λίγο καιρό συγκάλυπτε με την… νομιμοποίησή της.

Αναρωτιέμαι βέβαια, πώς νοηματοδοτείται η φράση «νομιμοποιημένο αυθαίρετο». Αυτές οι δύο λέξεις είναι μεταξύ τους αντίθετες, αφού η αυθαιρεσία βασίζεται στις προσωπικές επιθυμίες και δεν συμβαδίζει με το γράμμα του νόμου.

Είναι το πευκόδασος κατάλληλο;

Η απάντηση είναι μάλλον θετική. Το τι θα αναδασώσουμε σε μια συγκεκριμένη περιοχή εξαρτάται αποκλειστικά από το τι «της ταιριάζει». Ναι, το πεύκο, λόγω της ρητίνης, είναι εύφλεκτο. Αυτό δεν το ξέρουμε απλώς, το ζήσαμε με τις τελευταίες φωτιές.

Είναι όμως ξεκάθαρο, πως αν στην εν λόγω περιοχή φυτευόντουσαν άλλα δέντρα δεν θα κατάφερναν να επιβιώσουν. Επομένως, η πιο σοφή λύση είναι να αφήσουμε το δάσος να ξαναγίνει μόνο του. Χωρίς καταπατήσεις, οικοπεδοφάγους και δράσεις κατόπιν εορτής.

Η γνώμη ενός ειδικού

Ο Δασολόγος και ερευνητής  στο Ινστιτούτο Προστασίας Δασικών Οικοσυστημάτων και Πυρκαγιών, Δρ. Γαβριήλ Ξανθόπουλος, μιλώντας στο Κανάλι Ένα, αναφέρθηκε στην πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής  και  στην αναδασωτέα περιοχή, που θα φιλοξενήσει στα χώματά της ξανά τα πεύκα.

Ο κ. Ξανθόπουλος τόνισε πως τα πεύκα είναι μεν ένα σχετικά εύφλεκτο είδος δέντρου όμως υπάρχουν και άλλα που είναι πολύ περισσότερο εύφλεκτα (π.χ. ευκάλυπτος).

Εν κατακλείδι…

Αφού λοιπόν επιστρέψει η κανονικότητα στη ζωή των ανθρώπων, αν αυτό είναι εφικτό, θα πρέπει να διαχειριστούμε με νηφαλιότητα το κεφάλαιο «Αναδάσωση». Τα εμπόδια είναι πολλά και θα φανούν στην πορεία. Μόνο χειραγωγηθούμε από φορείς οικονομικών και άλλων συμφερόντων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΔΔΗΕ: Πού και πότε θα γίνουν διακοπές ρεύματος

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, τα προγράμματα περικοπών είναι ενδεικτικά και ενδέχεται να μεταβληθούν, τόσο ως προς τη διάρκεια όσο και ως προς τις γεωγραφικές περιοχές που αφορούν, εφόσον μεσολαβήσουν αστάθμητοι παράγοντες που θα επηρεάσουν τη σταθερότητα του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας (π.χ. αιφνίδια βλάβη ή στάση μονάδας). Οι καταναλωτές μπορούν[…]

Περισσότερα »

Στο επίκεντρο του Brussels Group ΦΠΑ και ασφαλιστικό

Να καλύψει το 50% του δημοσιονομικού κενού του 2015, ύψους 4 δισ. ευρώ, με παρεμβάσεις στον ΦΠΑ και στο ασφαλιστικό ζητούν ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ από την ελληνική κυβέρνηση. Οι θεσμοί φέρονται να δέχονται ένα πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 ύψους 1% ώς 1,5% του ΑΕΠ, αντί για 3% που[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *