“Τρίτες χώρες χρησιμοποιούν ανθρώπους σαν σφαίρες για τις δικές τους επιδιώξεις”

Τις ευχαριστίες της κυβέρνησης στους εκπροσώπους των πρεσβειών των 15 κρατών μελών που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα της Ελλάδας για ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και απέστειλαν ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα, εξέφρασαν σήμερα Τρίτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και οι γενικοί γραμματείς Πολιτικής Προστασίας και Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο.

«Δεν μπορούν δυστυχισμένοι και απελπισμένοι άνθρωποι που αναζητούν μια τύχη στον ήλιο να χρησιμοποιούνται από άλλες χώρες, από άλλες εξουσίες και κυβερνήσεις για γεωπολιτικούς σκοπούς», επεσήμανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και πρόσθεσε: «Εμείς έχουμε μια μεγάλη αγκαλιά για κάθε κατατρεγμένο και κάθε δυστυχισμένο άνθρωπο, έχουμε μια μεγάλη αγκαλιά για εκείνον που διώκεται και δικαιούται όταν ζητάει διεθνή προστασία, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε τρίτες χώρες να χρησιμοποιούν ανθρώπους σαν σφαίρες ουσιαστικά για να ικανοποιήσουν τις δικές τους επιδιώξεις».

Ο υπουργός υπογράμμισε εξάλλου ότι η ανθρωπιστική αυτή αποστολή καταδεικνύει ότι η αλληλεγγύη των εταίρων είναι «χειροπιαστή πραγματικότητα. Αυτή τη στιγμή ξεδιπλώνεται στα σύνορά μας, στον Έβρο και τα νησιά μια ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε επίπεδο επιχειρησιακό, όπου όλες οι χώρες της Ευρώπης στέλνουν επιχειρησιακές δυνάμεις για την προστασία των συνόρων της Ελλάδας και της Ευρώπης».

Χαρδαλιάς: Η Ευρώπη σε ζητήματα αλληλεγγύης και συνεργασίας είναι έτοιμη

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, σημείωσε ότι ο «μηχανισμός έρχεται να αναδείξει ότι η Ευρώπη σε ζητήματα αλληλεγγύης και συνεργασίας είναι έτοιμη, ειδικά όταν ένα κράτος μέλος αντιμετωπίζει ζητήματα στα σύνορα της ίδιας της Ευρώπης», ενώ ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μάνος Λογοθέτης, επεσήμανε ότι «δώσαμε πολύ μεγάλο αγώνα για να καλύψουμε τέτοιες βασικές ανάγκες γα όσους βρίσκονται ήδη στα κέντρα και τέτοιου είδους βοήθεια είναι πολύτιμη για να συνεχίσουμε το πολύ δύσκολο έργο μας».

Συνολικά θα σταλούν περίπου 70.000 αντικείμενα, μεταξύ των οποίων σκηνές, κουβέρτες, υπνόσακοι, ηλεκτρογεννήτριες, θερμάστρες, κρεβάτια, στρώματα, αδιάβροχα, γαλότσες, δεξαμενές νερού, γραφεία, καρέκλες και είδη πρώτης βοήθειας. Η ολοκλήρωση αποστολής των ειδών αναμένεται τις επόμενες δέκα ημέρες.

Στο αίτημα της χώρας ανταποκρίθηκαν η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Δανία, η Κροατία, η Λιθουανία, η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σερβία, η Σλοβενία, η Τσεχία και η Φινλανδία.

Τα είδη θα αποσταλούν άμεσα στα κέντρα που θα δημιουργηθούν στην ενδοχώρα για την παραμονή όσων ήρθαν στη χώρα μετά την 1η Μαρτίου και βρίσκονται σε καθεστώς διοικητικής κράτησης, αλλά και στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά.

 

ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Alert! Τηλεφώνημα για βόμβα σε εμπορικό κέντρο στα Σπάτα!

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τη ΓΑΔΑ, άγνωστη γυναίκα τηλεφώνησε στις 11 το πρωί της Κυριακής σε εφημερίδα και προειδοποίησε για την ύπαρξη βόμβας σε ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο που σήμερα Κυριακή, λόγω και των ανοιχτών καταστημάτων συρρέει πλήθος κόσμου για τις χριστουγεννιάτικες αγορές. Συγκεκριμένα, η γυναίκα, τηλεφωνώντας στην[…]

Περισσότερα »

Αποχωρεί από την Task Force o Χορστ Ράιχενμπαχ

Αποχωρεί τους επόμενους μήνες από τη θέση του επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος αναλαμβάνει θέση συμβούλου στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Παράλληλα, τον Ιούνιο εκπνέει η ισχύς της εντολής, που είχε λάβει απο την Κομισιόν η Task Force. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *