Ρητή αναφορά φον ντερ Λάιεν σε Ελλάδα και Κύπρο στη συνάντηση με Ερντογάν

Ρητή αναφορά από την πρόεδρο της Κομισιόν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε Ελλάδα και Κύπρο κατά την συνάντησή της με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Σαρλ Μισέλ στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε των συζητήσεων με τον τούρκο πρόεδρο ανέφερε χαρακτηριστικά πως η ΕΕ «δεν θα διστάσει ποτέ να επισημάνει περαιτέρω αρνητικές εξελίξεις, και αυτό ισχύει και για μονομερείς ενέργειες εναντίον κρατών μελών της ΕΕ, όπως η Ελλάδα ή η Κύπρος». Ωστόσο Μισέλ και φον ντερ Λάιαν εξέφρασαν ικανοποίησή για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στις σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας.

Η φράση όμως πως «Η συνεργασία μας θα είναι προοδευτική, αναλογική και αναστρέψιμη. Ελπίζουμε η Τουρκία να εκμεταλλευτεί αυτό το παράθυρο ευκαιρίας», συμπυκνώνει και την όλη λογική των Βρυξελλών σε ό,τι αφορά τον τρόπο που προσεγγίζει τη γείτονα χώρα, δηλαδή στον λογική της επιβράβευσης όταν τηρεί τα συμφωνηθέντα αλλά υπενθυμίζοντας πάντα πως στο βάθος υπάρχουν διαθέσιμα εργαλεία για να εφαρμοστούν εάν παρεκκλίνει των δεσμεύσεών της.

Οι φον ντερ Λάιεν και Μισέλ, έχοντας την απαραίτητη εξουσιοδότηση βάση της αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής συζήτησε φυσικά με περισσότερες λεπτομέρειες τα δύο βασικά ζητήματα στην ατζέντα δηλαδή τις οικονομικές σχέσεις Βρυξελλώ-Άγκυρας και το μεταναστευτικό.

Οι ευρωπαίο εκπρόσωποι, τόνισαν πως η Άγκυρα θα πρέπει να τηρεί τη συμφωνία που υπεγράφη το 2016 για το προσφυγικό προκειμένου να υπάρχει νόημα να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα συμφωνία, επισημαίνοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα εξαιτίας συγκεκριμένων πολιτικών της Άγκυρας, όπως τον περασμένο Μάρτιο στον Έβρο, τις ροές στα νησιά αλλά της μη επαρκούς συνεργασίας σε ό,τι αφορά την επιστροφή προσφύγων στην Τουρκία. Αυτά πρέπει να είναι και μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας συμφωνίας.

Ειδικότερα, η φον ντερ Λάιεν, υπογράμμισε πως πρόθεση των Βρυξελλών είναι να συνεχιστεί η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση προς την Τουρκία για το μεταναστευτικό αναφέροντας πως θα γίνει άμεσα πρόταση στη χώρα οποία θα συνοδεύεται και από παροχή κινήτρων και ευκαιριών για τους πρόσφυγες.

Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές σχέσεις των δύο μερών τονίστηκε πως το Συμβούλιο έχει προσκαλέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει τις προπαρασκευαστικές εργασίες για την οικονομική συνεργασία με την Τουρκία. “Η Ε.Ε. είναι μακράν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας».

Αναφορές έγιναν και σε θέματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επισημάνθηκαν στον Ερντογάν και ειδικότερα για την απόσυρση της Τουρκίας από τη διεθνή Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης με τον κ.Μισέλ να σχολιάζει πως πρόσφατη απόφαση απόσυρσης από την Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες.

Βασικά θέματα συζήτησης ήταν και αυτά που αφορούν τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, και ειδικότερα στη Λιβύη όπου ο κ.Μισελ είχε βρεθεί λίγα 24ωρα νωρίτερα, θέτοντας στον Ερντογάν ζήτημα απομάκρυνσης όλων των ξένων μαχητών από τη χώρα, αφού είναι γνωστό πως η Τουρκία δραστηριοποιείται παράνομα σε λιβυκό έδαφος υποδαυλίζοντας το εμφυλιακό κλίμα.

Κανάλι Ένα, 90,4FM, Κατ.Πρίφτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΑΣΟΚ: Αυτοί που έσκιζαν Μνημόνια… τώρα υπογράφουν

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ με αφορμή την επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς. Την κατηγορεί συγκεκριμένα ότι «περνά πια οριστικά από τη δημιουργική ασάφεια στην παράδοση άνευ όρων και επιχειρεί και πάλι να αποκρύψει την πραγματικότητα, με επιλεκτικές και αυθαίρετες διαρροές και να παρουσιάσει το νέο μνημόνιο ως επιτυχία». Σύμφωνα με[…]

Περισσότερα »

Απομονώνεται η Τουρκία, λιγοστεύουν οι σύμμαχοι

Λιγοστεύουν οι σύμμαχοι της Τουρκίας. Οι σχέσεις Άγκυρας – Καίρου βρίσκονται στην κατάψυξη, η Τυνησία αποτελεί μαγνήτη για το Ισλαμικό Κράτος, ενώ τεταμένες είναι οι σχέσεις με τον Ιράν. Αντίθετα ενισχύονται οι δεσμοί με το… Κατάρ. Μπορεί η Τουρκία να προβάλλει ώς ένας απο τους πρωταγωνιστές της κρίσης στην Μέση[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *