Ρωσία: Απάντηση στον Πάιατ για υποτιθέμενη σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας

Η επίσημη εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μαρία Ζαχάροβα στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας ενημέρωσης δημοσιογράφων, απαντώντας στις ερωτήσεις, σχολίασε τις καταγγελίες του Αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα ότι μια υποτιθέμενη σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας δήθεν συμφέρει τη Ρωσία και μόνο αυτήν, καθώς και για τη χρήση από τη Μόσχα της ενέργειας ως όπλου στις σχέσεις της με τις χώρες της Ευρώπης.

Όπως τόνισε η κα Ζαχάροβα, «σε αντίθεση με ορισμένες άλλες χώρες, η Ρωσία δεν είναι οπαδός της πολιτικής «διαίρει και βασίλευε» και δεν θέτει την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε εξάρτηση από την ποιότητα των σχέσεων του εταίρου της με μια τρίτη χώρα. Δεν είναι η πρακτική μας να κάνουμε προβοκάτσιες, να υποστηρίζουμε τις σιγοκαίουσες συγκρούσεις και να ανάβουμε καινούργιες».

Επεσήμανε ότι «η Ρωσία ενδιαφέρεται να υπάρχει ένα σταθερό και κατανοητό σύστημα διεθνών σχέσεων και τάσσεται υπέρ της προσήλωσης στους κοινούς στόχους, στην καταπολέμηση των παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η διεθνής τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα, το εμπόριο ναρκωτικών, η κλιματική αλλαγή και, τελευταία, η πανδημία».

Η κα Ζαχάροβα δήλωσε ότι η Ρωσία είναι υπέρ της επίλυσης διαφορών μέσω διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και υπογράμμισε την ανάγκη της σωφροσύνης και της καλής γειτονίας, κάτι που αφορά όχι μόνο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά όλες τις περιπτώσεις.

“Να θυμηθούμε τις σχέσεις των ΗΠΑ με άλλες χώρες”

Η Μαρία Ζαχάροβα έδωσε δυο συμβουλές. «Πρώτον, να μην ξεχνιέται η ιστορία των διμερών σχέσεων, η οποία πάντα αποτελεί καλή πηγή στοιχείων προς ανάλυση. Δεύτερον, να θυμηθεί κανείς την ιστορία των σχέσεων των ΗΠΑ με άλλες χώρες».

Συμπληρώνοντας, είπε: “O κ. Πάιατ κατηγορεί τη Ρωσία για χρήση ενεργειακών πόρων ως όπλου.  Αυτό δεν είναι αληθές. Σας υπενθυμίζω ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν όπλα ως όπλο, εναντίον αμάχων σε πολλές κυρίαρχες χώρες».

Επιπλέον, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ ότι «η Ρωσία αυξάνει την παρουσία της στη Μεσόγειο και έχει τα στρατεύματά της στα εξωτερικά σύνορα του ΝΑΤΟ», η κα Ζαχάροβα δήλωσε ότι «τα ρωσικά πλοία είναι παρόντα στη Μεσόγειο από αμνημονεύτων χρόνων. Όταν δεν υπήρχε καν το ΝΑΤΟ, τα ρωσικά πλοία βρίσκονταν εκεί με διαφορετικούς σκοπούς: εμπορικούς, παροχής βοήθειας στους εταίρους μας, εξασφάλισης της ασφάλειάς μας, που το δικαιούμαστε». Πρόσθεσε ότι «δεν είναι η Ρωσία που πλησιάζει στο ΝΑΤΟ, αλλά είναι το ΝΑΤΟ που συνεχώς επεκτείνεται προς τα ρωσικά σύνορα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

“Θα απαλλάξουμε τον λαό από τα σκάνδαλα”

Της Λιάνας Γουγή…. «Η κυβέρνηση έκανε τις απαραίτητες ενέργειες ζητώντας επίσπευση της εκδίκασης της υπόθεσης Siemens», δήλωσε στο ΚΑΝΑΛΙ 1 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παίζει με αυτά τα θέματα, ήταν ο πρώτος που αντέδρασε δυναμικά στο σκάνδαλο της Siemens, τα μαύρα ταμεία της Νέας Δημοκρατίας[…]

Περισσότερα »

Αρχίζουν οι… ρωγμές στη συμφωνία των Κομμάτων

Τη στιγμή που η ΝΔ εγκατέλειπε τη λογική της εθνικής συνεννόησης την οποία προσυπέγραψε μόλις τη Δευτέρα στην οποία κατάφεραν να καταλήξουν τα δύο κυβερνώντα κόμματα, η αξιωματική αντιπολίτευση, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, ο Σταύρος Θεοδωράκης αποφάσισε να κινηθεί σε μια εντελώς διαφορετική γραμμή.  Το βράδυ της Τετάρτης και[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *