«Σάιν μπάιαν ούου» (γειά σας) από τη Μογγολία…

Αποστολή Νίκος Μπαρδούνιας

«Το πρώτο πράγμα που νιώθεις όταν κατέβεις στο αεροδρόμιο της πόλης Ουλάν Μπατόρ, πρωτεύουσα της Μογγολίας, είναι η αίσθηση της απεραντοσύνης» μου έλεγε προσφάτως ένας  φίλος ο οποίος διατηρεί δεσμούς «αίματος» με τη Μογγολία…

«Το βλέμμα  αντικρίζει ένα τεράστιο πράσινο χαλί με πεδιάδες και λόφους με τα πιο όμορφα μωβ αγριολούλουδα, κοπάδια από γιακ, καμήλες, μοσχάρια και άλογα» συμπλήρωσε.

Οι πρώτες περιγραφές του φίλου μου του Σταύρου με «εγκλώβισαν» και θέλησα να μου πει περισσότερα πράγματα  για την μακρινή αυτή χώρα και τους ανθρώπους της. Έτσι, τον πίεσα να μου ανοίξει με τις γνώσεις του για τη Μογγολία την «πύλη  εισόδου» σε αυτή την μακρινή, για εμάς, χώρα.  Κάτι που έκανε σχεδόν αμέσως… Λες και ένοιωθε μια έντονη εσωτερική ανάγκη να μιλήσει σε κάποιον για τα αισθήματά του και τις εικόνες που μεταφέρει στο βάθος του μυαλού του για την Μογγολία με την οποία διατηρεί «δεσμούς αίματος» όπως μου είπε.

Νομαδικός λαός

«Οι Μογγόλοι, για αιώνες ζούσαν νομαδική ζωή και  αυτοχαρακτηρίζονται ως οι άνθρωποι «των πέντε ζώων». Άλογα, βοοειδή, πρόβατα, κατσίκες και καμήλες. Είναι απίστευτα φιλόξενοι και θα σε σκλαβώνουν με την ευγένεια και τη σεμνότητά τους. Ζουν σε όμορφες κυκλικές σκηνές, τα γκερ ( ή γιούρτες ), στημένες ανάμεσα σε λόφους και κοντά σε ποτάμια. Τα ξύλινα ελάσματα του ακτινωτού τους σκελετού είναι όμορφα ζωγραφισμένα σε κόκκινο και φωτεινό γαλάζιο και οι πόρτες τους ζωγραφισμένες με λουλούδια».

Όπως μου μετέφερε ο Σταύρος η εξωτερική επιφάνειά των γκέρ  έχει λευκό χρώμα, που θεωρείται από τους Μογγόλους σαν το χρώμα της ευτυχίας και της καλοτυχίας.

«Στη μέση  βρίσκεται το κατακόρυφο δοκάρι που στηρίζει τη σκηνή και δίπλα του η στόφα για ζεστασιά και μαγειρική. Για καύσιμο, χρησιμοποιούνται ξεραμένες καβαλίνες ζώων ενώ  το φουγάρο βγαίνει από τον κεντρικό και μοναδικό φεγγίτη στην κορυφή, απ’ όπου φωτίζεται και αερίζεται η σκηνή. Μπαίνοντας στη γιούρτα, θα πρέπει να βγάλετε το καπέλο σας και να πείτε «σάιν μπάιαν ούου», που σημαίνει «γεια σας» ανέφερε ο Σταύρος και συμπλήρωσε : « Έπειτα πρέπει να κινηθείτε σύμφωνα με τη φορά των δεικτών του ρολογιού αποφεύγοντας ν’ ακουμπήσετε το κεντρικό δοκάρι – θεωρείται κακός οιωνός. Αφού κάτσετε, θα σας πλησιάσουν με κούπες κούμις ( ξινόγαλα φοράδας ) ή αλμυρό τσάι. Είναι αγένεια ν’ αρνηθείτε έστω να δοκιμάσετε και πρέπει να χρησιμοποιήσετε μόνο το δεξί σας χέρι για να πιάσετε οτιδήποτε».

Στη μακρινή αυτή χώρα μπορεί να συναντήσει κάποιος μια από τις τελευταίες εναπομείνασες νομαδικές κοινωνίες, αφού οι μισοί Μογγόλοι ζουν ζωές που λίγο έχουν αλλάξει από την εποχή του Τζένγκις Χαν και οι άλλοι μισοί είναι συγκεντρωμένοι στην πρωτεύουσα, το Ουλάν Μπατόρ, το οποίο μπαίνει σιγά-σιγά στον 21ο αιώνα. Οι  αλλαγές στη Μογγολία, όπως μου είπε ο Σταύρος,  συναντιόνται  πλέον παντού και εμείς θέλουμε να σας «κεντρίσουμε» το ενδιαφέρον, για όσους ενδεχομένως να ενδιαφέρονταν, να ταξιδέψετε και να είστε σίγουροι ότι δεν θα το μετανιώσετε.

Διαβάστε, λοιπόν, για ποιους λόγους σας προτείνουμε να επιλέξετε… Μογγολία!

Εννέα λόγοι για να βρεθείτε στην χώρα του Τζένγκις Χαν

1) Στη Μογγολία θα βρείτε  ατελείωτα ποτάμια, στέπες, λίμνες, σύννεφα, καθαρό αέρα και επική ησυχία. «Όλα αυτά είναι τα στοιχεία μας κάνουν να χαρακτηρίσουμε τη Μογγολία ως το μέρος που… παίζουν γκολφ οι θεοί» είπε χαμογελώντας ο Σταύρος.


2) Εκεί θα δείτε το μεγαλύτερο άγαλμα του Τζένγκις Χαν στον κόσμο. Του άγριου πολεμιστή που σήμερα πλέον κοσμεί πούρα, ενεργειακά ποτά, βότκα και ξενοδοχεία. Το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας έχει την ονομασία του, στους λόφους γύρω από την πόλη θα δείτε σκαλισμένο το πορτρέτο του, κοντά στο Nalaikh θα αντικρίσετε ένα γιγαντιαίο, αργυρό άγαλμα του Χαν από χιλιόμετρα μακριά, ενώ στο Khentii θα πάτε για να δείτε τον τόπο ταφής του, αφού έχει θαφτεί εκεί, κάπου μυστικά.

3) Το πιο περίεργο πρωινό, το Boodog. Πρόκειται  για μια αρχαία μαγειρική τεχνική της στέπας, που χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα, όταν οι βοσκοί βρίσκονται μακριά από το σπίτι τους. Ένα ζώο, συνήθως κάποια μαρμότα, σφάζεται κι ανοίγεται, προκειμένου να τη γεμίσουν με πέτρες από το ποτάμι, ζεσταμένες σε φωτιά, δημιουργώντας έτσι κάτι σαν χύτρα. Η γούνα αφαιρείται και το κρέας σκαλίζεται προκειμένου να το φάνε. Αν είστε… «τυχεροί» μπορεί να δοκιμάσετε ένα τέτοιο πρωινό ή κάτι ανάλογο, όπως το khorkhog, δηλαδή γίδα μαγειρεμένη σε ζεστές πέτρες μέσα σε καρδάρα για το γάλα.

4) Ουλάν Μπατόρ: Αποτελεί σήμερα τη μοναδική πραγματική πόλη της Μογγολίας. Είναι καλύτερα να το επισκεφτείτε κατά τη διάρκεια της σύντομης, καλοκαιρινής περιόδου και να πάρετε μια γεύση από την ιδιαίτερη ατμόσφαιρά του, με τα φθαρμένα από το χρόνο σοβιετικά διαμερίσματα, τα κινέζικα ψηλά κτίρια, τα γκέτο με τα yurt. Η πόλη τελευταία, πάντως, έχει εκσυγχρονιστεί αρκετά, με υπέροχα εστιατόρια, μόδα, μνημείο στους Beatles, μαγαζιά LEGO κ.ά., ενώ και από πολιτιστικής άποψης έχει πράγματα να δείτε, όπως ανατριχιαστικές τοιχογραφίες στον ετοιμόρροπο ναό Choijin Lama, σαμανικούς χορούς, το περίφημο λαρυγγικό τραγούδι της Μογγολίας, ακροβατικά και πολλά άλλα που διαφέρουν από τα συνηθισμένα.

5) Μογγόλοι πολεμιστές: Οι Μογγόλοι συγκεντρώνονται για τα φεστιβάλ Naadam, προκειμένου να αγωνιστούν σε «3 αντρικά αθλήματα»: ιππασία, πάλη και τοξοβολία.  Τα παιδιά κάτω των 10 κάνουν ιπποδρομίες σε κούρσες των 20 χιλιομέτρων, οι παλαιστές όλων των μεγεθών παλεύουν με πάθος και θυμό, οι τοξοβόλοι ρίχνουν τα βέλη τους με ιδιαίτερη ακρίβεια και αν σκεφτούμε ότι η Ευρασία πριν 800 χρόνια είχε τρομοκρατηθεί από τους Μογγόλους πολεμιστές, καταλαβαίνουμε περί τίνος πρόκειται. Το μεγαλύτερο Naadam φεστιβάλ πραγματοποιείται κάθε Ιούλιο στο Εθνικό Στάδιο, στο Ουλάν Μπατόρ, αλλά υπάρχουν και πιο απομακρυσμένοι, επαρχιακοί διαγωνισμοί.

6) Ιδιαίτερο φαγητό: Στο Ουλάν Μπατόρ, θα βρείτε τα πάντα, από ασιατική fusion κουζίνα, μέχρι KFC. Εκτός πρωτεύουσας, όμως, σας περιμένουν περίεργα φαγητά, όπως η σάρκα (και το γάλα) της κατσίκας και του πρόβατου, που αποτελούν τις πιο δημοφιλείς γεύσεις. Το καλοκαίρι αποτελεί «λευκή περίοδο» με τους Μογγόλους, με κατανάλωση κυρίως γαλακτοκομικών, ενώ έπειτα το ρίχνουν στην κρεατοφαγία με αρνίσιο κρέας, βραστό, τηγανητό ή μαγειρεμένο μέσα σε ντάμπλινγκ που ονομάζονται buuz ή σε γλυκά, γνωστά ως khuushuur. Το γάλα ζεσταίνεται προκειμένου να δώσει τη σβολιασμένη κρέμα, orom, την οποία μετατρέπουν και σε τυρί, το aaruul. Κάτι ακόμη που αξίζει να δοκιμάσετε είναι το airag, δηλαδή γάλα αλόγου, το οποίο αφήνουν να ζυμωθεί έξω από τα yurt σε δερμάτινες τσάντες, μέχρι να γίνει αλκοολούχο. Είναι πολύ συνηθισμένο σε γάμους και κηδείες και η διαδικασία ζύμωσής του μειώνει τα υψηλά επίπεδα λακτόζης.

7) Διαμονή σε πολυτελή yurt: Σίγουρα η εμπειρία διαμονής σε ένα αυθεντικό, μογγολικό yurt μοιάζει απερίγραπτη. Υπάρχουν, όμως, και πιο πολυτελείς επιλογές, που εντάσσονται σε glamping διαμονή, όπου μπορείτε να μείνετε σε κατασκηνώσεις με καινοτόμες πολυτέλειες, μέσα στη φύση. Εκεί μπορείτε να βρείτε όμορφες κατασκευές σε υπέροχα μέρη, με κρεβάτια ζωγραφισμένα στο χέρι, οικολογικά ντους, ακόμη και… σάουνα

8) Το μοναστήρι Erdene Zuu Khiid: Στη Μογγολία θα έχετε την ευκαιρία να έρθετε σε επαφή με την πιο πνευματική πλευρά σας, αφού τα πνευματικά μέρη που έχετε να επισκεφτείτε είναι πολλά.Το μοναστήρι Erdene Zuu Khiid είναι το πιο σημαντικό βουδιστικό αξιοθέατο, η πραγματική σαμανική παράδοση, όμως, αποκαλύπτεται σε βράχους και λόφους, όπου σωροί με πέτρες, που ονομάζονται ovoos, αποτελούν βωμούς κι έχουν ιερό χαρακτήρα.


9) Δεινόσαυροι:
Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας θα βρείτε διάφορα σχετικά και ενδιαφέρονται πράγματα, όπως τα απολιθωμένα χέρια, που ανήκουν σε ένα πλάσμα, που μέχρι πρόσφατα αποτελούσε μυστήριο για την παλαιοντολογία και  βρέθηκαν τη δεκαετία του ’60 στην έρημο Gobi.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υποχρεωτικοί έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ

Όλοι οι πολίτες της ΕΕ και οι υπήκοοι τρίτων χωρών που εισέρχονται ή εξέρχονται από την ΕΕ θα ελέγχονται με τη χρήση βάσεων δεδομένων, π.χ. αυτών που αφορούν τα απολεσθέντα και κλαπέντα έγγραφα, σύμφωνα με το σχέδιο κανονισμού που θα ψηφίσει το ΕΚ την Πέμπτη. Ο νέος κανονισμός, ο οποίος[…]

Περισσότερα »

Συναγερμός σε ΕΛ.ΑΣ. για το κόλπο με ρολόγια της ΔΕΗ

Συναγερμός έχει σημάνει στην ΕΛ.ΑΣ. από τα δεκάδες κρούσματα που καταγράφονται πλέον κάθε εβδομάδα με ομάδες μικροκακοποιών που εφορμούν σε σπίτια, αρπάζουν χρήματα και τιμαλφή με πρόσχημα ότι οι μετρητές της ΔΕΗ καταγράφουν υψηλότερα βατ και γι’ αυτό βρίσκουν την ευκαιρία να εξετάσουν τους πίνακες του ηλεκτρικού μέσα στο σπίτι.[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *