Σάμος: Νεκρή φώκια από βολές κυνηγετικού όπλου

Νεκρή Μεσογειακή φώκια, με εμφανή σημάδια δολοφονίας από κυνηγετικό όπλο, εντόπισαν την Κυριακή το πρωί στη Σάμο ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος. Αρχικά εντοπίστηκε να επιπλέει νεκρή στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Σάμου, και έπειτα, με τους επικρατούντες ανέμους εκβράστηκε στην ακτή στη νότια πλευρά του νησιού.

Δέχθηκε πολλαπλές βολές από κυνηγετικό όπλο

Το Ινστιτούτο κάνει λόγο για άλλο ένα ειδεχθές έγκλημα σπάνιου θαλάσσιου θηλαστικού και σημειώνει πως η φώκια έφερε σημάδια από πολλαπλές βολές με κυνηγετικό όπλο στη ράχη της. Με βάση τη φορά που είχαν τα σκάγια, εκτιμάται ότι η φώκια δέχτηκε τις βολές κατά την προσπάθειά της να απομακρυνθεί από το σημείο. Επίσης έφερε εμφανές τραύμα από αιχμηρό αντικείμενο που είχε διαπεράσει τη δεξιά πλευρά της ράχης της και έφτανε έως το στομάχι.

Εκτιμάται ότι η φώκια δολοφονήθηκε κατά τις προηγούμενες 24-36 ώρες πριν από τον εντοπισμό της και σύμφωνα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες εκείνων των ημερών, εκτιμάται ότι η θανάτωση έγινε στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Σάμου ή ανατολικά των Φούρνων.

«Τα ίχνη των εγκληματιών είναι γνωστά»

Το Ινστιτούτο τονίζει ότι εγκλήματα όπως και το συγκεκριμένο προκαλούνται από μία μικρή μειοψηφία ψαράδων, επισημαίνοντας πως σε καμία περίπτωση αυτές οι ειδεχθείς πρακτικές δεν χαρακτηρίζουν το σύνολο των αλιέων ή των νησιωτικών κοινωνιών.

Προσθέτει πως τα ίχνη αυτών των εγκληματιών είναι γνωστά, τόσο στις τοπικές κοινωνίες όσο και στις τοπικές αρχές, όμως καταγγέλλει ότι εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει υπάρξει ποτέ καμία ουσιαστική και αποτελεσματική πρωτοβουλία, «έτσι ώστε να εντοπίζονται και να συλλαμβάνονται αυτοί οι εγκληματίες που περιφέρονται στις ελληνικές θάλασσες και συμβάλλουν στον αφανισμό της θαλάσσιας ζωής». Αυτονόητο αποτέλεσμα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο, είναι ότι όσοι γνωρίζουν τους δράστες αυτών των περιστατικών, σιωπούν. Από τη στιγμή που δεν διώκονται οι δράστες, όποιος τολμήσει να καταγγείλει αντίστοιχα περιστατικά, βρίσκεται να απολογείται σαν να είναι αυτός ο κατηγορούμενος, αλλά επίσης βρίσκεται και εκτεθειμένος, αυτός και η οικογένειά του, προσθέτει.

«Μπορεί να πρόκειται για την “Αργυρώ”»

Αναφορικά με το συγκεκριμένο περιστατικό, το «Αρχιπέλαγος» κάνει γνωστό ότι δεδομένων των δερματικών χαρακτηριστικών, του φύλου και του μήκους της φώκιας, είναι πιθανό, αλλά όχι ακόμα επιβεβαιωμένο, ότι πρόκειται για τη γνωστή φώκια που οι κάτοικοι της Σάμου αποκαλούν «Αργυρώ», καθώς όμως η νεκρή φώκια είχε μεγάλη αλλοίωση στο δέρμα της δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθούν τα χαρακτηριστικά σημάδια ταυτοποίησής της. Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνει, είτε ήταν διάσημη ή άσημη φώκια, η δολοφονία είναι εξίσου ειδεχθής.

Δικογραφία από το Λιμεναρχείο Καρλοβάσου

Για το περιστατικό έχει ήδη ανοίξει δικογραφία από το Λιμεναρχείο Καρλοβάσου, ενώ επίσης είναι ενήμερες και οι Εισαγγελικές Αρχές του Νομού Σάμου. Παράλληλα το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος θα συνεχίσει και θα εντείνει τις προσπάθειες του ώστε να εντοπιστούν αυτοί οι εγκληματίες της θαλάσσιας ζωής, όπως τους χαρακτηρίζει, αλλά και να εξασφαλιστεί ότι αυτοί οι άνθρωποι θα τιμωρηθούν παραδειγματικά, και θα πάψουν να έχουν πρόσβαση στους θαλάσσιους πόρους.

Έκκληση του Αρχιπελάγους για εντοπισμό των δραστών

Το «Αρχιπέλαγος» υπογραμμίζει πως τα ίχνη αυτών που κατ’ επανάληψη σκοτώνουν και αφανίζουν τη θαλάσσια ζωή είναι γνωστά, επισημαίνει όμως πως δεδομένης της δύσκολης γεωμορφολογίας της περιοχής, είναι απαραίτητη η συμβολή όλων όσων ενδιαφέρονται και δεν αρκούνται απλώς στο να αισθάνονται αγανάκτηση, έτσι ώστε συγκεντρωθούν τα απαραίτητα στοιχεία (διατηρώντας πάντα την απολυτή ανωνυμία όσων συμβάλλουν σε αυτό). «Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να εντοπίσουμε τους δράστες με επαρκείς αποδείξεις» προσθέτει, σημειώνοντας παράλληλα πως «σε μία ευνομούμενη πολιτεία, για να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα, είναι αναγκαίο να υπάρξει και πραγματική βούληση των αρχών αλλά και πολιτική βούληση για την πραγματική προστασία των σπάνιων ειδών – κάτι που μέχρι σήμερα δυστυχώς δεν υπάρχει».

Γεωργιάδης Γιώργος

Γεωργιάδης Γιώργος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ευρώπη θέλει ανακύκλωση… όχι ΧΥΤΑ

Φιλόδοξους στόχους για τη διαχείριση αποβλήτων θέτει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η υλοποίησή τους φαντάζει μάλλον απίθανη για την Ελλάδα, που ακόμη «παλεύει» με τις παράνομες χωματερές. Με μεγάλη πλειοψηφία οι ευρωβουλευτές ενέκριναν χθες Τρίτη μία νέα δέσμη νομοθετικών μέτρων, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων ότι μέχρι το 2030 το μερίδιο[…]

Περισσότερα »

Συνεχίζεται η μείωση των πάγων στον Αρκτικό Ωκεανό

Το επίπεδο των πάγων στη θάλασσα της Αρκτικής εξακολουθεί να μειώνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, εξαιτίας των υψηλών σχετικά θερμοκρασιών που επικρατούν στον Αρκτικό Ωκεανό, σύμφωνα με τους επιστήμονες στο ειδικό κέντρο καταμέτρησης του χιονιού και του πάγου (NSIDC) της Αμερικανικής Υπηρεσίας Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA). Η επιφάνεια πάγου κατά μήκος του Αρκτικού Ωκεανού[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *