Σε έξαρση το διαδικτυακό οικονομικό έγκλημα στην Ελλάδα

Aνησυχητικές διαστάσεις έχει πάρει την τελευταία διετία το διαδικτυακό οικονομικό έγκλημα στην Ελλάδα. Οι καταγγελίες για οικονομικές απάτες στη χώρα μας το 2017-2018 αυξήθηκαν κατά περίπου 17%, φτάνοντας το 54% του συνόλου των καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τη γραμμή SafeLine, οι περισσότερες καταγγελίες για διαδικτυακές οικονομικές απάτες αφορούσαν, κυρίως, online αγορές, όπου τις πιο πολλές φορές οι καταγγέλλοντες δεν παρέλαβαν ποτέ το προϊόν παραγγελίας τους ή το προϊόν που παρέλαβαν δεν ήταν αυτό που είχαν επιλέξει.

Πολλά περιστατικά, επίσης, αφορούσαν τη μη τήρηση των όρων επιστροφής χρημάτων ή αλλαγής προϊόντων. Αλλες καταγγελίες αφορούσαν περιστατικά όπου, κατόπιν πληρωμής, αναγραφόταν στην ιστοσελίδα ότι το tracking number της παραγγελίας είναι προσωρινώς μη διαθέσιμο. Οι καταγγέλλοντες συμπερασματικά – καθώς η πλειοψηφία των καταγγελιών στη SafeLine υποβάλλονται ανώνυμα – είναι ενήλικοι, οι οποίοι είτε ζητούν να αποζημιωθούν, είτε να πάρουν πίσω τα χρήματά τους, είτε να αφαιρεθούν από το Διαδίκτυο οι εν λόγω ιστοσελίδες-διαφημίσεις, ώστε να μην υπάρξουν περισσότερα θύματα.

Σύμφωνα με τα ετήσια στατιστικά  στοιχεία της SafeLine, το 2018 υποβλήθηκαν 4.591 καταγγελίες για παράνομο περιεχόμενο ή παράνομη δραστηριότητα στο Διαδίκτυο, αριθμός που εμφανίζει αύξηση σε σχέση με το 2017.

Προσωπικά δεδομένα

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, μικρή μείωση διαπιστώθηκε το 2018 στις καταγγελίες που αφορούσαν θέματα προσωπικών δεδομένων, καθώς από το 11% του συνόλου που καταλάμβαναν την περασμένη χρονιά, το 2018 έπεσαν στο 10% του συνόλου των βάσιμων καταγγελιών. Ο διαμοιρασμός προσωπικών πληροφοριών με τη μορφή δημοσίευσης ή αναδημοσίευσης προσωπικών στοιχείων χωρίς άδεια του ατόμου αποτέλεσε τη βασική μορφή παραβίασης προσωπικών δεδομένων.

Στο μεταξύ, οι καταγγελίες για υλικό παιδικής κακοποίησης – σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία – κινήθηκαν και το 2018 σταθερά στο 23%. Τα τελευταία τρία χρόνια οι εν λόγω καταγγελίες ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας την αύξηση των περιστατικών που παρατηρείται σε όλον τον κόσμο μέσα από τα στατιστικά στοιχεία του INHOPE. Διαπιστώνεται, μάλιστα, ότι όσο μικραίνει ο μέσος όρος ηλικίας των παιδιών που έχουν πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, τόσο το πρόβλημα γιγαντώνεται. Πάντως, σταθερός παραμένει ο αριθμός των καταγγελιών για εικόνες ή βίντεο παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, που κατά την περίοδο 2017-2018 κυμαίνεται στο 23%. Οι υπόλοιπες κατηγορίες καταγγελιών το 2018 παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με το 2017.

Σημειώνεται ότι σε σχέση με το 2017 το ποσοστό των καταγγελιών που προωθήθηκαν στην Ελληνική Αστυνομία παρουσίασε σημαντική αύξηση το 2018.

Πιο συγκεκριμένα, το 36% των καταγγελιών προωθήθηκε στην Ελληνική Αστυνομία, το 13% σε άλλες συνεργαζόμενες γραμμές καταγγελιών του εξωτερικού, ενώ ένα 8% προωθήθηκε σε άλλους φορείς/isps.

Φορείς δράσης

O INHOPE είναι μια παγκοσμίου εμβέλειας συντονισμένη προσπάθεια για την πάταξη του φαινομένου ανάρτησης υλικού παιδικής κακοποίησης στο Διαδίκτυο και έχει συμβάλει δυναμικά στην εξιχνίαση μεγάλων κυκλωμάτων διεθνώς. Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου είναι επίσημος εκπρόσωπος στην Ελλάδα των Πανευρωπαϊκών Οργανισμών INSAFE/INHOPE που χαράσσουν την ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα ασφαλές και ποιοτικό Διαδίκτυο.

in.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο μικροσκόπιο των θεσμών το ελληνικό σχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα στήριξης

Διπλή ατζέντα για την Ελλάδα έχει σύμφωνα με πληροφορίες το Euroworking Group που λαμβάνει χώρα την Τετάρτη. Θα τεθεί επί τάπητος η πρόοδος στις ελληνικές μεταρρυθμίσεις, με “φόντο” τη συνεδρίαση του Eurogroup του Οκτωβρίου. Πρόκειται για την πρώτη πολιτική έγκριση της 7ης αξιολόγησης χώρας σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας, η οποία[…]

Περισσότερα »

Τρ. Αλεξιάδης: Κίνητρα για τη χρήση πλαστικού χρήματος

«Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι από τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα εσόδων στο υπουργείο Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης σε συνέντευξη του στο Πρώτο Πρόγραμμα. Απαντώντας στις ερωτήσεις των Ξενοφώντα Ζηκίδη και Ευαγγελίας Μπαλτατζή συμπλήρωσε ότι «είμαστε αναγκασμένοι να πάρουμε τα μέτρα για να γίνει η αξιολόγηση και[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *