Σε συμβιβασμό με τους θεσμούς για το κοινωνικό μέρισμα στοχεύει η κυβέρνηση

Την χρυσή τομή στο «φλέγον» θέμα του κοινωνικού μερίσματος θα αναζητήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές. Οι επικεφαλής των θεσμών καταφθάνουν αύριο στην Αθήνα με άγριες διαθέσεις αφού τα τεχνικά κλιμάκια έχουν… σημειώσει συγκεκριμένους τομείς για τους οποίους θα ζητήσουν αναλυτικά στοιχεία αλλά και απαντήσεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των πολλών προαπαιτούμενων τα οποία ακόμη παραμένουν ανοιχτά.

Στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς θα τεθεί επί τάπητος και το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει και φέτος στη διανομή κοινωνικού μερίσματος από το υπερπλεόνασμα που σημειώθηκε. Ήδη οι θεσμοί έχουν διαμηνύσει ότι φέτος η απόφαση θα ληφθεί μετά από διαβούλευση των δύο πλευρών και κοινή απόφαση και για το ύψος, αλλά και σε ποιους θα κατευθυνθεί το μέρισμα.

Σύμφωνα με το ΣΚΑΙ, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να προτείνει στους εταίρους μια «υβριδική πρόταση» για την διανομή της υπεραπόδοσης του φετινού προϋπολογισμού. Το μεγαλύτερο μέρος της να αξιοποιηθεί όπως ορίζει το μνημόνιο, αλλά να επιτραπεί στην κυβέρνηση να δώσει ένα ποσό εφάπαξ παροχή, κατά την περσινή πρακτική.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει από πέρυσι ότι δεν θα δοθεί και πάλι ως έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους, αλλά θα κατευθυνθεί σε άλλες δαπάνες, όπως είναι η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και κοινωνικά επιδόματα.

Την ίδια στιγμή, ανοιχτό παραμένει και το θέμα της δεύτερης υποδόσης καθώς οι δανειστές περιμένουν να πάρουν στα χέρια τους τα οριστικά στοιχεία για τον τρόπο διάθεσης της πρώτης υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ, ούτως ώστε να εγκριθεί από τους θεσμούς η εκταμίευση των 800 εκατ. ευρώ, τα οποία θα κατευθυνθούν και αυτά στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Να σημειωθεί ότι οι θεσμοί προς το παρόν τουλάχιστον σχεδιάζουν να μείνουν λίγες ημέρες στην Αθήνα. Στόχος είναι να αναχωρήσουν στο τέλος της επόμενης εβδομάδας και να επιστρέψουν τον Νοέμβριο, αφήνοντας στο μεσοδιάστημα την ελληνική πλευρά να «εφαρμόσει» τα συμφωνηθέντα.

in.gr

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

90 δισ. έφυγαν από την Ελλάδα μέσα σε 5 χρόνια

Περισσότερα από 90 δισ. ευρώ έχουν φύγει από τις ελληνικές τράπεζες, από το 2010 έως σήμερα, με το μεγαλύτερο μέρος του ποσού να έχει καταλήξει σε χρηματοπιστωτικά  ιδρύματα του εξωτερικού. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τα οποία δημοσίευσαν «Τα Νέα», το 2010 το σύνολο των ελληνικών καταθέσεων ανερχόταν[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *