Του Νίκου Μπαρδούνια…
Σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση δημιουργίας ειδικών υποδομών εφοδιασμού πλοίων με LNG σε πολλά λιμάνια ανά τον κόσμο καταγράφει στην τελευταία της έκθεση η SEA\LNG, η συμμαχία που έχει σαν στόχο τη διάδοση της χρήσης του LNG σα ναυτιλιακό καύσιμο.
Αναφέρεται στην έκθεση, ότι ήδη έχουν αναπτυχτεί υποδομές για τον εφοδιασμό πλοίων με LNG σε 93 λιμάνια ανά τον κόσμο, ενώ σε ακόμη 54 έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές επενδύσεις. Σημειώνεται ακόμη ότι μέσω του LNG, τα πλοία θα έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τις εκπομπές τους SOx και NOx.
« Εάν το υγροποιημένο φυσικό αέριο συνδυαστεί με τις βελτιώσεις του Energy Efficiency Design Index (EEDI) για τον σχεδιασμό των πλοίων, οι στόχοι του ΙΜΟ για το 2030 είναι εύκολα επιτεύξιμοι, σημειώνει η συμμαχία» αναφέρεται στην έκθεση.
Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρεται στην έκθεση, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, 175 πλοία κινούνται με τη χρήση του συγκεκριμένου καυσίμου, ενώ 203 βρίσκονται υπό παραγγελία. Οι αντίστοιχοι αριθμοί τον Ιούνιο του 2019 ήταν 163 και 155. Παράλληλα, στις αρχές του 2019, υπήρχαν ανά τον κόσμο 6 LNG Bunkering πλοία, ενώ τώρα ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί σε 12 και ακόμη 27 έχουν παραγγελθεί ή ναυπηγούνται.
Ακόμη, γίνεται αναφορά στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ενίσχυση της χρήσης LNG στη ναυτιλία από τις Αρχές στη Σιγκαπούρης μέσω της παροχής κινήτρων στις εγχώριες ναυτιλιακές εταιρείες, στ η δημιουργία δύο κοινοπραξιών στην Ιαπωνία για την καθέλκυση των πρώτων LNG Βunkering πλοίων της χώρας έως τα τέλη του 2020, αλλά και στη παράδοση του πρώτου LNG Bunkering της Total, που αναμένεται εντός του 2020.
Η έρευνα του DNV GL
Να σημειωθεί ότι το περασμένο καλοκαίρι, η SEA\LNG δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα έρευνας του DNV GL, σύμφωνα με τα οποία οι στόχοι του ΙΜΟ για το 2050 απαιτούν την εισαγωγή τεχνολογιών μηδενικών ρύπων, οι οποίες ωστόσο δεν είναι άμεσα υλοποιήσιμες. Καύσιμα όπως το υδρογόνο και η αμμωνία μπορούν σαφώς να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, ωστόσο επί του παρόντος στερούνται ενός νομοθετικού πλαισίου τόσο για την παραγωγή όσο και για τον ανεφοδιασμό πλοίων στα λιμάνια. Η έρευνα του DNV GL καταλήγει ότι, λαμβάνοντας υπόψη οποιοδήποτε σενάριο, το LNG αποτελεί το μοναδικό σημαντικό καύσιμο στην αγορά.