ΣΕΕΠΕ: Μείωση του ορίου ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους σε 110 χλμ την ώρα

Δέσμη μέτρων για εξοικονόμηση ενέργειας, μεταξύ των οποίων η μείωση του ορίου ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους από 120 σε 110 χιλιόμετρα την ώρα και στις πόλεις από 40 σε 30 χλμ, προτείνει ο Σύνδεσμος των Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ) με στόχο την επίτευξη του εθνικού στόχου ενεργειακής εξοικονόμησης για το 2030 που προβλέπει η Κοινοτική νομοθεσία.

Σύμφωνα με τον ΣΕΕΠΕ η μείωση του ορίου ταχύτητας μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της κατανάλωσης καυσίμων (12% για πετρελαιοκίνητα οχήματα και 18% για βενζινοκίνητα) και να καλύψει ένα σημαντικό μέρος του στόχου.

Οι προτάσεις των εταιριών για την περίοδο 2021 – 2030 υποβάλλονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να τις εξαιρέσει από το λεγόμενο καθεστώς επιβολής για την εξοικονόμηση ενέργειας. Δηλαδή, τη θέσπιση υποχρέωσης για τους προμηθευτές ενέργειας να επιτύχουν συγκεκριμένους στόχους εξοικονόμησης υπό την απειλή επιβολής υψηλών προστίμων σε περίπτωση απόκλισης.

Το καθεστώς επιβολής για τις εταιρείες ισχύει ήδη για την περίοδο 2014 – 2020, θεωρείται όμως ότι ο στόχος εξοικονόμησης που τους αναλογεί για την περίοδο αυτή θα επιτευχθεί. Ενδεικτικά σε περίπτωση πλήρους αποτυχίας (αν δηλαδή δεν γινόταν καθόλου εξοικονόμηση) το πρόστιμο για το σύνολο των εταιρειών θα ξεπερνούσε τα 100 εκατ. και θα οδηγούσε – όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ Γιάννης Αληγιζάκης – την πλειονότητα των εταιριών σε κλείσιμο.

Για την επόμενη δεκαετία συζητείται η αύξηση τόσο του στόχου εξοικονόμησης, όσο και η συμμετοχή των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών στην επίτευξή του. Οι λόγοι για τους οποίους ο ΣΕΕΠΕ ζητά την εξαίρεση των μελών του ή την απαλλαγή τους από το καθεστώς επιβολής είναι ότι ουσιαστικά με το ισχύον καθεστώς οι εταιρείες καλούνται να επενδύσουν για τη μείωση των πωλήσεών τους και επιπλέον ότι δεν έχουν σχέση πιστότητας (π.χ. μακροχρόνια συμβόλαια) με τους πελάτες τους.

AΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι 12 αλλαγές του εκπαιδευτικού «χάρτη» – Τέσσερα τα εξεταζόμενα μαθήματα στη Γ’ Λυκείου

Στη μείωση των εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ’ Λυκείου από τα 14,  στα τέσσερα προχωρά το υπουργείο Παιδείας, όπως δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο αρμόδιος υπουργός ΚώσταςΓαβρόγλου. Το υπουργείο προχωρά, όπως φαίνεται, σε μια σειρά 12 αλλαγών, μεταξύ των οποίων η ένταξη δημιουργικών εργασιών στην μαθησιακή διδασκαλία, η συνενώσεις ειδικοτήτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η καθιέρωση[…]

Περισσότερα »

Μειώθηκαν κατά 2,5% οι τιμές υλικών κατασκευής κατοικιών

Οι τιμές των υλικών κατασκευής νέων κατοικιών υποχώρησαν 2,5% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον ίδιο μήνα το 2014, συνεχίζοντας την πτωτική τους πορεία σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Πιο συγκεκριμένα: Ο γενικός δείκτης τιµών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών του µηνός Νοεµβρίου 2015, σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *