ΣΕΛΠΕ: Η αιτιολογημένη απόλυση δεν μπορεί να συνυπάρξει με την αποζημίωση απόλυσης

Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο προβλέπει στο άρθρο 48 ότι οι απολύσεις απαιτείται να είναι πλέον «αιτιολογημένες», αντιδρά ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ).

“Με την επικρατούσα σήμερα κατάσταση στην αγορά εργασίας, της χαμηλής απασχόλησης, αυξημένης ανεργίας και χαμηλά αμειβόμενης εργασίας, θεωρούμε ότι μια τέτοια νομοθετική πρόβλεψη:

1. Θα διαταράξει βάναυσα την εργασιακή ειρήνη, οδηγώντας την πλειονότητα εργαζόμενων και εργοδοτών να καταφεύγει στη δικαιοσύνη, προκειμένου να διαπιστωθεί η βασιμότητα των λόγων της εκάστοτε απόλυσης και να καταδειχθεί η δήθεν «ορθή» συγκεκριμενοποίηση – νομική ερμηνεία – επιχειρησιακών και όχι δικαιικών εννοιών, στις οποίες παραπέμπει η συγκεκριμένη διάταξη και αφορούν την ικανότητα ή τη συμπεριφορά του εργαζομένου ή τις λειτουργικές απαιτήσεις της επιχείρησης (άρθρο 24 του ν. 4359/2016).

2. Σε κάθε περίπτωση ο νομοθέτης με το ν. 4359/2016, με τον οποίο κυρώθηκε ο Αναθεωρημένος Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης και τη διάταξη 24, προέβλεψε 2 διακριτά δικαιώματα του εργαζομένου:

α) εκείνο του να μη λύεται χωρίς βάσιμο λόγο η εργασιακή σχέση και

β) εκείνο το δικαίωμα στην επαρκή αποζημίωση στην περίπτωση μη ύπαρξης βάσιμου λόγου λύσεως της εργασιακής σχέσης .

Συνεπώς η αιτιολογημένη απόλυση δεν μπορεί να συνυπάρξει ομαλώς και νομικά παραδεκτώς με την αποζημίωση απόλυσης”, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΣΕΛΠΕ.

“Παρά ταύτα, το προαναφερόμενο νομοσχέδιο σωρεύει τα δύο δικαιώματα δημιουργώντας σύγχυση και σοβαρά προβλήματα στην αγορά εργασίας επιβαρύνοντας το επενδυτικό κλίμα. Αλλά και επιβαρύνοντας περαιτέρω τις συνθήκες στην αγορά εργασίας, σε βάρος της αύξησης της απασχόλησης και μάλιστα αυτής των νέων και μακροχρόνια ανέργων.

Ο Σύνδεσμος μας πιστεύει ακράδαντα ότι το ανθρώπινο δυναμικό των επιχειρήσεων είναι το σημαντικότερο στοιχείο αυτών και είναι εκείνο κυρίως που διασφαλίζει την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα. Ως εκ τούτου οτιδήποτε διαταράσσει, χωρίς αιτία, την ομαλή συνεργασία των εμπλεκομένων μερών, θεωρούμε ότι δημιουργεί σοβαρό προβληματισμό σχετικά με τις προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης της χώρας”, τονίζει ο ΣΕΛΠΕ.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κοινωνικό μέρισμα: Αυξάνονται οι δικαιούχοι

Υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης προβλέπει πως θα δοθούν πρόσθετα έως και 40 εκατ. ευρώ σε νέους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος. Αυτό γίνεται για να συμπεριληφθούν επί πλέον κατηγορίες δικαιούχων που δεν πληρούσαν όλα τα κριτήρια αξιολόγησης κατά την προηγούμενη φάση της διαδικασίας. Η πλατφόρμα του κοινωνικού[…]

Περισσότερα »

Εκπρόθεσμες Φορολογικές Δηλώσεις… με το αφορολόγητο των αποδείξεων (;)

Στο ενδεχόμενο υποβολής εκπρόθεσμων φορολογικών δηλώσεων χωρίς ο φορολογούμενος να χάνει το αφορολόγητο της συλλογής αποδείξεων αλλά μόνο με την επιβάρυνση του προστίμου που προβλέπει η νομοθεσία προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο  επεξεργάζεται ρύθμιση που θα κατατεθεί στις αρχές της εβδομάδας στη Βουλή.

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *