Ακίνητα: Σενάρια επαναφοράς του φόρου υπεραξίας

Του Χρήστου Παπαδόπουλου

Πιθανό είναι, πλέον, το ενδεχόμενο να επανέλθει από 1 Ιανουαρίου του 2017 ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων. Ο συγκεκριμένος φόρος επιβαρύνει τον πωλητή του ακινήτου με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου και τον αγοραστή με 3% φόρο μεταβίβασης επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Όσοι μεταβιβάσουν τα ακίνητα τα οποία έχουν στην κατοχή τους πριν από το 1995 απαλλάσσονται από το φόρο υπεραξίας. Ο φόρος υπεραξίας ψηφίστηκε το 2014 αλλά ανεστάλη για τα έτη 2015 και 2016 καθώς η επιβολή του και η απόπειρα υπολογισμού του απέτυχε. Αλλά καθώς η περίοδος αναστολής του λήγει στις 31 Δεκεμβρίου και δεδομένου ότι το υπουργείο οικονομικών δεν φαίνεται διατεθειμένο να διαπραγματευτεί με τους θεσμούς την παράταση αναστολής του, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κάνει ολική επαναφορά από 1-1-2017.

«Ο συγκεκριμένος φόρος είναι ένα ακόμα δυσβάσταχτο μέτρο στην αγοραπωλησία ακινήτων η οποία τα τελευταία χρόνια έχει πληγεί ανεπανόρθωτα» δήλωσε στο ΚΑΝΑΛΙ 1 ο φοροτεχνικός και αντιπρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας φοροτεχνικών ελεύθερων επαγγελματιών, Αντώνης Μουζάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *