Σεπτέμβριος 1922: Ο Πειραιάς υποδέχεται τους πρόσφυγες από την Μικρά Ασία

του Στέφανου Μίλεση

13 Σεπτεμβρίου 1922. Ομογενείς πρόσφυγες της Ιωνίας καταφτάνουν σε μεγάλους αριθμούς στον Πειραιά.

Το Yπουργείο Περιθάλψεως αποφασίζει να λειτουργήσει στον Πειραιά ακόμα ένα νοσοκομείο αποκλειστικά για την περίθαλψή τους. Για το σκοπό αυτόν επιτάσσεται το Δεύτερο Γυμνάσιο στου Βρυώνη με τις αίθουσες διδασκαλίας του να μετατρέπονται σε θαλάμους συνολικής χωρητικότητας 100 κλινών.

Για την ιατρική περίθαλψη διατίθεται προσωπικό αποτελούμενο από ιατρούς πρόσφυγες που επίσης κατέφυγαν στον Πειραιά. Παράλληλα επιτάσσονται εγκαταστάσεις του Λαρισαϊκού σιδηροδρόμου στην Άγιο Διονύσιο και άλλα οικήματα στον Πειραιά.

Για την κατανομή των προσφύγων σε άλλα μέρη το Υπουργείο Περιθάλψεως αποφασίζει την αποστολή 40 χιλιάδων προσφύγων στην Κρήτη και κατανομή τους ανά δέκα χιλιάδες στους νομούς Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου και Ηρακλείου. Η μεταφορά τους γίνεται από ατμόπλοια με γαλλική σημαία.

Την ίδια ώρα όμως που προσπαθεί να γίνει η κατανομή των Προσφύγων από τον Πειραιά, καταφτάνουν διαρκώς πλοία με πρόσφυγες. Το αγγλικό ατμόπλοιο “Αντιόχεια” αποβιβάζει 1.500 ομογενείς πρόσφυγες από Μυτιλήνη, ενώ ιταλικό ατμόπλοιο 240 ομογενείς πρόσφυγες από Κωνσταντινούπολη.

Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων συστήνει στο λιμάνι του Πειραιά Γραφείο Πληροφοριών Προσφύγων προς ανεύρεση συγγενών η τύχη των οποίων αγνοείται.

(Στη φωτογραφία το Δεύτερο Γυμνάσιο στου Βρυώνη)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με ρεκόρ συμμετοχών το 3ο «Endomarch Piraeus Night Run/WALK»

Χιλιάδες άτομα όλων των ηλικιών συμμετείχαν χθες το βράδυ στον αγώνα δρόμου «Endomarch Piraeus Night Run/WALK»,  που πραγματοποιήθηκε για  τρίτη χρονιά στον Πειραιά. Στόχος του αγώνα ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση για την ενδομητρίωση από την ΑμΚΕ AWARE,  στο πλαίσιο του παγκόσμιου κινήματος «Endomarch Worldwide». Το κίνημα  αυτό δραστηριοποιείται σε 63 πόλεις και[…]

Περισσότερα »

Το δίκαιο και μεγάλο παράπονο της Σταυρούλας Αντωνάκου

Με ανάρτησή της στα social media η πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Πειραιά, Σταυρούλα Αντωνάκου εκφράζει το μεγάλο παράπονό της, το οποίο είναι όλων των Πειραιωτών για την έλλειψη αθλητικών χώρων στην πόλη μας, που να καλύπτουν τις ανάγκες των πειραϊκών συλλόγων και των αθλούμενων, και[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *