Σεπτέμβριος 1922: Ο Πειραιάς υποδέχεται τους πρόσφυγες από την Μικρά Ασία

του Στέφανου Μίλεση

13 Σεπτεμβρίου 1922. Ομογενείς πρόσφυγες της Ιωνίας καταφτάνουν σε μεγάλους αριθμούς στον Πειραιά.

Το Yπουργείο Περιθάλψεως αποφασίζει να λειτουργήσει στον Πειραιά ακόμα ένα νοσοκομείο αποκλειστικά για την περίθαλψή τους. Για το σκοπό αυτόν επιτάσσεται το Δεύτερο Γυμνάσιο στου Βρυώνη με τις αίθουσες διδασκαλίας του να μετατρέπονται σε θαλάμους συνολικής χωρητικότητας 100 κλινών.

Για την ιατρική περίθαλψη διατίθεται προσωπικό αποτελούμενο από ιατρούς πρόσφυγες που επίσης κατέφυγαν στον Πειραιά. Παράλληλα επιτάσσονται εγκαταστάσεις του Λαρισαϊκού σιδηροδρόμου στην Άγιο Διονύσιο και άλλα οικήματα στον Πειραιά.

Για την κατανομή των προσφύγων σε άλλα μέρη το Υπουργείο Περιθάλψεως αποφασίζει την αποστολή 40 χιλιάδων προσφύγων στην Κρήτη και κατανομή τους ανά δέκα χιλιάδες στους νομούς Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου και Ηρακλείου. Η μεταφορά τους γίνεται από ατμόπλοια με γαλλική σημαία.

Την ίδια ώρα όμως που προσπαθεί να γίνει η κατανομή των Προσφύγων από τον Πειραιά, καταφτάνουν διαρκώς πλοία με πρόσφυγες. Το αγγλικό ατμόπλοιο “Αντιόχεια” αποβιβάζει 1.500 ομογενείς πρόσφυγες από Μυτιλήνη, ενώ ιταλικό ατμόπλοιο 240 ομογενείς πρόσφυγες από Κωνσταντινούπολη.

Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων συστήνει στο λιμάνι του Πειραιά Γραφείο Πληροφοριών Προσφύγων προς ανεύρεση συγγενών η τύχη των οποίων αγνοείται.

(Στη φωτογραφία το Δεύτερο Γυμνάσιο στου Βρυώνη)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γ. Μώραλης: «Ο Πειραιάς υποδέχεται με υπερηφάνεια τους Ολυμπιονίκες μας»

Ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης καλωσόρισε στον Πειραιά τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών που πραγματοποίησε την τελετή βράβευσης των κορυφαίων νέων αθλητών που διακρίθηκαν το 2018 στις εγκαταστάσεις του ΠΟΙΑΘ στο Μικρολίμανο.  «Η πόλη υποδέχεται τους Ολυμπιονίκες σε μια εορταστική εκδήλωση. Υποδεχόμαστε τους ανθρώπους που μας κάνουν υπερήφανους. Όλους εκείνους που[…]

Περισσότερα »

B. Μαρινάκης: Με προσωπική μου δαπάνη η κατασκευή κολυμβητηρίου

Είχε κι αθλητική είδηση η ομιλία του ισχυρού άνδρα του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη στη χθεσινή (18/4) παρουσίαση του συνδυασμού «Πειραιάς Νικητής» του Δημάρχου της πόλης, Γιάννη Μώραλη.

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *