Σερβικός Τύπος: Η Αλβανία πυροδοτεί συγκρούσεις στη νότια Σερβία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Γκεντ Τζακάι είπε ότι εκτός από το ταμείο για τη χρηματοδότηση της λεγόμενης «Κοιλάδας του Πρέσεβο», τα Τίρανα έχουν ήδη ξεκινήσει μια διπλωματική δράση για να διεθνοποιήσουν το πρόβλημα της κατάστασης των Αλβανών στο νότο της Σερβίας.

 Ο Τζακάι τους χαρακτήρισε «την πιο καταπιεσμένη μειονότητα στην περιοχή» – ισχυρίζεται ότι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα: «αφαίρεση από τα μητρώα, πολιτικές δίκες λόγω της δημόσιας χρήσης εθνικών συμβόλων, καθημερινές διακρίσεις λόγω εθνικότητας και υπο-εκπροσώπηση σε κρατικούς θεσμούς».

Όλα αυτά, φυσικά, είναι ένα κατάφωρο ψέμα, σημειώνει o σερβικός Τύπος παραθέτοντας ότι:

Οι Αλβανοί διαγράφονται από τα μητρώα, όταν δεν ζουν πια στον τόπο εγγραφής τους για πολλά χρόνια (κάτι που αποτελεί συχνή πρακτική μεταξύ τους – όταν μεταναστεύουν μαζικά στην ΕΕ) – αυτό, άλλωστε, προβλέπεται από το νόμο.

Ο δήμος Πρέσεβο είναι γεμάτος με αλβανικές σημαίες, η σερβική η αστυνομία εκεί κινείται κυρίως με θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (επιπλέον: τους έχει δοθεί εντολή ότι σε περίπτωση βιαιοπραγιών, είναι απαραίτητο να πυροβολήσουν δύο φορές στον αέρα), στο Μπουγιάνοβατς ζούνε μόνο 30% Αλβανοί (περισσότεροι είναι οι Σέρβοι με 36% και περίπου 32% Ρομά) – αλλά σχηματίζουν δημοτική αρχή  χωρίς Σέρβους.

Το Βελιγράδι «καταπιέζει» τους Αλβανούς τόσο πολύ που επιδοτεί τους δήμους τους στο ποσό των δύο εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Έτσι, προφανώς τα Τίρανα προσπαθούν να υποκινήσουν τη σύγκρουση και την πρώιμη διεθνοποίησή – όπως συνέβη με το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια.

Παρεμπιπτόντως, στην ίδια συνέντευξη, ο Αλβανός υπουργός μίλησε για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Πρίστινα σχετικά με την από κοινού χρήση των πρεσβειών και των προξενείων της Αλβανίας σε χώρες και πόλεις όπου δεν υπάρχει παρουσία της αυτοανακηρυγμένης «δημοκρατίας» (στην Καμπέρα στην Αυστραλία, στο Μιλάνο στην Ιταλία, στο Μόναχο Γερμανίας,  στην Κοπεγχάγη Δανίας).

Τα Τίρανα πρόσφατα ανακοίνωσαν την κατάργηση των συνόρων μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου, έτσι αργά αλλά σταθερά χτίζουν την «Μεγάλη Αλβανία», ή όπως οι Αλβανοί τη λένε τώρα, «Φυσική Αλβανία» («Shqipëria natyrale»).

Ο σερβικός Τύπος τονίζει ότι η «Κοιλάδα του Πρέσεβο» είναι ένας λανθασμένος, προπαγανδιστικός (αλλά δημοφιλής στα μέσα ενημέρωσης) αλβανικός όρος για τους τρεις δήμους στη νότια Σερβία με αλβανικούς πληθυσμούς – Πρέσεβο, Μπουγιανόβατς και Μέντβετζα, στα σύνορα με την Αυτόνομη Επικράτεια του Κοσσυφοπεδίου και τα Μετόχια. Γεωγραφικά, είναι κυρίως ορεινή περιοχή. Ωστόσο οι Αλβανοί αποτελούν την απόλυτη πλειοψηφία μόνο στον δήμο Πρέσεβο.

 

με πληροφορίες από Βαλκανικό Περισκόπιο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σκόπια και Βουλγαρία γιόρτασαν από κοινού την «εξέγερση του Ίλιντεν»

του Θοδωρή Ασβεστόπουλου… Σε κοινό, προκλητικό κατά της Ελλάδας, εορτασμό προχώρησαν Σκόπια και Βουλγαρία, τιμώντας για πρώτη φορά από κοινού, την επέτειο της «Επανάστασης του Ίλιντεν» (Προφήτη Ηλία), που είχε γίνει στις 20 Ιουλίου (παλαιό ημερολόγιο) / 2 Αυγούστου (νέο ημερολόγιο) 1903 από Βούλγαρους Κομιτατζήδες, με σκοπό να φανεί στην Ευρώπη ότι[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *