Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σήμερα αναμένεται η απάντηση στους εκβιασμούς του ESM

0 σχόλια ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σήμερα αναμένεται να στείλει τις απαντήσεις που ζητούν οι Eυρωπαίοι εταίροι μας, για να αποφασίσουν την ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμών μέτρων για το χρέος, κάτι που θα γίνει νωρίτερα από τις αρχές του 2017.

Η διήμερη αναμονή και οι εσωτερικές διαβουλεύσεις, είχαν ως στόχο να αποφύγει να απαντήσει και να υπογράψει η ελληνική Κυβέρνηση στο κείμενο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, το οποίο χαρακτηρίστηκε από κυβερνητικούς αξιωματούχους ως «ταπεινωτικό».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο μέρος τους, είχε μια σκληρή κριτική για την παραβίαση των κανονισμών του προγράμματος και τις καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις για την πρώτη και την δεύτερη αξιολόγηση.
Το δε ερωτηματολόγιο, σχετικά με τις παροχές του πρωθυπουργού, άνοιγε μια σειρά θεμάτων πέρα από τις ρητές εγγυήσεις που ζητούσε από τον υπουργό Οικονομικών, ότι οι παροχές δεν θα επαναληφθούν για το 2017 και το 2018.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το κείμενο ζητά από την ελληνική πλευρά, να δεσμευτεί από τώρα σε νέα μέτρα και μάλιστα στον τομέα των συντάξεων, αν εκ των υστέρων η Eurostat βεβαιώσει το Απρίλιο πρωτογενές πλεόνασμα μικρότερο από 0,5% του ΑΕΠ.
Παράλληλα, ζητά να μάθει τα σχέδια της κυβέρνησης για βασικά θέματα του προγράμματος, για τα οποία υπάρχει αντίδραση από την Αθήνα, όπως είναι το ασφαλιστικό, οι αλλαγές στο δημόσιο και οι αποκρατικοποιήσεις. Ζητά επίσης να επιβεβαιώσει η Ελληνική πλευρά την απαρέγκλιτη συμμόρφωση της στους κανονισμούς και φυσικά στους περιορισμούς του μνημονίου.
Το κείμενο στις γενικές του αρχές, είναι αρκετά δεσμευτικό για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να βάλει την υπογραφή της στην πλήρη και απόλυτη εφαρμογή του μνημονίου χωρίς απόκλιση, τόσο σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους, όσο και σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις σε αγορά εργασίας και ασφαλιστικό.
Με τον τρόπο αυτό υποχρεώνει την ελληνική πλευρά να υποχωρήσει σε ό,τι της ζητήσουν οι θεσμοί στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.
Όλα αυτά οδήγησαν και στις διαδοχικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, κυρίως προς την Γερμανία. Στην τελευταία του δήλωση, εγκαινιάζοντας τον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο της Καλαμάτας, τόνισε ότι «η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», προσθέτοντας ότι «δεν φοβόμαστε να διαπραγματευόμαστε, ούτε όμως θα υπογράψουμε και λευκά χαρτιά όπως έκαναν οι προηγούμενοι. Προχωράμε με γνώμονα να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους και να βγούμε από την κρίση».
Παράλληλα και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, έστρεφε ευθέως τα πυρά του σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Εφημερίδα των Συντακτών, απευθυνόμενος προς τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, αναφερόμενος σε μια Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων που θύμιζε την παλαιά κινέζικη παροιμία «πρόσεχε τι εύχεσαι γιατί μπορεί να σου συμβεί» τονίζοντας παράλληλα ότι μια Ευρωζώνη χωρίς δημοκρατία είναι καταδικασμένη.
Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι, ακόμη και αν σταλεί η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών μέσα στην ημέρα, δεν θα γίνει τίποτα απολύτως. Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ έχουν διακόψει της εργασίες τους από χθες μέχρι και τις 3 Ιανουαρίου, ενώ η επόμενη επίσημη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης θα είναι η 12η Ιανουαρίου.

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *