Σήμερα οι αποφάσεις για Χιονοδρομικά Κέντρα και μετακινήσεις εκτός νόμου

Του Σπύρου Μιχαλόπουλου

Κρίσιμες και σημαντικές αποφάσεις θα λάβει σήμερα η Κυβέρνηση για την επανεκκίνηση νέων δραστηριοτήτων στην οικονομική και κοινωνική ζωή.

Η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων είναι  εκείνη που μελετά αναλυτικά την διαμορφωθείσα κατάσταση μετά το άνοιγμα της λιανεμπορίου την περασμένη Δευτέρα και σε συνάρτηση με το επιδημιολογικό φορτίο στη Χώρα θα κάνει τις εισηγήσεις της . Ποιες είναι οι πιθανές ημερομηνίες.

Την ίδια στιγμή ασφαλώς πάντα είναι πιθανό να επιβληθούν εκ νεου περιοριστικά μέτρα αν ο αριθμός των κρουσμάτων πάρει την ανιούσα. Ο φόβος για άμεση διασπορά του μεταλλαγμένου ιού δεν έχει εκλείψει.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι πιθανές ημερομηνίες που εξετάζονται είναι οι εξής : Την 1η Φεβρουαρίου να ανοίξουν τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ που απασχολούν περί τους 20.000 εργαζόμενους. Την ίδια ημερομηνία είναι πιθανό να ανοίξουν και οι σχολές οδηγών. Σε ότι αφορά την εστίαση η συζήτηση θα ανοίξει περί τα μέσα Φεβρουαρίου . Για γυμναστήρια και άλλους κλειστούς αθλητικούς χώρους, οι αποφάσεις θα καθυστερήσουν. Πιο πιθανή επαναλειτουργία τους υπολογίζεται το Μάρτιο.

Στις 8 Φεβρουαρίου εξετάζεται η μετακίνηση από νομό σε νομό αλλά μόνο για ψάρεμα, κυνήγι και χιονοδρομικά κέντρα.

Το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων φαντάζει σαν σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Οι εκπρόσωποι του κλάδου πιέζουν να δοθεί το πράσινο φως από τώρα αλλιώς θα χαθεί όλη η χρονιά . Το ενδεχόμενο όμως να ανοίξει θα σημαίνει και άνοιγμα της μετακίνησης από νομό σε νομό

Στο υπουργείο Ανάπτυξης τονίζουν όλη την εβδομάδα την σημαντικότητα του να ανοίξει ο συγκεκριμένος κλάδος ώστε να μην χαθεί η χρονιά. Το υπουργείο Ανάπτυξης προτείνει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που θα εξασφαλίζει μια σχετική ασφάλεια. Οι μετακινήσεις εκτός νομού για επίσκεψη σε χιονοδρομικό να επιτρέπονται μόνο με την επίδειξη κράτησης (ξενοδοχείου ή άλλου καταλύματος). Αυτή η ρήτρα θα αποβεί αποτρεπτική για όσους σχεδιάζουν ημερήσιες εκδρομές.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, έχει σημειώσει πολλάκις ότι θέλει να στηρίξει το συγκεκριμένο εποχικό  κλάδο. Με αφορμή μάλιστα και κάποια αρνητικά σχόλια έκανε λόγο για «κοινωνικό κανιβαλισμό» και είπε: «Τι να πούμε σε αυτούς τους ανθρώπους που απασχολούνται στον χειμερινό τουρισμό) να πάνε να πνιγούνε, να πεθάνουν, να μείνουνε άνεργοι; Έχουμε έναν κλάδο, τον χειμερινό τουρισμό, ο οποίος είναι ο μοναδικός κλάδος που δεν μπορεί να δουλέψει άλλη εποχή».

Συνεπώς , είναι πιθανό να δοθεί η εξαίρεση στις μετακινήσεις σε άλλους νομούς προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο κλάδος, ενώ σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, μετακίνηση από νομό σε νομό δεν επιτρέπεται παρά μόνο στις εξής 6 περιπτώσεις:

Μετακίνηση εκτός νομού για εργασία. Πρέπει να πιστοποιείται με έγγραφη βεβαίωση εργοδότη και επιστροφή με αποδεικτικό κύριας κατοικίας.

Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης.

Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή, π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού. Πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη

Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα τέκνα τους. Αφορά διαζευγμένους ή σε διάσταση γονείς με αποδεικτό έγγραφο

Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας από την ΑΑΔΕ ή με το Ε1.

Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, με επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της σχολής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΣΕΕ: Οι τράπεζες δεν είναι συνεργάσιμες

 Οι τράπεζες ζητούν από τον δανειολήπτη να είναι συνεργάσιμος, αλλά τις περισσότερες φορές οι ίδιες δεν είναι συνεργάσιμες, υποστηρίζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) σε νέα παρέμβασή της για το θέμα των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, εν όψει της ρύθμισης που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Η ΕΣΕΕ απηύθυνε σχετικό υπόμνημα προς[…]

Περισσότερα »

Χαλάρωση στα capital controls για 5 ειδικές περιπτώσεις

Νέα μικρή χαλάρωση στα capital controls για συγκεκριμένες περιπτώσεις που αφορούν στην υπό όρους αποπληρωμή στεγαστικού δανείου και στην ανάληψη μετρητών από μέλη αποστολών διπλωματικών και προξενικών αρχών, επέρχεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ. Συγκεκριμένα, εξαιρούνται από την απαγόρευση πρόωρης, μερικής ή ολικής εξόφλησης[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *