Σκέψεις για άνοιγμα της αγοράς στις 18 Ιανουαρίου

Του Σπύρου Μιχαλόπουλου

To άνοιγμα της αγοράς από την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, με τη μέθοδο του του click in shop στα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και χρυσοχοΐας, εξετάζεται από την Κυβέρνηση εφόσον δώσουν το πράσινο φως οι λοιμωξιόλογοι. 

Ο γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδης μιλώντας στον ΑΝΤ1, σημείωσε ότι τα συγκεκριμένα καταστήματα παρουσιάζουν το μεγαλύτερο τζίρο, την περίοδο των εκπτώσεων, που ξεκίνησαν χθες, επομένως  εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανοίξουν κατά κάποιον τρόπο, προκειμένου να βοηθηθεί η αγορά.

Σημείωσε ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί, εφόσον συζητηθεί από την επιτροπή των ειδικών επιστημόνων που μελετά τα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ η θετική ή όχι απόφαση θα ανακοινωθεί από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά στην ενημέρωση της Παρασκευής.

Επεσήμανε επίσης ότι υπάρχει πρόταση από πλευράς υπουργείου για λειτουργία ολόκληρης της αγοράς με ειδικούς και απαραίτητους κανόνες προστασίας, προκειμένου να συμβαδίσει με την πανδημία και έτσι να βοηθηθεί η αγορά, εφόσον έχει αποδειχθεί ότι σε περίπτωση που τηρούνται τα μέτρα η επιδημιολογική επιβάρυνση είναι αμελητέα.

Να σημειωθεί ότι την προσεχή Δευτέρα 18 Ιανουαρίου λήγει η παράταση του lockdown, μέχρι νεωτέρας . Το λιανεμπόριο είναι κλειστό από τον Νοέμβριο, με εξαίρεση τις λίγες εβδομάδες του Δεκεμβρίου που λειτούργησε με τη μέθοδο click away για να μη χαθεί τελείως η χριστουγεννιάτικη περίοδος. Αμέσως μετά τις γιορτές το λιανεμπόριο έκλεισε ξανά και παραμένει για δεύτερη εβδομάδα κλειστό.

Η τύχη του λιανεμπορίου  συζητήθηκε και χθες στη συνάντηση του Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού, κ. Νίκου Παπαθανάση και του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη, με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), κ. Γιώργο Καρανίκα.

«Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων δεσμεύεται να κάνει σε άμεσο χρόνο ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν και επιτρέπεται λόγω της πανδημίας ώστε να λειτουργήσει, έστω κι εν μέρει, η αγορά, αντιλαμβανόμενο πλήρως τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την παρατεταμένη καραντίνα στο σύνολο των εμπορικών επιχειρήσεων. Ιδιαίτερη μέριμνα για μας αποτελούν οι επιχειρήσεις ένδυσης και υπόδησης που συνδέουν ιδιαίτερα τη λειτουργία τους με την περίοδο των εκπτώσεων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης

Από την πλευρά του πάντως ο λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος, σε τηλεοπτική συνέντευξη ξεκαθάρισε ότι είναι πρόωρο να μιλάμε για click in shop, το  ραντεβού δηλαδή για αγορές μέσα στο κατάστημα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «ακόμα δεν λειτουργεί ούτε το click away. Είναι πρόωρο να μιλάμε για click in shop, αν και είναι μια έξυπνη λύση, γιατί θα επιτρέψει λίγο την κινητικότητα μέσα στα μαγαζιά και όχι βέβαια στον ρυθμό που υπήρχε. Νομίζω όμως ότι πρέπει να γίνει αυτό όταν έρθει η ώρα του. Αυτή τη στιγμή πρέπει να γίνει πρώτα το click away, να τρέξει και στη συνέχεια να πάμε σε πιο τολμηρά πράγματα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

H Ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα – αναλυτικά τα άρθρα

Η ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή της επόμενες ώρες και στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την διάθεση και χρήση Δημόσιων εγγράφων που ήδη συζητείται στην Ολομέλεια. Στην αιτιολογική έκθεση σημειώνεται εισαγωγικά πως «Τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *