Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σκέρτσος στο BBC: 220.000 πολίτες άνω των 60 ετών εμβολιάστηκαν σε 45 ημέρες – Καμία σκέψη για αύξηση του προστίμου των 100 ευρώ

0 σχόλια ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιμέλεια Αθηνά Δαβαρία

Εννέα στους δέκα πολίτες άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί στην Ελλάδα, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, μιλώντας σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό του BBC με αφορμή την έναρξη επιβολής του προστίμου στους ανεμβολίαστους, στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. «Τις τελευταίες 45 ημέρες, 220.000 πολίτες άνω των 60 ετών, ακριβώς λόγω της πολιτικής μας για υποχρεωτικό εμβολιασμό, έκαναν την πρώτη δόση ή ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους. Είναι πολύ μεγάλος αριθμός», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκέρτσος. Παράλληλα επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει τον δεύτερο, πιο γερασμένο πληθυσμό στην Ευρώπη καθώς το 28% του γενικού πληθυσμού είναι άνω των 60 ετών. Αυτό σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας έχει ως αποτέλεσμα ο ελληνικός πληθυσμός να είναι πιο εκτεθειμένος σε λοίμωξη από κορωνοιό από ότι συμβαίνει σε άλλες χώρες.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σκέρτσος ανέφερε στη ραδιοφωνική του συνέντευξη στο BBC ότι «μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο, 1 στους 5 πολίτες άνω των 60 δεν είχε εμβολιαστεί με αποτέλεσμα να υφίσταται μεγάλη πίεση το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να μη μπορούν οι γιατροί μας και το νοσηλευτικό προσωπικό να περιθάλψει ασθενείς με άλλες σοβαρές νόσους που χρειάζονται επίσης τις υπηρεσίες των νοσοκομείων μας». Για το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ το μήνα, διευκρίνισε ότι δεν έχει άλλες επιπτώσεις για τον ανεμβολίαστο πολίτη και δεν υπάρχει καμία σκέψη αύξησης του ύψους του προστίμου.

Εξηγώντας μάλιστα, πώς έφθασε η ελληνική κυβέρνηση στη λήψη του επίμαχου μέτρου, ο υπουργός Επικρατείας, δήλωσε πως «η υποχρεωτικότητα δεν είναι μια εύκολη πολιτική απόφαση για οποιαδήποτε κυβέρνηση, πολύ περισσότερο για την κυβέρνηση μας, μια φιλελεύθερη κυβέρνηση που πιστεύει στην ατομική ευθύνη και στην αυτοδιάθεση των πολιτών». Ωστόσο όπως «ήταν μια αναγκαία απόφαση για μια υπεύθυνη πραγματιστική κυβέρνηση και ελήφθη με τη σύμφωνη εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής που αποφάνθηκε ότι σε μια δημοκρατική Πολιτεία ο υποχρεωτικός εμβολιασμός μπορεί να αποτελέσει την έσχατη λύση για την προστασία της δημόσιας υγείας και να εφαρμοστεί εφόσον έχουν εξαντληθεί όλα τα άλλα μέτρα -ενημέρωσης, πειθούς και περιορισμών- για την αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού».

Στο ερώτημα, τέλος, αν η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα άλλα μέσα πριν φθάσει στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και, ακολούθως, τα πρόστιμα, ο κ. Σκέρτσος απάντησε: «Στην πραγματικότητα κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν και μπορώ να σας παραθέσω τουλάχιστον δέκα πρωτοβουλίες και δράσεις της ελληνικής πολιτείας με στόχο να ενημερώσουμε και να πείσουμε τους πολίτες. Πρώτα πρώτα, δημιουργήσαμε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα ραντεβού των εμβολιασμών και με ένα sms στα κινητά τους τηλέφωνα ειδοποιούνται οι πολίτες για την ημέρα, την ώρα και το εμβολιαστικό κέντρο στο οποίο μπορούν να προσέλθουν, κάνοντας πολύ εύκολη τη διαδικασία. Εναλλακτικά, καθένας και καθεμιά μπορεί να «επισκεφτεί» την πλατφόρμα και να κλείσει ηλεκτρονικά ραντεβού για εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, όποτε και όπου επιθυμεί, χωρίς κανένα πρόβλημα. Επιπλέον, η Ελλάδα πρότεινε το Ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, πρόταση που έγινε αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατέστησε ευκολότερα τα ταξίδια ήδη από το 2021». Ενώ ανέφερε και τα κίνητρα που η κυβέρνηση έδωσε, όπως «η προπληρωμένη κάρτα FREEDOM CARD στους νέους συμπολίτες μας 18-25 ετών».

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

 

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες:, ,