Σκληρή γλώσσα Δένδια απέναντι σε Τουρκία

Με σκληρή γλώσσα απαντά ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας στην Τουρκία μετά την ανακοίνωση πως επεκτείνει μέχρι και τις 29/11, τις σεισμικές της έρευνες δηλώνοντας μάλιστα πως αυτή τη φορά η Άγκυρα δεν θα μπορέσει να ξεγελάσει την ΕΕ και άρα οι κυρώσεις σε βάρος της είναι μονόδρομος.

Ο κ. Δένδιας κάνει λόγο για κλιμάκωση της προκλητικής, επιθετικής και παράνομης συμπεριφορά της γείτονος χώρας που ήδη από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα εντείνει τις παράνομες ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζοντας κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Προσπαθεί δια της βίας να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος κρατών – μελών της ΕΕ. Περιφρονεί τις σαφείς θέσεις και αποφάσεις της ΕΕ, αλλά και τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας.

H Τουρκία απώλεσε δυστυχώς μία ακόμη σημαντική ευκαιρία να διακόψει, όσο κάτι τέτοιο θα είχε νόημα, την παράνομη κατ’ εξακολούθηση συμπεριφορά της» αναφέρει ο κ.Δένδιας.

Η επιλογή της Τουρκίας μάλιστα, όπως λέει, της Τουρκίας να δρα υπονομευτικά του Διεθνούς Δικαίου και των ευρωπαϊκών στοχεύσεων έχει καταστεί σαφής στις Βρυξέλλες όπως και ότι γενικότερα η χώρα «συμπεριφέρεται ως αναθεωρητικός, αποσταθεροποιητικός παράγοντας, επικίνδυνος για την ασφάλεια της άμεσης και ευρύτερης περιοχής, αλλά και για τις προτεραιότητες και τις αξίες που εκφράζει και προωθεί η ΕΕ».

Παρά δε το γεγονός ότι όλα αυτά ήταν γνωστά στην Αθήνα που δεν έτρεφε φρούδες ελπίδες η χώρα μας επέλεξε, όπως αναφέρει, να δηλώνει έτοιμη για διάλογο, εάν σταματούσαν οι προκλήσεις αφού αυτόςείναι ο μόνος σύννομος τρόπος επίλυσης της διαφοράς που έχουμε με τη γείτονα χώρα.

«Στο ίδιο πνεύμα και η ΕΕ, καθυστερώντας αποφάσεις για μἐτρα και κυρώσεις, δήλωνε διατεθειμένη να εξετάσει ένα θετικό θεματολόγιο ενεργειών και πολιτικών έναντι της Τουρκίας, υπό την ίδια όμως προϋπόθεση: να σταματήσουν οριστικά οι τουρκικές παράνομες ενέργειες» αλλά η στάση της Τουρκίας «δεν αφήνει περιθώριο για οποιοδήποτε θετικό θεματολόγιο στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» επισημαίνει ο κ.Δένδιας.

«Έχοντας αρνηθεί με τις πράξεις της, οποιαδήποτε κίνηση που θα σηματοδοτούσε, έστω και κατ’ ελάχιστον, αλλαγή στη στάση της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου και διάθεση ανταπόκρισης στις εκκλήσεις της ΕΕ, η Τουρκία κλείνει μόνη της το παράθυρο ευκαιρίας που είχε ανοίξει με την δική μας θετική στάση και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Δόθηκε στην Τουρκία κάθε ευκαιρία μέχρι σήμερα. Η Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε.

Οιαδήποτε εκ του πονηρού εκδήλωση δήθεν “καλής θέλησης” της τελευταίας στιγμής, οποιαδήποτε προσχηματική “θετική” χειρονομία, θα έχει μόνο στόχο να αμβλυνθεί η εικόνα της κατ’ εξακολούθηση απαράδεκτης παραβατικής συμπεριφοράς.

Αυτή την φορά, ανεξαρτήτως οψίμων δηλώσεων, η Τουρκία δεν είναι εύκολο να ξεγελάσει την ΕΕ».

Και καταλήγει τονίζοντας πως η Αθήνα, μένει πάντα πιστή στην ιδέα του ειλικρινούς διαλόγου αλλά «απαιτεί ως προς τούτο συνομιλητή που θα έχει αποδείξει την υπακοή του στο Διεθνές Δίκαιο ως διαρκή επιλογή και όχι ως σημαία ευκαιρίας».

Newsroom, Κανάλι Ένα 90,4FM, K.Πρίφτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κεδίκογλου: Θεωρίες συνωμοσίας του ΣΥΡΙΖΑ

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, στην τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1, κάνοντας λόγο για θεωρίες συνωμοσίας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ανέφερε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία. «Ακούσαμε ότι έχουμε σχεδιάσει να παραπλανήσουμε τις αγορές», επισήμανε ο κ.[…]

Περισσότερα »

Στην Άγκυρα ο Μουζάλας για το προσφυγικό

Επιστολή στον Τούρκο ομόλογό του απέστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής για την πραγματοποίηση της επίσκεψης ώστε να εξειδικευτούν τα μέτρα που συμφώνησαν Τσίπρας – Ερντογάν. Επιστολή στον Τούρκο ομόλογό του απέστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής για την πραγματοποίηση της επίσκεψης ώστε να εξειδικευτούν τα μέτρα που συμφώνησαν Τσίπρας[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *