Σκόπια και Βουλγαρία γιόρτασαν από κοινού την «εξέγερση του Ίλιντεν»

του Θοδωρή Ασβεστόπουλου

Σε κοινό, προκλητικό κατά της Ελλάδας, εορτασμό προχώρησαν Σκόπια και Βουλγαρία, τιμώντας για πρώτη φορά από κοινού, την επέτειο της «Επανάστασης του Ίλιντεν» (Προφήτη Ηλία), που είχε γίνει στις 20 Ιουλίου (παλαιό ημερολόγιο) / 2 Αυγούστου (νέο ημερολόγιο) 1903 από Βούλγαρους Κομιτατζήδες, με σκοπό να φανεί στην Ευρώπη ότι η τουρκοκρατούμενη τότε Μακεδονία, κατοικούνταν δήθεν από Βούλγαρους, ώστε η περιοχή να αποδιδόταν μελλοντικά από τις Δυνάμεις στη Βουλγαρία.

Συγκεκριμένα στις 2 Αυγούστου 2017, ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ και ο Βούλγαρος ομόλογος του Μπόικο Μπορίσοφ, κατέθεσαν μαζί στεφάνια στο μνήμα του ηγέτη των Βουλγάρων Κομιτατζήδων Γκότσε Ντέλτσεφ στα Σκόπια, ως κοινού τους ήρωα.

 Ο Γκότσε Ντέλτσεφ ήταν ένας από τους ηγέτες της λεγόμενης “Εσωτερικής Μακεδονικής Επαναστατικής Οργάνωσης” (VMRO) που προσπαθούσε να εκβουλγαρίσει τα ελληνικά χωριά της Μακεδονίας, αλλάζοντας πρόσημο στη λέξη “Μακεδόνας” και από γεωγραφικό ελληνικό όρο να τον μετατρέψει σε εθνοτικό.  Με εντολή της Σόφιας έφτιαξε το παραπλανητικό σύνθημα «Η Μακεδονία στους Μακεδόνες» και ανήμερα της εορτής του Προφήτη Ηλία, στις 20 Ιουλίου 1903, κήρυξε επανάσταση με σκοπό την αυτονόμηση της Μακεδονίας, που μελλοντικά θα την απορροφούσε η Βουλγαρία όπως ακριβώς έγινε και στην περίπτωση της Ανατολικής Ρωμυλίας το 1885.

Ήδη από το 1870, όταν και απέκτησαν εκκλησιαστική αυτονομία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης με την ίδρυση της Βουλγαρικής Εξαρχίας, οι Βούλγαροι με βία και τρομοκρατία προσπαθούσαν να φέρουν στην δική τους σφαίρα επιρροής τους κατοίκους των ελληνικών χωριών της Μακεδονίας.

Το αποτέλεσμα εκείνης της «επανάστασης» του 1903, που δεν είχε κανένα λαϊκό έρεισμα, ήταν ο Τουρκικός Στρατός να ξεσπάσει στους κατοίκους του ελληνικού βλαχόφωνου χωριού Κρούσεβο (βόρεια του Μοναστηρίου), το οποίο χρησιμοποίησαν ως βάση οι κομιτατζήδες. Το χωριό καταστράφηκε ολοσχερώς.

Ο εθνικός ύμνος των Σκοπίων είναι η πρώτη στροφή ενός ποιήματος με τρεις στροφές υπό τον τίτλο «Σήμερα πάνω απ’ τη Μακεδονία».

Όσο για την δεύτερη στροφή γράφει τα εξής:

«Απ’ την αρχή τώρα κυματίζει η σημαία της Δημοκρατίας του Κρουσέβου, Γκότσε Ντέλτσεφ, Πίτου Γκούλι / Ντάμε Γκρούεφ, Σαντάνσκι».

Τα ονόματα αυτά αποτελούν κοινούς εθνικούς ήρωες τόσο της Βουλγαρίας όσο και της «ΠΓΔΜ»!

Για την ιστορία, να σημειωθεί ότι οι Κομιτατζήδες είχαν χωριστεί σε δύο Οργανώσεις: α) στην «Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση», που ιδρύθηκε το 1893, ώστε να παρασυρθούν οι γηγενείς Έλληνες και ιδίως οι σλαβόφωνοι στην παγίδα ότι είναι εθνικά «Μακεδόνες» και β) στο «Ανώτατο Μακεδονικό Κομιτάτο» γνωστό ως «Βερχοβιστές», που δημιουργήθηκε το 1895 και επιζητούσε την απευθείας προσάρτηση της Μακεδονίας στη Βουλγαρία.

Υπεγράφη Συνθήκη Φιλίας Σκοπίων – Βουλγαρίας

Μία ημέρα πριν τον κοινό εορτασμό του «Ίλιντεν», την 1η Αυγούστου, ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ και ο Βούλγαρος ομόλογος του Μπόικο Μπορίσοφ υπέγραψαν στα Σκόπια την Συνθήκη Φιλίας, με την οποία η «ΠΓΔΜ» παραιτείται από κάθε αξίωση για την «μακεδονική μειονότητα» του Πιρίν στη Βουλγαρία, ενώ η Σόφια αναγνώρισε «μακεδονική γλώσσα», όχι όμως σαν εθνικό όρο, αλλά σαν συνταγματικό επίθετο και χωρίς να αναγνωρίσει έθνος “Μακεδόνων”, καθώς θεωρεί τους Σκοπιανούς Βούλγαρους και την γλώσσα τους, αν όχι καθαρά βουλγαρική, τουλάχιστον διάλεκτο της βουλγαρικής.

Βάσει της Συνθήκης, η Βουλγαρία δεσμεύεται ότι δεν πρόκειται πλέον να θέσει αντιρρήσεις ή Βέτο σε εισδοχή των Σκοπίων στους Ευρωατλαντικούς θεσμούς. Επίσης οι δύο χώρες προχωρούν σε κοινό εορτασμό επετείων καθώς και σε συγκρότηση μεικτής διεπιστημονικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τα ιστορικά και εκπαιδευτικά θέματα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο νέος Πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζάεφ έβαλε τέλος στο αφήγημα του «μακεδονισμού» τουλάχιστον ως προς την εκδοχή Γκρουέφσκι, που έφερε τους Σκοπιανούς ως απογόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Το ζητούμενο τώρα είναι εάν με την σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση η «ΠΓΔΜ» θα υιοθετήσει πλήρως την βουλγαρική ερμηνεία περί «Μακεδονίας» και «Μακεδόνων».

Με πληροφορίες από makedonikokomma.blogspot.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αληθινή η απειλή της τρομοκρατίας, θα την ξεπεράσουμε

«Η απειλή της τρομοκρατίας είναι αληθινή, αλλά θα την ξεπεράσουμε», τόνισε χθες σε διάγγελμά του ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, τέσσερις μέρες μετά το μακελειό στην Καλιφόρνια. Στο μήνυμα που απηύθυνε στον αμερικανικό λαό, ο Ομπάμα υποσχέθηκε ότι θα καταδιώξει οποιονδήποτε σχεδιάζει ένοπλες επιθέσεις εναντίων των ΗΠΑ και[…]

Περισσότερα »

Ένας στους οκτώ ανέργους λαμβάνει επίδομα ανεργίας

Περίπου ένας στους οκτώ ανέργους λαμβάνει επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των εγγεγραμμένων στα μητρώα του Οργανισμού είτε δεν έχουν τις προϋποθέσεις επιδότησης, είτε είναι μακροχρόνια άνεργοι και έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα. Σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, που επικαλείται τα τελευταία επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ,[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *