Σκρέκας: Πάνω από 2 δισ. ευρώ τα κονδύλια για την γεωργική ανάπτυξη

Πάνω από 2 δισ. ευρώ υπολογίζονται τα κονδύλια που θα προωθηθούν στον πρωτογενή τομέα της χώρας μας με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας των Ελλήνων αγροτών, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνος Σκρέκας.

«Η συνολική δημόσια δαπάνη για τα σχέδια βελτίωσης που αφορούν την εκμηχάνιση της ελληνικής γεωργίας είναι ύψους 600 εκατ. ευρώ και 500 εκατ. ευρώ είναι τα σχέδια μεταποίησης», επισήμανε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «μαζί με την συμμετοχή την ιδιωτική το προαναφερθέν ποσό θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ».

Στο περιθώριο του 2ου  συνεδρίου εκμηχάνισης της ελληνικής γεωργίας: Βασική προϋπόθεση βιωσιμότητας και ανάπτυξης, το οποίο διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη ο ΣΕΑΜ, ο κ. Σκρέκας υπογραμμίζοντας ότι προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα, σημείωσε ότι «αυτό σημαίνει μείωση του κόστους παραγωγής από τη μία πλευρά και αύξηση της τιμής πώλησης των προϊόντων από την άλλη».

“Να προχωρήσουμε στην εκμηχάνιση της ελληνικής γεωργίας”

Για να μειωθεί το κόστος παραγωγής, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, είναι απαραίτητο  «να προχωρήσουμε στην εκμηχάνιση της ελληνικής γεωργίας. Δυστυχώς το 50% των γεωργικών μηχανημάτων στην Ελλάδα είναι κατασκευασμένα πριν το 1989 και ένα  μεγάλο ποσοστό πρωτοκυκλοφόρησαν πριν το 1998».

Όπως εξήγησε, «αυτό σημαίνει ότι είναι τα γεωργικά μηχανήματα στην Ελλάδα είναι σε μεγάλο ποσοστό ενεργοβόρα, καθώς καταναλώνουν σημαντική ποσότητα πετρελαίου κίνησης για τα λειτουργούν, δεν είναι και τόσο παραγωγικά, ελλοχεύει ο κίνδυνος για την ασφάλεια των χρηστών τους, ενώ διατηρούν υψηλό το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, που πρέπει να μειωθεί και βάσει των επιταγών της ΕΕ».

Περαιτέρω, ο κ. Σκρέκας, επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «πρέπει να μειώσουμε το κόστος παραγωγής με έξυπνους τρόπους και σε μόνιμη βάση. Για αυτό προχωρήσαμε σε ένα επαναστατικό σχέδιο όπου για πρώτη φορά θέτουμε στην υπηρεσία του αγρότη για τη μείωση του ενεργειακού του κόστους, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)».

Όπως διευκρίνισε, με αυτό το πρόγραμμα, «δίνουμε τη δυνατότητα  στον αγρότη να κατασκευάσει ένα μικρό φωτοβολταϊκό ή μια άλλη εγκατάσταση ΑΠΕ και το 25% της παραγόμενης ενέργειας θα μπορεί να το κρατά για τη δική του χρήση, και το υπόλοιπο 75% θα μπορεί να το πουλά στο σύστημα ενέργειας. Με το ποσό που θα λαμβάνει ως έσοδο από την πώληση ενέργειας, θα μπορεί να αποπληρώνει το δάνειό για την κατασκευή της μονάδας ΑΠΕ», διευκρίνισε.

Με αυτόν τον τρόπο, «για το πρώτο διάστημα και μέχρι να αποσβεστεί το κόστος που θα δαπανήσει ο αγρότης για την κατασκευή της μονάδας ΑΠΕ, ο ίδιος θα έχει δωρεάν ρεύμα, ενώ μετά την απόσβεση της επένδυσής του, σε διάστημα 6-7 χρόνων, θα μπορεί το 75% της ενέργειας που πουλά να το έχει ως ένα έξτρα εισόδημα. Αποκτά εξτρά εισόδημα για να είναι πιο ανταγωνιστικός και να μείνει στο χωράφι και να συνεχίσει να παράγει», διευκρίνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΥΠΟΙΚ: Εφικτή η συμφωνία μέχρι τις 25 Μαρτίου

Είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία έως τις 25 Μαρτίου, εκτίμησε αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου, μετά από την ολοκλήρωση της σημερινής συνάντησης με τους εκπροσώπους των θεσμών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά και οι δανειστές θέτουν τον ίδιο στόχο για την τελική απόδοση από τις αλλαγές στο φορολογικό,[…]

Περισσότερα »

ΕΛΣΤΑΤ: Aυξήθηκε τελικά 0,4% το ελληνικό ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) αναθεώρησε ανοδικά την αρχική εκτίμηση για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου. Το ΑΕΠ κατέγραψε αύξηση 0,4% το 1ο τρίμηνο του 2017 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο το 2016 έναντι της μείωσης 0,5% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση του 1ου τριμήνου[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *