Soldout ο “Ρήσος” της Κατερίνας Ευαγγελάτου (φωτό) 

Από την Κατερίνα Παπαγεωργίου

Η πρωτότυπη παράσταση που σκηνοθετεί η Κατερίνα Ευαγγελάτου και έχει πρεμιέρα απόψε είναι από μέρες soldout! Το έργο ανεβαίνει στο Λύκειον του Αριστοτέλη όπου οι θεατές αντί να στέκονται συνέχεια στην ίδια θέση θα περπατούν καθοδηγούμενοι κατά τη διάρκεια του έργου μέσα στον αρχαιολογικό χώρο.

Ήξερα πως η Κατερίνα Ευαγγελάτου θα τα κατάφερνε, από την πρώτη στιγμή που μου είχε μιλήσει για τα όνειρα της, πριν 7-8 χρόνια όταν ήταν στα ξεκινήματα της και ως νεαρή σκηνοθέτις δοκίμαζε τις δυνατότητες της.

Πονεμένη αφάνταστα για την “απουσία” της μητέρας της, της γνωστής ηθοποιού Λήδα Πρωτοψάλτη. Ο πατέρας της, Σπύρος Ευαγγελάτος, από τους καλύτερους έλληνες σκηνοθέτες, δεν είχε ακόμα δώσει το “Αμφιθέατρο” στην Πλάκα. Κάποια στιγμή μάλιστα της είχε παραχωρήσει χώρο στον δεύτερο όροφο για να ανεβάζει και η ίδια τις πρώτες παραστάσεις της καριέρας της. Πρωτοξεκίνησε με την “Είσοδο Κινδύνου”. Ήταν η εποχή που από ότι μου έλεγε, έμπαινε στο αυτοκίνητο της από το πορτ μπαγκάζ, καθώς οι πόρτες είχαν φρακάρει και εκείνη δεν ήθελε να δανειστεί για να τις φτιάξει!

Ήταν αυτάρκης και γεμάτη έρωτα για την σκηνοθεσία. Από τότε έκανε αρκετές επιτυχίες κυρίως σε συνεργασία με το Εθνικό. Η ιδέα της παράστασης για τον “Ρήσο” του Ευριπίδη στον αρχαιολογικό χώρο με τα 230 καθίσματα. ήρθε στο νου της πέρσι τον χειμώνα όταν είδε το Λύκειον του Αριστοτέλη πηγαίνοντας με τα πόδια προς το Ωδείο Αθηνών. Τότε μπήκε να περιπλανηθεί στον αρχαιολογικό χώρο. Βόλτα που επανέλαβε μέχρι που ρίζωσε στο μυαλό της η ιδέα της παράστασης. Ο “Ρήσος” του Ευρυπίδη είναι ένα έργο που είχε διδαχθεί στην δραματική σχολή και είχε ανεβάσει ο πατέρας της στο “Αμφιθέατρο” το 1981.

Το έργο

Τα γεγονότα που παρακολουθούμε στην παράσταση περιέχονται στην ραψωδία Κ της Ιλιάδας. Είναι η εποχή που ο Αχιλλέας θυμωμένος απέχει από τον πόλεμο κατά της Τροίας. Το έργο ξεκινάει με τον Έκτορα που στέλνει έναν φρουρό του για να δει γιατί υπάρχει κινητικότητα στο στρατόπεδο των Ελλήνων.

Ο Οδυσσέας και ο Διομήδης σκοτώνουν τον κατάσκοπο. Τότε είναι που έρχεται και ο Θρακιώτης βασιλιάς Ρήσος έτοιμος να πολεμήσει με τους Τρώες, καθώς είχε δώσει αυτήν την υπόσχεση στον Πρίαμο πριν μια δεκαετία. Είναι η νύχτα που σκοτώνεται από τον Διομήδη και τον Οδυσσέα οι οποίοι εισβάλλουν στην σκηνή του. Βέβαια, ο φόνος εχθρού στον πόλεμο, δεν συνιστά τραγωδία έτσι το ιδιότυπο αυτό έργο δεν χαρακτηρίζεται ως τραγωδία, επιπλέον αμφισβητείται για το κατά πόσο ανήκει στον Ευριπίδη. Σίγουρα πάντως ο Ευριπίδης είχε γράψει έναν “Ρήσο” πλην όμως δεν ξέρουμε αν πρόκειται για το συγκεκριμένο που σώθηκε.

Παίζουν:

Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Ορφέας Αυγουστίδης κ.α.

Είσοδος από Ρηγίλλης.

Παραστάσεις μέχρι 9 Αυγουστου

Διάρκεια:90′

Τιμες: 20, 15, 5 ευρώ

Παραστάσεις Τρίτη-Κυριακή

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλάρα Ζαχαράκη – Γεωργίου: “Μεγαλώσαμε όπως τα αγριόχορτα”

Κλάρα Ζαχαράκη-Γεωργίου Μεγαλώσαμε όπως τα αγριόχορτα εκδ. Εντός Η καλλιτέχνις και σκηνογράφος Κλάρα Ζαχαράκη-Γεωργίου ήταν από τα παιδιά που μεγάλωσαν μέσα στη φωτιά και στους κινδύνους των δεκαετιών ’40 και ’50. Η Κατοχή, η Εθνική Αντίσταση, ο Εμφύλιος και οι μετέπειτα διώξεις περνούν στις σελίδες του βιβλίου μέσα από τα[…]

Περισσότερα »

Το «Μαυροπούλι» του Ντέιβιντ Χάροουερ στο θέατρο Άλμα

Το «Μαυροπούλι» του Ντέιβιντ Χάροουερ είναι ένα έργο μοναδικό! Ανιχνεύει τα απόλυτα όρια της ηθικής, της σεξουαλικής επιθυμίας, του νοήματος του έρωτα, της επίδρασης που έχει το παρελθόν στο παρόν στις ανθρώπινες σχέσεις. Στο έργο αυτό δεν υπάρχουν ξεκάθαρες διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στο Καλό και στο Κακό. Αποδεικνύει πως οι[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *