«Σούπερ δόση» 7,5-8 δισ. φέρνει η τρίτη αξιολόγηση

Σχέδια για σπαστή εκταμίευση για «μαξιλάρι» και ληξιπρόθεσμα. Το πολυνομοσχέδιο επί τάπητος στη σημερινή συνεδρίαση του Euroworking Group. Με προσοχή παρακολουθούν οι δανειστές το θέμα των πλειστηριασμών. Τα ανοιχτά μέτωπα.

Μια ακόμα «σούπερ δόση», της τάξεως των 7,5-8 δισ. ευρώ αναμένεται να ξεκλειδώσει η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης εφόσον σφραγιστεί στη συνεδρίαση του Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.
Η εκταμίευση σχεδιάζεται στις αρχές Φεβρουαρίου, αναμένεται να σπάσει κατά την πάγια πρακτική των τελευταίων αξιολογήσεων στα δύο και θα αφορά τόσο τη χρηματοδότηση των περιορισμένων αναγκών του δημοσίου όσο όμως και το «μαξιλάρι» ρευστότητας αλλά και την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.
Το ύψος των 7,5-8 δισ. ευρώ αποτελεί μια πρώτη τάξη μεγέθους, η οποία έχει αρχίσει να συζητείται, το ακριβές ύψος θα προσδιοριστεί μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ενώ το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και στη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group.
Στο μέτωπο του πολυνομοσχεδίου, μία από τις βασικές εκκρεμότητες οι οποίες θα πρέπει να κλείσουν εντός των ημερών αφορά στην κατάθεση τροπολογίας με την οποία θα ανοίγει ο δρόμος για τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για οφειλές προς το δημόσιο.
Στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου προβλέφθηκε μεν ότι όλοι οι πλειστηριασμοί θα διενεργούνται ηλεκτρονικά από τις 21 Φεβρουαρίου, αλλά δεν υπήρξαν οι απαραίτητες τροποποιήσεις οι οποίες θα ευθυγραμμίζουν τις προβλέψεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων με τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Η ακριβής μορφή της προωθούμενης διάταξης παραμένει ακόμα σε εκκρεμότητα συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές, ενώ όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές δεν τίθεται ζήτημα τροποποίησης των κριτηρίων που διέπουν και σήμερα τη διενέργεια πλειστηριασμών -αποκλειστικά με φυσική μορφή- για χρέη προς το δημόσιο.
Το θέμα των πλειστηριασμών παρακολουθείται ευρύτερα με πολλή προσοχή από τους δανειστές. Οι καθυστερήσεις, μέσω των αλλεπάλληλων αναβολών των πλειστηριασμών στα ειρηνοδικεία (πρώτα η αποχή των συμβολαιογράφων, μετά η αναστολή των πλειστηριασμών εξαιτίας της απουσίας διάταξης για τις αυτεπάγγελτες διώξεις στην περίπτωση φαινομένων παρεμπόδισης και τώρα εξαιτίας της προωθούμενης πλήρους ηλεκτρονικοποίησης της διαδικασίας) δεν περνούν απαρατήρητες από τους δανειστές οι οποίοι έχουν διαμηνύσει ότι η ομαλή διεξαγωγή τους –ακόμα καλύτερα με ηλεκτρονικό τρόπο- αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο της τρίτης αξιολόγησης. Το θέμα παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εν όψει και των stress test των ελληνικών τραπεζών.
Δύο ακόμα ζητήματα, τα οποία θεωρείται πολύ πιθανό να ανακύψουν για μία ακόμα φορά στον ορίζοντα των ενδεχόμενων προβλημάτων αφορούν στις διώξεις των «ξένων» μελών του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου.
Το γενικό κλίμα πάντως είναι ότι στις 22 Ιανουαρίου, μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και εφόσον στο μεσοδιάστημα εκδοθεί μια σειρά εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων για την υλοποίηση περίπου 10 εκκρεμών προαπαιτούμενων, η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί.
Euro2day.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σόιμπλε στη Rheinische Post: Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί άλλο πρόγραμμα και θα βγει στις αγορές το ’18

«Αναμένω ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα παραμείνει (στο ελληνικό πρόγραμμα). Δεν είναι τόσο σημαντικό στο θέμα αυτό με ποιο ποσό θα συμμετέχει, αποφασιστικής σημασίας είναι ότι θα το κάνει» είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγακνγκ Σόιμπλε στην Rheinische Post της Παρασκευής. «Θεωρώ ότι μετά η Ελλάδα δεν θα[…]

Περισσότερα »

Ν. Δένδιας: Διαμορφώνεται νέο αναπτυξιακό μοντέλο

Διαμορφώνεται ένα αναπτυξιακό μοντέλο που έχει ως σκοπό να μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα οικονομικό περιβάλλον επιχειρηματικά φιλικό, ανταγωνιστικό και λιγότερο γραφειοκρατικό, ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νίκος Δένδιας, στην ομιλία του ως επίτιμος καλεσμένος στην εκδήλωση με θέμα «Καινοτομία και Ηλεκτρονική Κινητικότητα», που διοργάνωσε η πρεσβεία της Γερμανίας[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *