Στ. Χάνδακας: 8 εκατ. θα είναι οι Έλληνες μέχρι το 2050

Του Συμεών Κ. Πεϊμανίδη

Αποκαλυπτικά στοιχεία για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας παρουσίασε ο Μαιευτήρας-Γυναικολόγος και πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού hopegenesis, Στέφανος Χανδακάς, μιλώντας στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Αθηνών.

Όπως είπε, από το 2011 παρατηρείται αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων – θανάτων, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, μέχρι το 2050 ο ελληνικός εγχώριος πληθυσμός θα φτάνει μόλις τα 8 εκατομμύρια.

Για το τρέχον έτος, με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), παρατηρείται ότι οι θάνατοι είναι κατά 70.000 περισσότεροι από τις γεννήσεις. Σημείο καμπής για την ανάλυση του δημογραφικού ζητήματος είναι το έτος 2017, οπόταν οι τοκετοί στην Ελλάδα έπεσαν κάτω από τις 90.000 και οι θάνατοι ανήλθαν σε 124.501.

Το εν λόγω ζήτημα, σύμφωνα με τα όσα λέει ο κος. Χανδακάς, είναι πολύ-παραγοντικό και χρίζει ιδιαίτερης προσοχής. Πιο συγκεκριμένα, η μεγάλη οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα μας την τελευταία δεκαετία είναι ο κυριότερος λόγος, για τον οποίο τα ζευγάρια δεν επιθυμούν να αποκτήσουν παιδία, ενώ σε αυτό συμβάλει και το ότι, λόγω γεωγραφικής ιδιαιτερότητας, πολλές περιοχές της Ελλάδας δεν έχουν πρόσβαση στη δημόσια υγεία.

Συν τοις άλλοις, η Ελλάδα φαίνεται να ακολουθεί το «Δυτικό πρότυπο», μεταθέτοντας την τεκνοποίηση σε μεγαλύτερες ηλικίες. Η ένταξη των γυναικών στο ανθρώπινο δυναμικό, η αντισύλληψη, τα οικονομικά του ζευγαριού, είναι μερικοί μόνο λόγοι για τους οποίους οι Έλληνες αναβάλλουν την τεκνοποίηση.

Ακόμη ένα ζήτημα είναι το λεγόμενο «ΒrainDrain», η φυγή δηλαδή των νέων σε χώρες του εξωτερικού, προς αναζήτηση εργασίας. Το μεγάλο αυτό πρόβλημα που πλήττει τη χώρα μας, παρά τις προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας για τον επαναπατρισμό των νέων, φαίνεται πως λειτουργεί καθοριστικά και στη μείωση των γεννήσεων.

Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι, ότι την τελευταία δεκαετία υπάρχει σημαντική αποχώρηση αλλοδαπών πληθυσμών από τη χώρα μας, κυρίως Αλβανικής καταγωγής, προς άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έχουμε ελπίδες για ανάκαμψη του πληθυσμού;

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Χανδακάς στο Κανάλι Ένα, η απάντηση είναι ναι. Αναφερόμενος στις πρακτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση αναφορικά με το ζήτημα αυτό, είπε πως το επίδομα μητρότητας των 2.000 ευρώ και η μείωση του Φ.Π.Α στα βρεφικά είδη κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ακόμη, ο Σ. Χανδακάς, σημειώνει πως για πρώτη φορά η υπογεννητικότητα, για πρώτη φορά, βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής ηγεσίας, ενώ το ζήτημα συζητείται έντονα και από την ίδια την κοινωνία.

Προς επίρρωση των όσων αναφέρει ο ιατρός, η ιστορία δε έχει δείξει πως αντίστοιχα προβλήματα σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίστηκαν με μεγάλη επιτυχία, ενώ στην περίπτωση της Γαλλίας θεσπίστηκε ακόμη και υπουργείο αρμόδιο για την οικογένεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

10η Έκθεση “Κρήτη: Η Μεγάλη Συνάντηση – Τοπικές Γεύσεις Ελλάδας”

Η νέα διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί στο Στάδιο Καραϊσκάκη στον Πειραιά, από το Σάββατο 2 Ιουνίου έως και την Κυριακή 10 Ιουνίου. Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Στάδιο Καραΐσκάκη θα φιλοξενήσει

Περισσότερα »

Τέλος στην τράπεζα θεμάτων, προαγωγή στο Λύκειο με 9,5

Tην ανάγκη «να πάψει το εξεταστικό σύστημα να λειτουργεί ως λαιμητόμος, οδηγώντας πάρα πολλά παιδιά εκτός εκπαιδευτικού συστήματος» επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Τάσος Κουράκης, προτείνοντας στην Ολομέλεια της Βουλής την υπερψήφιση των άρθρων που καταργούν την Τράπεζα Θεμάτων και επαναφέρουν ως μέσο όρο προαγωγής στο Λύκειο, το 9,5. Ο[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *