Στα 40 ευρώ το πλαφόν για τον μοριακό έλεγχο – Στα 10 ευρώ το Rapid test

Του Σπύρου Μιχαλόπουλου

Πλαφόν και ανώτατες τιμές θα ορίσει  η Κυβέρνηση  στο τεστ   διενέργειας μοριακού ελέγχου RT-PCR για την ανίχνευση του κορωνοϊού SARS-CoV-2 (40 ευρώ) αλλά και στο Rapid test (10 ευρώ).

Τη σχετική τροπολογία, με την οποία το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα εξουσιοδοτείται να ορίζει  ορίσει ανώτατες τελικές τιμές, σε αγαθά και υπηρεσίες, αναγκαίες για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και των οικονομικών συμφερόντων των πολιτών, προανήγγειλε ο Γενικός Γραμματέα Εμπορίου και  Προστασίας του Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης .

Στις σημερινές δηλώσεις του σημείωσε τα εξής: «Η Κυβέρνηση έχει εξ αρχής θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα της, την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την πρόσβαση των πολιτών σ’ αυτή.

Και οι δύο παράμετροι είναι αδιαπραγμάτευτοι για εμάς. Μέλημα μας ήταν και παραμένει, η κοινωνική συνοχή και η ομαλή λειτουργία της αγοράς. Υποστηρίζουμε τις πρακτικές του υγιούς ανταγωνισμού, όταν όμως αυτός λειτουργεί.

Τώρα όμως που το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς βρίσκεται σε αναστολή, οφείλουμε να παρέμβουμε θεσμικά μπροστά σε φαινόμενα ασύμμετρων ανατιμήσεων και κερδοσκοπίας.

Σήμερα και γνωρίζοντας πλέον ότι για λόγους πρόληψης, γίνεται ευρεία χρήση των τεστ ανίχνευσης του ιού από τους πολίτες, είτε κατά μόνας, είτε από τις επιχειρήσεις για λογαριασμό των υπαλλήλων τους, έχοντας πρώτιστα διασφαλίσει την διαθεσιμότητα των εν λόγω προϊόντων και υπηρεσιών και συνάμα έχοντας προσδιορίσει το κόστος διάθεσης αυτών στους χρήστες, προχωράμε στον ορισμό ανώτατης τιμής χρέωσής τους.

Έτσι λοιπόν, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων εντός των προσεχών ημερών θα καταθέσει σχετική τροπολογία, με την οποία θα εξουσιοδοτείται να μπορεί να ορίσει ανώτατες τελικές τιμές, σε αγαθά και υπηρεσίες, αναγκαίες για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και των οικονομικών συμφερόντων των πολιτών.

Αμέσως μετά την ψήφιση και δημοσίευση στο ΦΕΚ της διάταξης, θα εκδοθεί Υπουργική Απόφαση, με την οποία θα τίθενται σε εφαρμογή οι ανώτατες τελικές τιμές χρέωσης για τη διεξαγωγή εξετάσεων για ανίχνευση κορωνοϊού SARS-CoV-2, σε κάθε ιδιώτη πάροχο της συγκεκριμένης υπηρεσίας»

Σύμφωνα με τον κ. Σταμπουλίδη,  οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής:

α) ως ανώτατη τιμή χρέωσης για τη διενέργεια μοριακού ελέγχου RT-PCR για την ανίχνευση του κορωνοϊού SARS-CoV-2, τα σαράντα ΕΥΡΩ (40,00€)

β) ως ανώτατη τιμή χρέωσης για τη διενέργεια ταχείας δοκιμασίας για την ανίχνευση αντιγόνου του κορωνοϊού SARS-CoV-2 (Rapid test), τα δέκα (10,00) ευρώ.

Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου επισήμανε τη στρατηγική της   Ελληνικής Κυβέρνησης και του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η οποία  διασφάλισε:

  • Την απρόσκοπτη και συνεχή τροφοδοσία της αγοράς.
  • Την επάρκεια αγαθών υγειονομικής προστασίας (δυνατότητα εγχώριας παραγωγής αντισηπτικών, μασκών κ.α εκμηδενίζοντας τον χρόνο αδειοδότησης).
  • Την πρόσβαση των πολιτών σε προϊόντα και υπηρεσίες με χαμηλό κόστος.
Ενέργειες σχετικές με την προστασία του καταναλωτή

Επίσης ο κ. Σταμπουλίδης σημείωσε τις εξής ενέργειες σε σχέση με την προστασία του καταναλωτή:

  1. Αναπτύξαμε και θέσαμε σε εφαρμογή την ψηφιακή πλατφόρμα e-Καταναλωτής, με την οποία οι καταναλωτές μπορούν πλέον να συγκρίνουν τις τιμές πώλησης των προϊόντων μεταξύ των σούπερ μάρκετ, εντείνοντας τον ανταγωνισμό και διασφαλίζοντας τη διαφάνεια στις τιμές.
  1. Πρώτοι στην Ευρώπη ενεργοποιήσαμε το Μητρώο Καταγραφής Αποθεμάτων του υγειονομικού υλικού, έχοντας έτσι τον απόλυτο έλεγχο της επάρκειας των αγαθών στην ιδιωτική οικονομία.
  1. Μειώσαμε τον ΦΠΑ από 24% σε 6% σε μεγάλη γκάμα αγαθών, που είναι αναγκαία για την προστασία της δημόσιας υγείας, μειώνοντας δραστικά το κόστος διαβίωσης των πολιτών.
  1. Θεσπίσαμε το σταθερό περιθώριο μικτού κέρδους σε αγαθά και υπηρεσίες, οριζόμενο ίδιο με τις αντίστοιχες χρονικές περιόδους εκτός περιοριστικών μέτρων, αποτρέποντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την κερδοσκοπία, επιτυγχάνοντας την διατήρηση του χαμηλού πληθωρισμού και προστατεύοντας εν τέλει τα εισοδήματα των πολιτών.
  1. Αναβαθμίσαμε την υπηρεσία εξυπηρέτησης των πολιτών 1520. Περισσότεροι από 300 χιλιάδες καταναλωτές και επαγγελματίες, έχουν εξυπηρετηθεί τηλεφωνικά και ηλεκτρονικά έως σήμερα.
  1. Εποπτεύσαμε με τον κρατικό ελεγκτικό μηχανισμό παρόντα (ΕΛΑΣ-ΔΙΜΕΑ-ΕΑΔ-ΛΣ-ΣΕΠΕ-Δημοτικές Αστυνομίες) την τήρηση των μέτρων για την προστασία των πολιτών, πραγματοποιώντας περισσότερους από 660 χιλιάδες ελέγχους ανά την επικράτεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δικαιώθηκαν 250 γιατροί του ΕΟΠΥΥ που ήταν διαθεσιμότητα

Της Γιάννας Μάζη… Με προσωρινή διαταγή που εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας δικαιώνονται 250 γιατροί του ΕΟΠΥΥ που έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας, οι οποίοι προσέφυγαν κατά του νέου νόμου, ορίζοντας ότι θα πρέπει να απασχοληθούν στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), έχοντας παράλληλα ανοιχτά και τα ιδιωτικά τους ιατρεία.[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *