Στα 530 ευρώ ο μέσος μικτός μισθός όσων βγήκαν σε αναστολή εν μέσω πανδημίας

Οι χαμηλόμισθοι ήταν εκείνοι τους οποίους “σάρωσε” το “κύμα” των αναστολών στις συμβάσεις εργασίας κατά την κορύφωσή του.
Αυτό αποκαλύπτουν τα στοιχεία τα οποία έχει στη διάθεσή του το Υπ. Εργασίας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr.
Συγκεκριμένα, ο μέσος μικτός μισθός όσων βγήκαν σε αναστολή, κατά τον Απρίλιο, οπότε σημειώθηκε το μεγαλύτερο πλήθος αναστολών (936.000), ήταν γύρω στα 530 ευρώ.
Και αυτό, την ίδια ώρα, που οι πιο πρόσφατες μετρήσεις δείχνουν πως μέσος μικτός μισθός είναι 940 ευρώ.

Οι ίδιες μετρήσεις δείχνουν ο πως μέσος μικτός μισθός των πλήρως απασχολούμενων ανέρχεται στα 1.180 ευρώ, ενώ ο μέσος μικτός μισθός των μερικώς απασχολούμενων ανέρχεται στα 409 ευρώ.
Συνεπώς ο μέσος μικτός μισθός των υπό αναστολή εργαζομένων (530 ευρώ) είναι εμφανώς πιο κοντά στο μέσο μικτό μισθό των μερικώς απασχολούμενων (409 ευρώ) και σε μεγάλη απόσταση όχι μόνο από το μέσο μισθό (τόσο των πλήρως όσο και των μερικώς απασχολούμενων) αλλά και ακόμα και από το μικτό κατώτατο μισθό των 650 ευρώ.

Αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υποδεικνύει πως εκείνοι οι οποίοι βγήκαν σε αναστολή ήταν βασικά οι μερικώς απασχολούμενοι. Αυτό είναι ο κύριος λόγος, όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη των ταμείων, που το δημοσιονομικό κόστος για την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των υπό αναστολή εργαζομένων έχει αποτιμηθεί για το τρίμηνο Μαρτίου -Απριλίου -Μαΐου στα 380 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, οι πιο επικαιροποιημένες εκτιμήσεις αρμοδίων στελεχών δείχνουν ότι το ασφαλιστικό κόστος για τους υπό αναστολή μισθωτούς το Μάρτιο ανήλθε στα 80 εκατ. ευρώ, τον Απρίλιο στα 200 εκατ. ευρώ και σε επιπλέον 100 εκατ. ευρώ το Μάιο.

Αντίθετα, το ασφαλιστικό κόστος των αναστολών αποτιμήθηκε, αρχικά, περίπου στα 1,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν για την ενισχυμένη εποπτεία (20/5/2020), ενώ εργοδοτικοί κύκλοι την είχαν αποτιμήσει στα 900 εκατ. ευρώ.

Συνεπώς η απόκλιση μεταξύ των πιο επικαιροποιημένων εκτιμήσεων που έχουν στα χέρια τους αρμόδια στελέχη των ταμείων και εκείνων που προβλέπει η έκθεση των Βρυξελλών και εργοδοτικών κύκλων ανέρχεται μεταξύ 520 εκατ. ευρώ και 930 εκατ. ευρώ.
Capital.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *