Στα 6,7 δισ. «αβγατίζει» τώρα τη δόση η κυβέρνηση

Δανειακές υποχρεώσεις, ληξιπρόθεσμα αλλά και 1,9 δισ. για το «μαξιλάρι ρευστότητας» θα περιλαμβάνει η δόση που θα ξεκλειδώσει με τη γ’ αξιολόγηση, διευκρινίζουν πηγές. Χθες οι διαρροές μιλούσαν για μόλις 4,5 δισ.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, την ώρα που συνεδρίαζε το EuroWorking Group και ήδη οι πληροφορίες από τους κόλπους των δανειστών ανέφεραν ότι η δόση θα ήταν της τάξεως των 7,5-8 δισ. ευρώ όπως έγραψε χθες το Euro2day.gr, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών χαρακτήριζαν τις εκτιμήσεις «αυθαίρετες» και χαμήλωναν τον πήχη της δόσης στα 4,5 δισ. ευρώ.
Μια ημέρα αργότερα, το απόγευμα της Παρασκευής, η δόση ψήλωσε στα 6,7 δισ. ευρώ, αλλά σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ανάμεσα στην διαρροή της Πέμπτης και αυτή της Παρασκευής δεν υπάρχει καμία διαφορά!
Πριν ξετυλίξουμε το μίτο των διαρροών, οι τελευταίες πληροφορίες από το μέτωπο των δανειστών αναφέρουν ότι πράγματι η δόση θα είναι 6,7 δισ. ευρώ – αυτό συζητήθηκε χθες στο EwG- ενώ και οι κυβερνητικοί κύκλοι αυτή τη φορά συμφωνούν στο ίδιο ποσό. Επιμερίζοντάς το διευκρινίζουν ότι από τα 6,7 δισ. ευρώ:
– 3,3 δισ. ευρώ προορίζονται για τις ανάγκες του χρέους της χώρας από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Ιούνιο του 2018.
– 1,5 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές ενώ,
– 1,9 δισ. ευρώ θα προστεθούν στο αποθεματικό ασφαλείας.
Η χθεσινή διαρροή του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε επί λέξει ότι: «Σημερινά δημοσιεύματα ανεβάζουν το ποσό της εκταμίευσης, μετά ολοκλήρωση τρίτης αξιολόγησης, αυθαίρετα, ακόμη και στα 7,5 – 8 δισ. ευρώ.
Είναι γνωστό ότι:
• Το ύψος της δόσης εξαρτάται από τις ταμειακές ανάγκες της χώρας, για το διάστημα Φεβρουαρίου-Ιουνίου, που είναι 3 δισ. ευρώ.
• Σε αυτό το ποσό θα προστεθεί περίπου άλλο 1,5 δισ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές. Άρα, το ποσό της εκταμίευσης θα κυμανθεί γύρω στα 4,5 δισ. ευρώ».
Κυβερνητική πηγή από στην οποία τέθηκε το ερώτημα των διαφορετικών μεγεθών της δόσης στις δύο διαδοχικές διαρροές σημειώνει πως δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση, δεδομένου ότι στους χθεσινούς υπολογισμούς δεν είχε υπολογιστεί το «μαξιλάρι» το οποίο δεν ήταν δεδομένο. Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες άλλο ανέφεραν.
Το σταδιακό χτίσιμο μαξιλαριού ασφαλείας, αξίζει να σημειωθεί, προβλέπεται στη συμφωνία με τους δανειστές ως βασικό στοιχείο της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές
Euro2day.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΚΤ: Ελλάδα Κύπρος σε πρόγραμμα αγοράς εν. τίτλων

Η Ελλάδα και η Κύπρος περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αγοράς ενυπόθηκων τίτλων από την ΕΚΤ υπό τον όρο όμως ότι θα βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Περισσότερα »

ΥΠΟΙΚ: Άμεση επιστροφή ΦΠΑ στις συνεπείς επιχειρήσεις

Στην άμεση επιστροφή του ΦΠΑ προς τις συνεπείς επιχειρήσεις αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών. Το σχέδιο επεξεργάζεται ήδη η γενική γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κα Αικατερίνη Σαββαΐδου και προβλέπει την επιστροφή του ΦΠΑ εντός 7 ημερών στις επιχειρήσεις που θα είναι φορολογικά ενήμερες , θα έχουν υποβάλλει τις δηλώσεις[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *