Στα «απόνερα» του COVID 19 οι οικονομίες Καστοριάς – Σαντορίνης

Του Συμεών Πεϊμανίδη

Ισχυρό πλήγμα από τον κορονοϊό, σε επιχειρηματικό επίπεδο, έχουν δεχθεί οι παραγωγοί γούνας και δέρματος από την Καστοριά.

Όπως λένε οι ίδιοι, λόγω του ιού ακυρώθηκε –προς ώρας- μεγάλη έκθεση γουνοδερμάτων στο Χονγκ Κονγκ, ενώ αυτές τις ημέρες διεξάγεται αντίστοιχη έκθεση στο Μιλάνο, χωρίς όμως την παρουσία κινέζων εμπόρων και καταναλωτών, που αποτελούν τον μεγαλύτερό τους πελάτη.

Παράλληλα, έχουν ακυρωθεί και δύο μεγάλες δημοπρασίες σε μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις, γεγονός που κάνει ακόμη πιο δύσκολη την εύρεση πελατών για τους έλληνες επιχειρηματίες του κλάδου.

Ευκαιρία να ανακάμψουν

Η 45η διεθνής έκθεση Γούνας Καστοριάς, που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 7-10 Μαΐου είναι ίσως μια  ευκαιρία για τον κλάδο, να αναγεννηθεί. Όπως λένε οι επαγγελματίες, η έκθεση αναμένεται να είναι επιτυχημένη, αφού σε αυτή θα λάβουν μέρος παραπάνω από 120 εκθέτες. Μένει να δούμε, εάν αυτή η βεβαιότητα των γουνοποιών θα μεταφραστεί σε ικανά για την επιβίωσή τους έσοδα.

Πάντως, οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο επλήγησαν ανεπανόρθωτα, λόγω της οικονομικής κρίσης, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό που πολλοί έμποροι και βιοτέχνες γούνας και δέρματος προβληματίζονται έντονα, για τη βιωσιμότητα ή μη των επιχειρήσεών τους.

Τώρα, λόγω του COVID – 19, όπως είπε στο Κανάλι Ένα ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, Μιχάλης Κωνσταντίνου, ο κίνδυνος αναστολής των επιχειρήσεων, λόγω των συνεχόμενων πληγμάτων που έχει δεχθεί ο κλάδος, είναι υπαρκτός.

Πλήγμα και για τη Σαντορίνη

Το κατά πολλούς ομορφότερο -και πάντως πιο πολυδιαφημισμένο- νησί της Ελλάδος, η Σαντορίνη, έχει βρεθεί στα «απόνερα» του κορονοϊού, που έχει μέχρι τώρα στερήσει πάνω από 2.000 ζωές.

Ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων του νησιού, Αντώνης Ηλιόπουλος, μιλώντας στο Κανάλι Ένα, επεσήμανε ότι το θέμα του κορονοϊού έχει απασχολήσει έντονα την τοπική κοινωνία, ενώ συγκεκριμένα στον τουριστικό κλάδο επήλθαν ακυρώσεις κρατήσεων που αγγίζουν το 60%  επί του συνόλου των κινέζων τουριστών που ήθελαν να επισκεφτούν το νησί των Κυκλάδων.

Όπως λέει ο κ. Ηλιόπουλος, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της Λαϊκής Δημοκρατίας με τη χορήγηση βίζα προκαλούν αυτές τις «αναταράξεις» στις κρατήσεις καταλυμάτων. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο, ο κλάδος θα αναγκαστεί να επωμιστεί το βάρος που επιφέρουν οι ακυρώσεις,  προκειμένου να σωθεί η τουριστική κίνηση του νησιού στο σύνολό της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρωσία: Ο Nord Stream – 2 θα ολοκληρωθεί – παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ

   Του Νίκου Μπαρδούνια Με δικά της μέσα θα συνεχίσει η Ρωσία τις εργασίες ολοκλήρωσης του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream-2, που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Γερμανία, ύστερα από την απόφαση της ελβετικής εταιρείας Allseas να διακόψει την συνεργασία της λόγω των κυρώσεων που επέβαλλαν οι ΗΠΑ[…]

Περισσότερα »

Φόρο στις αναλήψεις προτείνουν οι τράπεζες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Μία σειρά μέτρων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και τον περιορισμό της χρήσης των μετρητών στην οικονομία προτείνουν οι τράπεζες στην κυβέρνηση. Μεταξύ των προτάσεων ξεχωρίζει, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», η φορολόγηση των αναλήψεων μετρητών. Όπως τονίζουν επιτελικά στελέχη τραπεζών, τα μετρητά διοχετεύονται[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *