Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σταϊκούρας στο Κ1: Μετά το πρώτο εξάμηνο θα «ξεφουσκώσει» το κύμα ανατιμήσεων (ηχητικό)

0 σχόλια ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο μέτρο της αναπροσαρμογής του ΕΝΦΙΑ, στη στήριξη των αγροτών και της πραγματικής οικονομίας αλλά και στο σενάριο μείωσης του ΦΠΑ, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο Κανάλι Ένα 90.4 και στην εκπομπή «Από 40 κύματα», με τον Γ. Σαραντάκο και την Χ. Σαραντοπούλου.

Μέτρα που αφορούν όλους τους πολίτες

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός μίλησε με… παραδείγματα για τη μείωση του ΈΝΦΙΑ, καταδεικνύοντας πως με το μέτρο των 350 εκ. ευρώ διορθώνονται οι στρεβλώσεις που υπήρχαν μέχρι σήμερα, όταν τα λαϊκά νοικοκυριά κατέβαλαν δυσανάλογα ποσά για τον συγκεκριμένο φόρο.

Όσον δε αφορά το ενδεχόμενο της μείωσης του ΦΠΑ, προκειμένου να ανασχεθεί το κύμα της ακρίβειας που πλήττει την εγχώρια και τη διεθνή αγορά, ο κος. Σταϊκούρας είπε πως η κυβέρνηση έχει εξετάσει και πρωτεραιοποιήσει όλα τα σενάρια των ελαφρύνσεων, επισημαίνοντας ωστόσο πως «δεν υπάρχει λεφτόδεντρο». «Όσο επιλέγουμε κάποια μέτρα για να βοηθάμε, περιορίζεται ο χώρος για πρόσθετη βοήθεια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Πάντως, τα δεδομένα του εγγύς μέλλοντος, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορούν να οδηγήσουν το οικονομικό επιτελείο σε αλλαγή πλεύσης ως προς το ζήτημα.

Ακόμη, για μείζον ζήτημα της επιστρεπτέας προκαταβολής που «καίει» πολλούς επιχειρηματίες, ο κος. Χρήστος Σταϊκούρας στάθηκε αφενός στην παράταση των πληρωμών, οι οποίες έπρεπε κανονικά να καταβληθούν τον Ιανουάριο και μετατοπίστηκαν για τον Ιούνιο. Αφεταίρου έκανε λόγο για μια διαφαινόμενη επιστροφή στην κανονικότητα της αγοράς, κάτι που αξιολογείται ακόμη με βάση τα στοιχεία του υπουργείου. «Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα. Βοηθάμε όσο το δυνατόν περισσότερους, με κοινωνικά δίκαιο τρόπο», επεσήμανε ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της χώρας, αναφερόμενος στα σενάρια που θέλουν επέκταση των «εκπτώσεων» στην επιστρεπτέα προκαταβολή.

Πότε θα ανακάμψουμε;

Ο Χρ. Σταϊκούρας μίλησε, επίσης, για τη γενικότερη εικόνα ανάκαμψης που παρουσιάζει η χώρα το τελευταίο διάστημα παρά τις εξωγενείς πιέσεις. Ειδικότερα, ανέφερε: την αύξηση των καταθέσεων στις τράπεζες, την ανοδική πορεία στον τομέα της μεταποίησης και την πρόοδο που σημειώνεται στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ). Παράλληλα, όμως, για το πολυπαραγοντικό ζήτημα των ανατιμήσεων ο Χρ. Σταϊκούρας εκτίμησε πως το φαινόμενο θα βαίνει μειούμενο το πρώτο εξάμηνο του έτους. Αυτό, με την προϋπόθεση πως δεν θα υπάρξουν γεωπολιτικές εξελίξεις και κλυδωνισμοί στην Ουκρανία. «Το πρόβλημα είναι οξύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις όλων μας,  διαρκεί περισσότερο και έχει δομικά χαρακτηριστικά», είπε καταληκτικά ο υπουργός.

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.

Ετικέτες:, , ,