ΣτΕ: Επιτρέπονται οι χορηγίες στις ειδήσεις του ραδιοφώνου

Νέα δεδομένα στη ραδιοφωνική αγορά και ειδικά στους ενημερωτικούς σταθμούς φέρνει η απόφαση 822/2018 του 4ου Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Οι δικαστές ακυρώνουν την υπ’ αριθμ. 577/2013 απόφαση του ΕΣΡ, με την οποία επιβλήθηκε πρόστιμο 10.000 ευρώ στον Real FM για συγκεκαλυμμένη διαφήμιση. Όμως, πέρα από την ελλιπή αιτιολόγηση που διαπιστώνουν από την πλευρά του ΕΣΡ για τη δικαιολόγηση του προστίμου, προβαίνουν σε μια άκρως ενδιαφέρουσα κρίση.

Στο όγδοο σημείο της σκέψης τους διαπιστώνουν πως η διάταξη του άρθρου 11 παρ. 5 του ΠΔ 109/2010, κατά την οποία δεν επιτρέπεται χορηγία σε προγράμματα επικαιρότητας και ειδησεογραφίας, όπως και η αντίστοιχη διάταξη του άρθρου 6 παρ. 1 του ΠΔ 100/2000, η οποία μνημονεύεται και αποτέλεσε τη βάση του προστίμου του ΕΣΡ προς τον Real FΜ, «δεν είναι εφαρμοστέα επί των ραδιοφωνικών σταθμών». Στη συγκεκριμένη περίπτωση κρίνουν οι δικαστές πως «η κύρωση του προστίμου για την παραβίαση της απαγορεύσεως χορηγίας σε ενημερωτικές εκπομπές πάσχει», όπως υποστήριξε η πλευρά του ραδιοφωνικού σταθμού.

Η απόφαση αυτή του ΣτΕ είναι σημαντική, ειδικά σε αυτήν την εποχή για τους ενημερωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, καθώς επιτρέπει τις χορηγίες στο σύνολο των ενημερωτικών εκπομπών, των δελτίων ειδήσεων και των λοιπών ενημερωτικών προϊόντων. Ο επηρεασμός του περιεχομένου μιας εκπομπής από τους χορηγούς γίνεται, από την άλλη πλευρά, όλο και πιο ισχυρός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελλάδα: Γεμάτη περιορισμούς σε αλκοόλ φαγητό καπνό

Στα υπερπροστατευτικά κράτη-νταντάδες της Ευρώπης περιλαμβάνεται η Ελλάδα, η οποία φιγουράρει στην έκτη θέσης της λίστας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους περισσότερους περιορισμούς και φόρους στο φαγητό, το ποτό και το κάπνισμα. Ο δείκτης «Nanny State» που καταρτεί το βρετανικό ερευνητικό ινστιτούτο Institute for Economic Affairs (IEA), μέλος[…]

Περισσότερα »

Οι Κυκλάδες “πρωτοσέλιδο” στον κινεζικό Τύπο

“Ατέρμονη Θάλασσα, Αδιάλειπτος Έρωτας – Ξεχνώντας το χρόνο αφημένοι στον ρομαντισμό του Αιγαίου” είναι ο τίτλος στο εξώφυλλου του πρώτου τεύχους έτους 2014 του πανκινεζικής κυκλοφορίας μηνιαίου έγκριτου περιοδικού WorldTraveler (LuxingZhe)  που είναι αφιερωμένο στο Αιγαίο και ειδικότερα στις Κυκλάδες.  Στις 100 σελίδες του περιοδικού προβάλλονται αντιπροσωπευτικά νησιά όπως η[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *