ΣτΕ: Ερχεται η απόφαση για τα αναδρομικά 3,9 δισ. σε συνταξιούχους

Θέμα ημερών η ανακοίνωση του ΣτΕ για τις διεκδικήσεις 2,5 εκατ. συνταξιούχων. Ο λογαριασμός από τον ΕΦΚΑ, τι εκτιμούν οι ειδικοί και τι σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας. Ποιες είναι οι πέντε περικοπές που κρίνονται εκ νέου και για ποιο διάστημα.

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η δικαστική διεκδίκηση αναδρομικών ύψους τουλάχιστον 3,9 δισ. ευρώ από 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους, καθώς σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η επιλογή της νέας ηγεσίας στη Δικαιοσύνη, ανάβει το πράσινο φως για την έκδοση της πολυαναμενόμενης απόφασης από την ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Έγκριτοι νομικοί, αλλά και πηγές από την πλευρά των διαδίκων, θεωρούν πως το πιθανότερο σενάριο είναι οι συνταξιούχοι να δικαιωθούν για την περίοδο που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016. Ακόμη βέβαια και για αυτό το διάστημα το ποσό των επιστροφών είναι πολύ μεγάλο, δεδομένης δε και της κατάστασης που επικρατεί πλέον στα οικονομικά του e-ΕΦΚΑ λόγω της μείωσης των εσόδων κατά την κρίση της πανδημίας COVID 19. Σύμφωνα με τα έγγραφα που προσκόμισε ο ΕΦΚΑ στο ΣτΕ, το κόστος εφόσον τα αναδρομικά επιστραφούν σε όλους τους συνταξιούχους υπολογίζεται στα 3,26 δισ. για τις κύριες συντάξεις και στα 723 εκατ. για τις επικουρικές, ήτοι 3,9 δισ. ευρώ μόνο για το επίμαχο 11μηνο.
Από αυτά:
• 1,7 – 1,9 δισ. ευρώ αφορούν τις περικοπές σε κύριες και επικουρικές που έγιναν σε 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχους και κυρίως σε όσους είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.000 ευρώ το 2012.
• 2 δισ. ευρώ είναι ο λογαριασμός από τα “δώρα” που καταργήθηκαν το 2012 και αφορούν στο σύνολο των συνταξιούχων, δηλαδή 2,5 εκατομμύρια. Υπενθυμίζεται πως τα δώρα των κύριων συντάξεων είχαν αρχικά περιοριστεί στα 800 ευρώ για όλους και το 2012 καταργήθηκαν εντελώς.

Να σημειωθεί ότι η απόφαση του ΣτΕ αφορά την πιλοτική δίκη που διεξήχθη στις 10 Ιανουαρίου 2020 και αφορούσε τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων, αφ’ ενός για ποσά συντάξεων που παρεκρατούντο ως μνημονιακές περικοπές, αφ’ ετέρου δε τη μη καταβολή δώρων και επιδομάτων, παρότι οι περικοπές αυτές είχαν κριθεί ως αντισυνταγματικές με σειρά αποφάσεων της Ολομέλειας του ίδιου Δικαστηρίου το 2015.

Μάλιστα, την διεξαγωγή αυτής της πιλοτικής δίκης είχε ζητήσει το Υπουργείο Εργασίας (ο ΕΦΚΑ) προκειμένου να υπάρξει μια αμετάκλητη νομική αντιμετώπιση του συγκεκριμένου θέματος, ώστε να μην αναγκάζονται ατομικά οι συνταξιούχοι να προσφεύγουν δικαστικά.

Όπως ξεκαθαρίζει μάλιστα, μιλώντας στο Euro2day.gr ο γνωστός δικηγόρος και τέως εκδότης του περιοδικού «Νομοθεσία ΙΚΑ» Δημήτρης Μπούρλος, με την απόφαση που περιμένουμε, θα κριθεί κατ’ αρχήν το αν όντως και για ποια χρονική περίοδο υπάρχει βάσιμη και νόμιμη δυνατότητα διεκδίκησης αναδρομικών. Οι πληροφορίες που υπάρχουν αναφέρονται σε μερική δικαίωση των συνταξιούχων για την χρονική περίοδο από την δημοσίευση των αποφάσεων του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 έως την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016) του Μαΐου του 2016.

Ένα δεύτερο σημαντικότατο θέμα βέβαια, είναι αν η απόφαση θα προχωρά και σε οριοθέτηση των συνταξιούχων που δικαιούνται ποσά αναδρομικών την περίοδο που το Δικαστήριο θα κρίνει νόμιμη την διεκδίκηση. Αν δηλαδή θα περιορίζει την δικαίωση μόνο σε όσους, μέχρι την δημοσίευσή της, έχουν ασκήσει αγωγές. Ο κ. Μπούρλος στην περίπτωση αυτή είναι κατηγορηματικός, εκφράζοντας την άποψη ότι η απόφαση θα περιορισθεί στην κρίση των νομικών θεμάτων και δεν θα επεκταθεί σε τέτοιου τύπου περιορισμούς, αφήνοντας την Πολιτεία, να πάρει πολιτικές αποφάσεις για το θέμα της αναγνώρισης δικαιώματος δικαίωσης για το σύνολο των συνταξιούχων. «Αυτή όμως είναι προσωπική άποψη και καλό είναι να περιμένουμε την ίδια την απόφαση για να λύσει τις πολλές απορίες που υπάρχουν», καταλήγει ο έγκριτος νομικός.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τηρεί στάση αναμονής, ξεκαθαρίζοντας σε όλους τους τόνους ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί την όποια απόφαση της δικαιοσύνης. Για να συμπληρώσει βέβαια ότι «λεφτά δεν υπάρχουν».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περίπτωση που το ανώτατο δικαστήριο δικαιώσει τους συνταξιούχους, στο οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει μεν στην επιστροφή των αναδρομικών, σε πολλές όμως δόσεις που πλέον, λόγω και την κρίσης του κορονοϊού ενδέχεται να ξεπερνούν και τις 72 που αρχικά αποτελούσαν ένα από τα βασικά σενάρια.

Οι πέντε περικοπές του 2011 και του 2012, που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από την Ολομέλεια του ΣτΕ το 2015 και μπαίνουν εκ νέου στο κάδρο των αναδρομικών αφορούν τις περιπτώσεις:
1. Μείωση κατά 12% στο τμήμα της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ.
2. Μείωση που εφαρμόζεται κλιμακωτά 5% – 20% για συντάξεις ή άθροισμα συντάξεων από 1.000 ευρώ και άνω.
3. Μείωση στις επικουρικές κλιμακωτά 10%- 20% από το πρώτο ευρώ.
4. Πλήρης περικοπή των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας που για τις κύριες συντάξεις ήταν στο ποσό των 400€, 200€ και 200€.
5. Τα δώρα των επικουρικών, δηλαδή δυο επικουρικές ανά έτος.
Euro2day.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατερίνη: Δις ισόβια για τους δράστες δολοφονίας με θύμα 67χρονο

Σε δις ισόβια καταδικάστηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης ζευγάρι για τη δολοφονία 67χρονου συνταξιούχου, τον περασμένο Ιανουάριο, στην Κατερίνη. Το κίνητρο της ανθρωποκτονίας, όπως προέκυψε από την διαδικασία, ήταν η ληστεία, προκειμένου οι δράστες να αγοράσουν ναρκωτικά. Στο εδώλιο του δικαστηρίου κάθισαν ένας 28χρονος Γεωργιανός και μία 30χρονη[…]

Περισσότερα »

Σεισμική δόνηση μεγέθους 3,9 βαθμών στην Κάσο

Σεισμική δόνηση μεγέθους 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 16.36 σήμερα το απόγευμα στον θαλάσσιο χώρο νότια της Κάσου όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.   Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στα 35 χιλιόμετρα νότια της Κάσου, ενώ το εστιακό βάθος εκτιμάται στα 10 χιλιόμετρα. 

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *