Στέφανος Σωτηρίου: Το σκοπιανό οδεύει προς κυπριοποίηση

του Θοδωρή Ασβεστόπουλου...

 

Την ανάγκη μυστικότητας συναντήσεων για ζητήματα υψηλού επιπέδου, όπως της ονομασίας των Σκοπίων, υποστήριξε ο συγγραφέας – ειδικός στην ιστορία των βαλκανικών λαών κ. Στέφανος Σωτηρίου, δεδομένων των εξελίξεων.

Σημείωσε ότι οι Σκοπιανοί δεν υποχωρούν από τον εθνικό χαρακτηρισμό τους ως «Μακεδόνες», ενώ εκτίμησε ότι το θέμα οδεύει προς «κυπριοποίηση», με συνεχείς αναβολές ως προς την λύση του και συμφωνίες μόνο για την διεξαγωγή νέων συνομιλιών.

«Οι συζητήσεις για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών πρέπει να είναι μυστικές διότι υπάρχει μεγάλη αντίδραση και από την μεριά των Σκοπιανών. Όπως βλέπουμε οι Σκοπιανοί δεν είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν στο παραμικρό, αφού βλέπουμε ότι καθημερινά ανακοινώνουν πως δεν θα απομακρύνουν ούτε ένα άγαλμα του Φιλίππου ή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δεν θα μετονομάσουν κανέναν δρόμο και δεν θα κάνουν γενικότερα καμία υποχώρηση παρά μόνο στο πλαίσιο μίας συνολικής συμφωνίας. Δηλαδή τα βάζουν όλα στην ίδια ζυγαριά και μας λένε “εμείς θα απομακρύνουμε ένα άγαλμα αλλά και εσείς θα απομακρυνθείτε έναν πόντο από τις απαιτήσεις για το όνομα”.

Μάλιστα ο σκοπιανός υπουργός εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ φεύγοντας από τη συνάντηση με τον Νίκο Κοτζιά στη Θεσσαλονίκη και πηγαίνοντας στα Σκόπια, δήλωσε ότι δεν πρόκειται ποτέ να συζητήσει θέμα εθνικής ταυτότητας», είπε ο κ. Σωτηρίου.

«Η εθνική μας ταυτότητα», τόνισε ο Ντιμιτρόφ,«είναι Μακεδόνες. Το όνομα μπορούμε να ο συζητήσουμε, αλλά την εθνική μας ταυτότητα όχι».

«Αλλά αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Ότι Μακεδόνες είμαστε εμείς δεν είναι αυτοί. Όπως λέει η επιστήμη της κοινωνιολογίας και της εθνολογίας, συγγενείς φυλές όταν συγχωνεύονται δημιουργούν το έθνος. Μία από τις φυλές που συγκροτούν το έθνος είναι οι Ηπειρώτες, η άλλη είναι οι Μακεδόνες, η άλλη είναι οι Πόντιοι, άλλες είναι οι Κρήτες, οι Κύπριοι και ούτω καθ’ εξής. Δεν μπορεί λοιπόν να υπάρξει ελληνικό έθνος χωρίς τους Μακεδόνες.

Όταν λοιπόν κάποιοι αμφισβητούν ευθέως την εθνική μας ύπαρξη, γιατί αυτό κάνουν στην ουσία οι Σκοπιανοί, τότε δεν μπορούμε να συζητήσουμε μαζί τους. Μακεδόνες αυτοί, όπως ισχυρίζονται, Μακεδόνες εμείς, δεν μπορούμε να τα βρούμε. Πρέπει να υπάρξει μία λύση τέτοια που να διαχωρίζει εθνολογικά τους Έλληνες από τους Σλάβους.

Σε αυτό το ζητούμενο όμως οι Σκοπιανοί ποτέ δεν θα υποχωρήσουν τουλάχιστον έως ότου διαφανούν ισχυρές προοπτικές μίας νέας εμφύλιας διαμάχης με το ισχυρό αλβανικό στοιχείο, το οποίο έχει μία καλπάζουσα γεννητικότητα και σε λίγα χρόνια θα είναι πληθυσμιακά ισάριθμο με τους Σλάβους εντός του κράτους. Μόνο τότε σε αυτή την περίπτωση θα καθίσουν να συζητήσουν σοβαρά αυτό το θέμα», πρόσθεσε ο κ. Σωηρίου.

Όσο για τον χαρακτηρισμό και από τις δύο πλευρές του 2018 ως χρυσή χρονιά κατά την οποία θα λυθεί το θέμα, υποστήριξε ότι αν υπάρξει λύση για το σκοπιανό εντός του έτους, θα υπάρξει μόνο εις βάρος της Ελλάδας.

«Πάντως το ζήτημα οδεύει προς κυπριοποίηση. Όπως με το κυπριακό θα γίνονται συνομιλίες, θα βγαίνουν ανακοινωθέντα συνέχεια και θα εκδοθεί ένα ανακοινωθέν τον Ιούλιο που θα λέει αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τις συνομιλίες μας για την επόμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ», εκτίμησε ο συγγραφέας.

Όπως σημείωσε, «Οι Σκοπιανοί αρνούνται πεισματικά να αφήσουν τον μακεδονισμό. Πιστεύουν μάλιστα ότι επειδή ενεργοποιήθηκε, σφόδρα μάλιστα, η Δύση, το ΝΑΤΟ και ο αμερικανικός παράγοντας, ότι έχουν λάβει προστιθέμενη αξία και ότι θα καθαρίσουν για αυτούς οι Αμερικανοί και αυτοί θα την βγάλουν καθαρή απλά απομακρύνοντας τα αγάλματα και κάνοντας μετονομασίες δρόμων ώστε να μας δείξουν ότι κάνουν κάποιες υποχωρήσεις».

Η Εκκλησία ήταν υποχρεωμένη να πάρει θέση για το Σκοπιανό

«Το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων δεν είναι απλά πολιτικό, αλλά ένα αμιγώς εθνικό θέμα και ως εκ τούτου η Εκκλησία ήταν υποχρεωμένη να πάρει θέση πάνω σε αυτό και να κατευθύνει τον λαό προς την σωστή κατεύθυνση. Διότι η Εκκλησία είναι η τροφός του Έθνους, έχοντας συμμετάσχει σε όλους τους εθνικούς αγώνες με απείρως μεγαλύτερες θυσίες και προσφορές από τους πολιτικούς»,  υπογράμμισε  ο κ. Σωτηρίου.

«Άλλωστε σε ένα αμιγώς εθνικό θέμα έχουν οι πάντες λόγο. Δεν γίνεται για παράδειγμα να έχει το δικαίωμα να εκφέρει άποψη ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος παλαιότερα προπαγάνδιζε υπέρ των Σκοπίων, και να μην έχει το ίδιο δικαίωμα και η Εκκλησία…», είπε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύλληψη τεσσάρων ατόμων με εκκρεμή εντάλματα

Στη σύλληψη τεσσάρων ατόμων, εις βάρος των οποίων εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης και καταδικαστικές αποφάσεις, προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές της Αττικής. Ειδικότερα, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στους αρμόδιους εισαγγελείς: Στην Αθήνα, 42χρονη από τη Βουλγαρία, στην οποία είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 10 ετών και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ, για διευκόλυνση εξόδου από[…]

Περισσότερα »

Εξαπατούν τους πρόσφυγες με πρόσχημα τα εισητήρια

Toυ Σταύρου Μαλιχούδη… Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε εκατοντάδες πρόσφυγες, το πρωί  της Δευτέρας, κατά την άφιξη τους στο λιμάνι του Πειραιά, με τα επιβατηγά πλοία «Νήσος Ρόδος» και «BlueStar 2». Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, παρότι οι πρόσφυγες είχαν κληθεί να αγοράσουν, ήδη, από τα νησιά στα οποία παρέμεναν, τα[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *