Στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την ακύρωση των μειώσεων στις συντάξεις

Στη Βουλή κατατέθηκε το σχέδιο νόμου των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών, το οποίο προβλέπει την κατάργηση της προνομοθετημένης περικοπής της «προσωπικής διαφοράς», η οποία θα συνεπαγόταν μειώσεις για χιλιάδες παλαιούς συνταξιούχους.
Το σχέδιο νόμου φέρει τον τίτλο «Κατάργηση των διατάξεων περί μείωσης των συντάξεων, ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία της Οδηγίας 2016/97/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιανουαρίου 2016 σχετικά με τη διανομή των ασφαλιστικών προϊόντων και άλλες διατάξεις».
Μεταξύ άλλων, προβλέπει την κατάργηση, από 1η Ιανουαρίου του 2019, των ρυθμίσεων που όριζαν την περικοπή:
• Της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες, κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016, κύριες συντάξεις, κατά το μέρος που δεν υπερβαίνει το 18% της καταβαλλόμενης, κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016, σύνταξης. Η προσωπική διαφορά εξακολουθεί να καταβάλλεται στους δικαιούχους, συμψηφιζόμενη κατ’ έτος, μέχρι την πλήρη εξάλειψή της, με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων κατά τα ισχύοντα.
• Της οικογενειακής παροχής (των συντάξεων του Δημοσίου) και του επιδόματος συζύγου (των συντάξεων του ιδιωτικού τομέα) που εξακολουθεί να συγκαταβάλλεται με τη σύνταξη για όσους εφαρμόζονται οι προϊσχύσασες του ν. 4387/2016 διατάξεις.
• Της προσωπικής διαφοράς που προβλεπόταν για τις καταβαλλόμενες, κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016, επικουρικές συντάξεις, κατά το μέρος που δεν υπερβαίνει το 18% της καταβαλλόμενης, κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016, σύνταξης.
• Των προσωπικών διαφορών που προβλέπονται στην παρ. 2 του άρθρου 94 του ν. 4387/2016 για τους συνταξιούχους, των οποίων οι αιτήσεις συνταξιοδότησης κατατέθηκαν/κατατίθενται εντός των ετών 2016, 2017 και 2018.

Υπενθυμίζεται ότι το Eurogroup άναψε τη Δευτέρα και τυπικά το πράσινο φως στην ακύρωση του μέτρου μείωσης των συντάξεων, υιοθετώντας πλήρως την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου, ώστε οι κύριες συντάξεις του Ιανουαρίου, που θα προπληρωθούν στις 19 Δεκεμβρίου για τους συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, και στις 21 Δεκεμβρίου για όλους τους υπόλοιπους, να περιλαμβάνουν τα νέα ποσά.

Επισημαίνεται τέλος, ότι όπως ανέφερε ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιος Πετρόπουλος, με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου αναμένεται να δοθούν στις 19 και 21 Δεκεμβρίου αυξήσεις σε 620.000 συνταξιούχους.
naftemporiki.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αναμένεται έγκριση του ESM για την εκταμίευση των 5, 7 δισ.

Tο συμβούλιο των διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) θα εξετάσει και πιθανόν θα εγκρίνει την δόση των 6,7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα που συνδέονται με την τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού

Περισσότερα »

Αγωγές σε όσους έκαναν εικονικές μεταβιβάσεις

Τους μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου κυνηγάει η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων μπαίνουν και ιδιαίτερα όσοι οφείλουν ποσά άνω των 300.000 ευρώ. Το σχέδιο προβλέπει αγωγές καταδολίευσης, σε όσους έχουν μεταβιβάσει τα ακίνητα τους σε συγγενικά πρόσωπα προκειμένου να αποφύγουν την κατάσχεση. Ταυτόχρονα έχει ήδη ενεργοποιηθεί η αναγγελία πλειστηριασμών για ακίνητα που[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *