Στην αντεπίθεση περνάει η Κίνα

Αποφασισμένη να μην αφήσει αναπάντητη καμία από τις προκλήσεις των ΗΠΑ εμφανίζεται η Κίνα. Αν και η κυβέρνηση Τραμπ έκανε ένα βήμα πίσω από τα αρχικά σχέδιά της για επιβολή πρόσθετων περιορισμών ή δημιουργία νέων μηχανισμών ελέγχου, που θα βάζουν φρένο στις κινεζικές επενδύσεις, δεν παρέλειψε να διευρύνει τις εξουσίες της Επιτροπής Ξένων Επενδύσεων.

Η εξέλιξη προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Πεκίνου, την ώρα που οι δύο πλευρές ετοιμάζονται για την επιβολή νέων δασμών σε αγαθά αξίας 34 δισ. δολαρίων. Η Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων ελέγχει συμφωνίες, οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και προτείνει στον πρόεδρο την έγκριση ή την απόρριψή τους.

Αρχικά η αμερικανική κυβέρνηση εξέταζε το ενδεχόμενο για νέους κανόνες, που θα στοχεύουν ευθέως στις κινεζικές επενδύσεις στον αμερικανικό τεχνολογικό τομέα. Τελικά επικράτησε η άποψη ότι οι υφιστάμενοι κανόνες επαρκούν, εάν διευρυνθούν οι εξουσίες της Επιτροπής. Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι η επίκληση των κινδύνων για την εθνική ασφάλεια αποτελεί «δικαιολογία» προκειμένου να σφίξει ο κλοιός γύρω από κινεζικές επιχειρήσεις, που θέλουν να επενδύσουν στις ΗΠΑ.

«Η Κίνα θα παρακολουθεί στενά τη νομοθετική διαδικασία και θα αξιολογεί τον αντίκτυπό τους στις κινεζικές επιχειρήσεις» τόνισε το υπουργείο Εμπορίου, προειδοποιώντας πως αν το κρίνει αναγκαίο θα προβεί σε αντίποινα.

Πριν ακόμη οι ΗΠΑ βάλουν στο στόχαστρο τις κινεζικές επενδύσεις, αναλυτές σχολίαζαν πως το Πεκίνο δεν θα περιοριστεί πιθανότατα στην επιβολή δασμών, αλλά θα θελήσει να δώσει τη μάχη έναντι των ΗΠΑ και με άλλα όπλα, όπως το να ανοίξει έρευνες για αμερικανικές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC, Reuters 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BBC: Κλείνει τη στρόφιγγα της ρευστότητας η ΕΚΤ

Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ είναι προγραμματισμένη για το μεσημέρι της Κυριακής, η οποία και θα αποφασίσει για την χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος της χώρας, στον απόηχο της απόρριψης από το Eurogroupτου ελληνικού αιτήματος για παράταση του τρέχοντος προγράμματος που λήγει την Τρίτη. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται[…]

Περισσότερα »

Κομισιόν: Ανάπτυξη της αυστριακής οικονομίας κατά 1,6%

Την ανάπτυξη της αυστριακής οικονομίας κατά 1,6% τόσο για το 2017 όσο και για το 2018 και μία αύξηση της ανεργίας από το 6% το 2016 σε 6,1% φέτος και 6,2% τον επόμενο χρόνο, αναμένει για την Αυστρία στις προγνώσεις της νέας έκθεσής της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ελαφρά αύξηση[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *