Στην Ευρωβουλή το θέμα των λεηλατηθέντων κειμηλίων της Ι. Μ. Τιμίου Προδρόμου Σερρών

του Θοδωρή Ασβεστόπουλου

Το χρονίζον εδώ και εκατό χρόνια εθνικό και εκκλησιαστικό θέμα των λεηλατηθέντων από τους Βουλγάρους ιερών κειμηλίων της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου του νομού Σερρών, έφερε στην Ευρωβουλή με Γραπτή του Ερώτηση ο Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος του κόμματος «Ελλάδα – Ο άλλος δρόμος» κ. Νότης Μαριάς.

Η παρέμβαση του κ. Μαριά αποκτά ιδιαίτερη πολιτική σημασία μετά και τις πρόσφατες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τις σφαγές τον Οκτώβριο του 1941 από τα Βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής των 91 κατοίκων του μαρτυρικού χωριού Κορμίστα Σερρών, τις οποίες παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  Προκόπης Παυλόπουλος. Επισημαίνεται ότι στις 25 Ιουνίου 2017 ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ με δηλώσεις του είχε αρνηθεί  την επιστροφή των συγκεκριμένων κλαπέντων εκκλησιαστικών θησαυρών.

Στην Γραπτή του Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Νότης Μαριάς επισημαίνει ότι την Άνοιξη του 1917 ο Βουλγαρικός κατοχικός στρατός επέδραμε στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών την οποία λεηλάτησε αρπάζοντας εκκλησιαστικά κειμήλια, χειρόγραφα και βιβλία ιστορικής και υλικής αξίας που αποτελούν πολιτιστική περιουσία και κληρονομιά της Ελλάδος.

«Εδώ και εκατό χρόνια οι Βουλγαρικές Αρχές αρνούνται να επιστρέψουν τους παραπάνω λεηλατηθέντες πολιτιστικούς και εκκλησιαστικούς θησαυρούς παρά τις συνεχείς οχλήσεις εκ μέρους των Ελληνικών Αρχών και εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μάλιστα στις 25/6/2017  με δηλώσεις  του ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ αρνήθηκε την επιστροφή των παραπάνω κλαπέντων εκκλησιαστικών θησαυρών. Οι ανωτέρω συληθέντες εκκλησιαστικοί θησαυροί που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν 100 επί μεμβράνης χειρόφραφα, πάνω από 200 χαρτώα, 1500 έντυπα βιβλία όπως ο Κώδικας Α΄ της Μονής, το κτιτορικόν τυπικό και δέκα Νομοκανόνες, βρίσκονται σήμερα στη Σόφια, στο Κέντρο Σλαβοβυζαντινών Σπουδών Ivan Dujev και στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Βουλγαρίας» σημείωσε ο πρόεδρος του κόμματος «Ελλάδα – Ο άλλος δρόμος».

Θέτοντας την ερώτηση ο κ. Μαριάς έγραψε, «Ενόψει της Οδηγίας 93/7/EOK που αφορά στην επιστροφή στον τόπο προέλευσής τους των κλαπέντων αρχαιολογικών θησαυρών  και της Σύμβασης της ΟΥΝΕΣΚΟ UNIDROIT του 1970 που προβλέπει τον επαναπατρισμό των πολιτιστικών αγαθών, ερωτάται η Επιτροπή  τι μέτρα θα λάβει σε συνεργασία με τις Ελληνικές Αρχές προκειμένου να αναγκαστούν οι Βουλγαρικές Αρχές να επιστρέψουν στην Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου τους παραπάνω λεηλατηθέντες εκκλησιαστικούς θησαυρούς;».

Ακολουθεί το δελτίο τύπου του Έλληνα  Ευρωβουλευτή για το θέμα:

Να επιστρέψουν άμεσα οι Βούλγαροι τα λεηλατηθέντα κειμήλια των Ι.Μ. Εικοσιφοινίσσης και Τιμίου Προδρόμου

Νότης Μαριάς, Πρόεδρος του Κόμματος  ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Ευρωβουλευτής,  Καθηγητής Θεσμών Ε.Ε.  στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Κατά την πρώτη δεκαετία του 1900 οι Βούλγαροι, σε μια προσπάθεια να αποδείξουν ότι η Μακεδονία ήταν δήθεν δικό τους έδαφος, έστειλαν βάσει σχεδίου στα Πατριαρχικά-Σταυροπηγιακά μοναστήρια τον φερόμενο ως βυζαντινολόγο Αυστριακό Βλαδίμηρο Σις, ο οποίος κινούνταν με τσεχικό διαβατήριο και κατάφερε να συγκεντρώσει πολλά στοιχεία για τους θησαυρούς, που βρίσκονταν στις Ιερές Μονές Τιμίου Προδρόμου και Εικοσιφοινίσσης, του νομού Σερρών.

Την Άνοιξη του 1917 ο προαναφερόμενος «βυζαντινολόγος», που οι κάτοικοι της περιοχής του απέδωσαν το προσωνύμιο «Ο Βούλγαρος Έλγιν», υπέδειξε στο βουλγαρικό στρατό κατοχής τις δύο Μονές, τις οποίες σύλησαν.

Αυτά τα χρονίζοντα εδώ και εκατό χρόνια εθνικά και εκκλησιαστικά θέματα των λεηλατηθέντων, από τους Βουλγάρους ιερών κειμηλίων της Ι.Μ. Εικοσιφοινίσσης και της Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου του νομού Σερρών, έφερα με Γραπτές Ερωτήσεις μου στην Ευρωβουλή, όπως είχα δεσμευθεί, στις 27/9/2017 και στις 4/10/2017, αντίστοιχα.

Στην Γραπτές μου Ερωτήσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνω ότι την Άνοιξη του 1917, ο Βουλγαρικός κατοχικός στρατός  επέδραμε στις Ιερές Μονές Εικοσιφοινίσσης και Τιμίου Προδρόμου Σερρών, τις οποίες λεηλάτησε αρπάζοντας εκκλησιαστικά κειμήλια, χειρόγραφα και βιβλία ιστορικής και υλικής αξίας, που αποτελούν πολιτιστική περιουσία και κληρονομιά της Ελλάδος.

Με την λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και με την υπογραφή της Συνθήκης του Νεϊγύ, οι Βούλγαροι δεσμεύθηκαν να  επιστρέψουν τα ιερά εκκλησιαστικά μας κειμήλια , πλην όμως, επέστρεψαν μόνο ένα μικρό μέρος των ως άνω κλαπέντων θησαυρών. Ο κύριος όγκος έμεινε σε βουλγαρικά χέρια. Και, αντί οι Βούλγαροι να φροντίσουν να επιστρέψουν και τα υπόλοιπα, κατά τη γερμανική Κατοχή σύλησαν για ακόμα μία φορά μονές και ναούς της περιοχής.

Οι ανωτέρω συληθέντες εκκλησιαστικοί θησαυροί, μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν, από μεν την Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου 100 επί μεμβράνης χειρόγραφα, πάνω από 200 χαρτώα, 1500 έντυπα βιβλία όπως ο Κώδικας Α΄ της Μονής, το κτιτορικόν τυπικό και δέκα Νομοκανόνες, από δε την Ι.Μ. Εικοσιφοινίσσης 907 ιερά λατρευτικά αντικείμενα, 430 χειρόγραφους κώδικες, 467 αρχέτυπα, κ.ά. Βρίσκονται δε σήμερα στη Σόφια, στο Κέντρο Σλαβοβυζαντινών Σπουδών Ivan Dujev και στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Βουλγαρίας.

Εδώ και εκατό χρόνια οι Βουλγαρικές Αρχές αρνούνται να επιστρέψουν τους παραπάνω λεηλατηθέντες πολιτιστικούς και εκκλησιαστικούς θησαυρούς, παρά τις συνεχείς οχλήσεις εκ μέρους των Ελληνικών Αρχών και εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μάλιστα στις 25/6/2017,  με δηλώσεις  του, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, αρνήθηκε την επιστροφή των παραπάνω κλαπέντων εκκλησιαστικών θησαυρών.

Το ερώτημα βέβαια που πλανάται είναι γιατί οι Ελληνικές Κυβερνήσεις δεν αξιοποίησαν το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τις Ευρωπαϊκές Αρχές και τότε που η Βουλγαρία έγινε μέλος της ΕΕ και τώρα που μπαίνει στη ζώνη Σένγκεν;

«Η Βουλγαρική πολιτική ηγεσία ειδικά με το θέμα αυτής της βάρβαρης κλοπής τίθεται και θα τίθεται πάντοτε προ των δικών της πολιτικών ευθυνών, έως ότου εκπληρώσει το χρέος της απέναντι στον πολιτισμό», είπε την 1η Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος μιλώντας στον Δήμο Αμφίπολης. Όμως αφού από μόνη της, η πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας, δεν έχει ούτε την ηθική, ούτε την αξιακή, αλλά και ούτε την πολιτική ευθιξία να επιστρέψει τα κλαπέντα, η επιστροφή των ιερών μας κειμηλίων πρέπει να της επιβληθεί, από την Ελληνική Κυβέρνηση και την ΕΕ.

Στις Γραπτές μου Ερωτήσεις προς την ΕΕ αναφέρομαι στην Οδηγία 93/7/EOK που αφορά στην επιστροφή στον τόπο προέλευσής τους των κλαπέντων αρχαιολογικών θησαυρών  και στην Σύμβαση της ΟΥΝΕΣΚΟ UNIDROIT του 1970 που προβλέπει τον επαναπατρισμό των πολιτιστικών αγαθών και ζητώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει μέτρα σε συνεργασία με τις Ελληνικές Αρχές προκειμένου να αναγκαστούν οι Βουλγαρικές Αρχές να επιστρέψουν στις Ι.Μ. Εικοσιφοινίσσης και Τιμίου Προδρόμου τους παραπάνω λεηλατηθέντες εκκλησιαστικούς θησαυρούς.

Για το Κόμμα μας «ΕΛΛΑΔΑ-Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ», το θέμα της άθλιας κλοπής, των Ιερών Κειμηλίων των Ιερών Μονών έχει ιδιαίτερη ηθική, εθνική και πολιτική σημασία, μετά και τις πρόσφατες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τις σφαγές τον Οκτώβριο του 1941, από τα Βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής των 91 κατοίκων του μαρτυρικού χωριού Κορμίστα Σερρών, τις οποίες τίμησε με την παρουσία του και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  Προκόπης Παυλόπουλος.

Στο Κόμμα μας έχουμε σταθερές Αρχές και υιοθετούμε τη λογική: οι πολιτικές μας πράξεις να είναι αντίστοιχες με τους πολιτικούς μας λόγους. Εάν λοιπόν η Βουλγαρία θέλει να είναι μέλος της ΕΕ, επιβάλλεται να ακολουθεί τις αρχές και τις Οδηγίες της ΕΕ. Συνεπώς βάσει της Οδηγίας 93/7/EOK, πρέπει να μας επιστρέψει άμεσα τους ιερούς θησαυρούς μας.

Καθώς, όμως, η Σόφια συνεχίζει την αδιαλλαξία της, καταψήφισα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 4 Οκτωβρίου 2017  την ένταξη της Βουλγαρίας στη Ζώνη Σένγκεν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η όποια διαπραγμάτευση ισοδυναμεί με νέα αντιλαϊκά μέτρα»

Με νέα αντιλαϊκά μέτρα ισοδυναμεί η όποια διαπραγμάτευση του χρέους, τόνισε ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της εκτός ΕΕ με νέα κοινωνική οργάνωση και λαϊκή εξουσία που κοινωνικοποιεί τον παραγόμενο πλούτο και τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, επιτρέποντας έτσι τον πανεθνικό[…]

Περισσότερα »

Ψήφο, ψήφο η «μάχη» για την προεδρική εκλογή

Ψήφο, ψήφο θα δοθεί η μάχη της προεδρικής εκλογής τις επόμενες 15 ημέρες και μέχρι την τρίτη και τελευταία ψηφοφορία στη Βουλή το απόγευμα της 29ης Δεκεμβρίου. Ταυτόχρονα, οι κομματικοί μηχανισμοί έχουν ήδη ενεργοποιηθεί για το ενδεχόμενο η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου.[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *