Στην τελική ευθεία το Εθνικό Σύστημα Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης

Στην υλοποίηση ενός πολύ σημαντικού έργου, που θα ενισχύσει τη δυνατότητα του λιμενικού σώματος στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, στην πάταξη της κάθε μορφής εγκληματικότητας αλλά και στον εντοπισμό πλοιαρίων με πρόσφυγες και μετανάστες, προτού καν αναχωρήσουν από τα τουρκικά παράλια, προχωρά το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Πρόκειται για το Εθνικό Σύστημα Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ), που θα αποτελέσει κυριολεκτικά  το άγρυπνο ηλεκτρονικό μάτι των θαλάσσιων χωρικών μας υδάτων, με τεράστιες δυνατότητες σε επίπεδο να μεταφέρει εικόνα και ήχο σε πραγματικό χρόνο από τα θαλάσσια πεδία των περιοχών του ανατολικού Αιγαίου, της Κρήτης και του Ιονίου.

“Ένα κορυφαίο έργο για την πατρίδα”

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, σε σημερινή τηλεσυνέντευξή του είπε ότι πρόκειται για «ένα κορυφαίο έργο όχι μόνο για το Λιμενικό Σώμα αλλά και την πατρίδα, καθώς θα ενισχύσει σημαντικά την προστασία των θαλασσίων συνόρων», ενώ μίλησε για «ανευθυνότητα» και «αναποτελεσματικότητα» από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην υλοποίησή του, αφού όπως είπε κατάφερε να μην το προχωρήσει  παρά το γεγονός ότι παρέλαβε εγκεκριμένη μελέτη και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Τόνισε ότι η αναγκαιότητα του συστήματος θαλάσσιας επιτήρησης υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ τον Οκτώβριο του 2013, με βάση επιτελική μελέτη που εκπονήθηκε από μεικτή επιτροπή του λιμενικού σώματος και του ΓΕΕΘΑ και όταν το 2015 ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ τη διακυβέρνηση της χώρας, η μελέτη για το έργο είχε εγκριθεί σε ανώτατο επίπεδο με εξασφαλισμένη κοινοτική χρηματοδότηση, ενώ το επόμενο βήμα ήταν η σύνταξη των τεχνικών προδιαγραφών ώστε να κατατεθεί το τεύχος προκήρυξη τους διαγωνισμού.

Πρόσθεσε ότι η εξέλιξη του έργου καθυστέρησε σημαντικά και χρειάστηκαν να περάσουν 21 μήνες, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να συγκροτήσει την επιτροπή των τεχνικών προδιαγραφών.

Στις 05/11 του 2018 δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τη  συρρίκνωση του έργου προκειμένου να συγκληθεί το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του με αποτέλεσμα να μείνουν σημαντικές περιοχές εκτός συστήματος που περιελάμβανε ο αρχικός σχεδιασμός.

Έργο προϋπολογισμού 62 εκατ. ευρώ

Ο κ. Πλακιωτάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη έρχεται να διορθώσει ένα τεράστιο λάθος και σήμερα ξεκινάει η διαδικασία υλοποίησης του ΕΣΟΘΕ, ενώ η επιλογή του αναδόχου του έργου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2021 και σε λίγους μήνες τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας θα προστατεύονται από ένα σύγχρονο σύστημα θαλάσσια επιτήρησης.

Τόνισε ότι τo έργο που ήδη δημοπρατείται επειδή έχει μπει στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είναι προϋπολογισμού 62 εκατ. ευρώ., ενώ έχει ήδη προσυμφωνηθεί με την ΕΕ να χρηματοδοτηθεί από την επόμενη προγραμματική περίοδο.

«Αρα δεν χάνουμε ούτε ένα ευρώ από κοινοτικές χρηματοδοτήσεις και εμπροσθοβαρώς υλοποιούμε ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα που θα ενισχύσει περαιτέρω την επιχειρησιακή δυνατότητα του λιμενικού σώματος καθώς για πρώτη φορά μαζί με το ΕΣΟΘΕ εντάσσεται ιματισμός στο λιμενικό, συγκεκριμένος εξοπλισμός και μεταφορικά μέσα» συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι μιλάμε για το «λιμενικό του μέλλοντος».

Είπε επίσης ότι το ΕΣΟΘΕ θα ενταχθεί στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης θα είναι συνδεδεμένο και με τα αντίστοιχα συστήματα του πολεμικού ναυτικού ώστε και αυτό να έχει τη δυνατότητα χρήσης του συστήματος, κάτι που βοηθάει πάρα πολύ στο συντονισμό των στρατιωτικών δυνάμεων στο Αιγαίο.

«Είναι η πρώτη φορά που σε πραγματικό χρόνο επιχειρούν μαζί το Λιμενικό Σώμα, Πολεμικό Ναυτικό και Frontex  με πολύ θετικά αποτελέσματα» τόνισε.

Ο κ. Πλακιωτάκης δήλωσε εξάλλου ότι σήμερα θα υπογραφεί το τεύχος διακήρυξης του έργου και θα σταλεί ως διεθνής διαγωνισμός στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αποστόλου: Στον «ανοιχτό διάλογο» με τους αγρότες

«Διάλογο, διάλογο, διάλογο. Δεν γίνεται διαφορετικά… Αν δούμε στη διαδρομή ότι δεν … “παιδιά θέλετε να ξανακουβεντιάσουμε; Ελάτε”. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα» είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου δίνοντας το στίγμα για τη στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση αν οι αγρότες επιμείνουν στα μπλόκα. Επιμένοντας στη διαδικασία του[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *