Στις… καλένδες και το Δικαστικό Μέγαρο!

Toυ Νίκου Παρασκευά

Όνειρο ήταν και πάει. Ο λόγος για το Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά, που όπως φαίνεται προσέκρουσε στην απίστευτη ελληνική γραφειοκρατία και φυσικά δεν πρόκειται να γίνει ποτέ.

Όπως είπε ο Δήμαρχος Γιάννης Μώραλης στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, η μεικτή επιτροπή που έχει συγκροτηθεί από εκπροσώπους του Δήμου, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του ΤΑΧΔΙΚ, συνεδρίασε ήδη τρείς φορές και το αποτέλεσμα ήταν να διαπιστώσει ότι το έργο είναι πολύ δύσκολο να γίνει. Το Νομικό Συμβούλιο του Υπ. Δικαιοσύνης ζήτησε από το Δήμο μια σειρά από ενέργειες που για να γίνουν απαιτούν χρονικό ορίζοντα 2-3 χρόνων.

Κάτι που σημαίνει πως το πρώην κτήριο της Ραλλείου για τουλάχιστον 6-7 χρόνια θα παραμείνει γιαπί! Για το λόγο αυτό, είπε ο Δήμαρχος, θα έρθει ειδικό θέμα σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, για να αποφασίσει το Σώμα τι θα γίνει. Δεδομένου ότι ο Πειραιάς δεν αντέχει να έχει ένα γιαπί στο κέντρο του για άλλα 6-7 χρόνια, την στιγμή μάλιστα που υπάρχουν προτάσεις για την άμεση αξιοποίηση του, οι σύμβουλοι θα κληθούν να αποφασίσουν αν ο Δήμος θα πρέπει να αποσύρει ή όχι την προσφορά του κτηρίου στο Υπ. Δικαιοσύνης.

Με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν, το Συμβούλιο θα αποφασίσει σχεδόν ομόφωνα την άρση της παραχώρησης του κτηρίου για να μπορέσει να αξιοποιηθεί διαφορετικά, με βάση τις προτάσεις που υπάρχουν. Το … ναυάγιο της ίδρυσης Δικαστικού Μεγάρου στον Πειραιά, το επιβεβαίωσε εμμέσως και υψηλόβαθμο στέλεχος του ΤΑΧΔΙΚ, που δήλωσε στο «ΚΑΝΑΛΙ 1-90,4» ότι η γραφειοκρατία είναι τέτοια που ξεπερνάει τις επιθυμίες και τα «θέλω» ολόκληρης της πειραϊκής κοινωνίας.

Oι προτάσεις του Δ. Πειραιά

Το ζητούμενο από δω και πέρα, είναι αν θα γίνει Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά και που θα γίνει. Το πιο πιθανόν είναι να μη γίνει τίποτα και η Δικαιοσύνη στον Πειραιά να… στοιχειώσει στο ακατάλληλο κτήριο της οδού Σκουζέ.

Ο Δήμαρχος έχει προτείνει να παραχωρηθεί από το Κράτος το τεράστιο ακίνητο που βρίσκεται στη γωνία Αιτωλικού και Ακτής Καλλιμασιώτη στον Άγιο Διονύσιο, το οποίο ανήκει στο Υπ. Οικονομικών και στέγαζε μέχρι πρότινος τα τελωνεία.

Όμως κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο, γιατί το ακίνητο αυτό είναι φιλέτο και οι δανειστές θα πιέσουν να πουληθεί, έτσι η παραχώρησή του στο Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν θα πρέπει ούτε καν να συζητείται. Η ευθύνη ωστόσο, για την δημιουργία του Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά ανήκει αποκλειστικά στο Κράτος. Ο Δήμος προσπάθησε να διευκολύνει την κατάσταση παραχωρώντας το καλύτερο ακίνητο του, αλλά το Υπ. Δικαιοσύνης επί 4 χρόνια κωλυσιεργούσε. Αυτό που ζητά τώρα το Νομικό του Συμβούλιο, αν είχαν γίνει οι απαιτούμενες διαδικασίες έγκαιρα, θα είχαν ζητηθεί από την αρχή και τώρα θα ήταν έτοιμα. Η αργοπορία του Υπουργείου λοιπόν, σε συνδυασμό με την γραφειοκρατία, οδηγούν το έργο στη ματαίωση. Δυστυχώς…

Δεν είναι όμως μόνο το Δικαστικό Μέγαρο που καρκινοβατεί και οδεύει προς ματαίωση. Και η ανάπλαση-διαμόρφωση του Μικρολίμανου πάει πίσω γιατί πότε ο ένας, πότε ο άλλος κάνουν προσφυγές στη Δικαιοσύνη με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αρχίσει το έργο. Ενώ ο Δήμος τα έχει όλα έτοιμα, χρήσεις γης, άδειες, μελέτες, συμβάσεις, συμφωνίες, χρηματοδότηση κλπ και αρχές Γενάρη επρόκειτο να εγκατασταθεί ο εργολάβος για ν’ αρχίσουν τα έργα, την μια οι ψαράδες, την άλλη κάποιος σύλλογος, άρχισαν τις προσφυγές και προς το παρόν άναψαν … κόκκινο στην εξέλιξη του έργου. Οπότε και η περίφημη ανάπλαση του γραφικού ορμίσκου, χάθηκε κάπου στο δρόμο! Καλά ξεμπερδέματα …..

Σκουπίδια στο … καμπαναριό!

Ο καιρός, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δεν θα είναι ιδιαίτερα παγερός τα Χριστούγεννα. Δεν θα έχουμε δηλαδή χιόνια στο καμπαναριό στον Πειραιά. Μπορεί όμως να έχουμε… σκουπίδια!

Γιατί στο τέλος του χρόνου φεύγουν οι διμηνίτες εργαζόμενοι στην καθαριότητα και οι μόνιμοι, οι οποίοι έχουν πάρει μέρος στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ που έγινε πέρσι τον Γενάρη, ακόμα δεν έχουν προσληφθεί γιατί δεν έχει βγει ο οριστικός κατάλογος των επιτυχόντων!!

Υποτίθεται ότι ο διαγωνισμός αυτός έγινε με την διαδικασία του επείγοντος για να καλυφθούν τα κενά στην καθαριότητα για τα οποία είχαν κάνει πολυήμερη πανελλαδική απεργία το 2017 οι εργαζόμενοι στους Δήμους.

Επειδή, λοιπόν, όταν στην Κυβέρνηση λένε ότι κάτι επείγει, εννοούν ότι θα … τραβήξει γύρω στον ενάμισι χρόνο, (σ.σ. εκτός κι αν πρόκειται για κάποια διάταξη ή νόμο που «κλαδεύει» τα θεμέλια της οικογένειας και τραυματίζει την Ορθοδοξία, οπότε όλα γίνονται σε χρόνο μηδέν), έτσι και τώρα οι προσλήψεις θα γίνουν … καλό Φεβρουάριο! Οι συμβασιούχοι ήδη παίρνουν την άδειά τους και μετά θα αποχωρήσουν, με αποτέλεσμα την περίοδο των εορτών να μην υπάρχει επαρκές προσωπικό στην καθαριότητα.

Οπότε τα σκουπίδια θα είναι δύσκολο να μαζευτούν και οι μεγάλες πόλεις, όπως ο Πειραιάς, κινδυνεύουν να κάνουν Χριστούγεννα χωρίς την απόλυτη καθαριότητα.  Ο Δήμαρχος Γ. Μώραλης τόνισε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι έκανε ήδη αίτημα στο αρμόδιο Υπουργείο για να του επιτρέψει να πάρει και πάλι διμηνίτες. Αν το Υπουργείο όμως αργήσει ν’ απαντήσει ή απαντήσει αρνητικά, δεν θα μείνει –όπως είπε-με σταυρωμένα χέρια.

Θα διασφαλίσει με κάθε τρόπο την καθαριότητα της πόλης.  Όταν φέρουμε ιδιώτες να μαζέψουν τα σκουπίδια να μην τολμήσει κανένας να μας πει κουβέντα, τόνισε ο κ. Μώραλης  Γιατί και η ανικανότητα έχει όρια. Όμως κι αυτά τα ξεπέρασαν. Σε σημείο που να υποψιάζεται κανείς ότι το κάνουν επίτηδες, για να μας οδηγήσουν στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, συνέχισε. Και ο Δήμαρχος καταλήγοντας είπε:

Οι Δημοτικές Αρχές είναι υποχρεωμένες να έχουν καθαρές πόλεις. Και θα το κάνουν γιατί δεν γίνεται διαφορετικά. Πρέπει να το κάνουν με κάθε τρόπο. Και η κυβέρνηση ας αναλάβει τις ευθύνες της. Όταν ένας διαγωνισμός για προσλήψεις θέλει 16-18 μήνες για να ολοκληρωθεί, τι μπορούμε να κάνουμε;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το σημερινό φύλλο της εφημερίδας Κοινωνική (06/4)

Με κεντρικό θέμα που αφορά την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωίας κυκλοφρεί σήμερα η εφημερίδα Κοινωνική Bio Latest Posts thpapan Latest posts by thpapan (see all) Μητροπολίτης Πειραιώς: Μήνυμα εθνικής ενότητας στην εορτή του Αγίου Σπυρίδωνα – 12 Δεκεμβρίου 2019 Ο Κώστας Καζάκος σε μία συνέντευξη ζωής – 12 Δεκεμβρίου 2019[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *