Στις βουλγαρικές ρίζες τους επιστρέφουν επίσημα τα Σκόπια

Του Θοδωρή Ασβεστόπουλου

Κατά την διάρκεια της δεκαετούς κυβέρνησης του Νίκολα Γκρουέφκσι (2006 – 2016) τα Σκόπια ακολουθούσαν μία πολιτική αρχαιολατρίας, υποστηρίζοντας ότι ο λαός της περιοχής αποτελείται από απογόνους των αρχαίων Μακεδόνων, οι οποίοι –  όπως υποστηρίζουν οι Σκοπιανοί – αποτελούσαν διαφορετικό έθνος από τους Έλληνες. Η πολιτική αυτή εμπλουτίστηκε από την ανέγερση μεγαλοπρεπών αλλά και κακόγουστων μνημείων που παρέπεμπαν στην εποχή του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με το Σχέδιο «Σκόπια 2014».

Με την ανάληψη της κυβέρνησης από τη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση του Ζόραν Ζάεφ, έχοντας την στήριξη δύο αλβανικών μειονοτικών κομμάτων, το γειτονικό κράτος έχει εγκαταλείψει την πολιτική του «Μακεδονισμού», ξεκινώντας από την αποδόμηση του πλάνου «Σκόπια 2014».

Χαρακτηριστική είναι και η πρόθεση της νέας κυβέρνησης να μετονομάσει το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας από «Αλέξανδρος ο Μέγας» σε «Κίρο Γκλιγκόροφ», τιμώντας τη μνήμη του πρώτου Προέδρου της ανεξάρτητης ΠΓΔΜ.

Παράλληλα όμως τα Σκόπια έχουν κάνει μεγάλα βήματα εναγκαλισμού με την Βουλγαρία, σε βαθμό που θυμίζουν ή καλύτερα υπερβαίνουν τις σχέσεις Ελλάδας – Κύπρου…

Μετά την υπογραφή της Συνθήκης Φιλίας και τον κοινό εορτασμό της επετείου της «μακεδονικής εξέγερσης του Ίλιντεν» του 1903 , που έλαβαν χώρα τον Αύγουστο του 2017, οι κυβερνήσεις Σκοπίων και Βουλγαρίας πραγματοποίησαν στις 23 Νοεμβρίου στην σκοπιανή πόλη Στρώμνιτσα την πρώτη κοινή συνεδρίαση των Υπουργικών τους Συμβουλίων.

Σύμφωνα με κάποια σενάρια η πράξη αυτή θα μπορούσε να αποτελεί μία πρόβα δημιουργίας Βουλγαρο – Σκοπιανής Ομοσπονδίας.

Τα σενάρια αυτά δεν πρέπει να χαρακτηριστούν ως ευφάνταστα εάν λάβουμε υπ’ όψιν ότι η Συνθήκη Φιλίας προβλέπει:

α) την αποδοχή κοινής ιστορικής πορείας και εθνικών ηρώων από Σόφια και Σκόπια (Σαμουήλ, Γκότσε Ντέλτσεφ κ.α.),

β) την ουσιαστική αποδοχή της «μακεδονικής γλώσσας» ως διαλέκτου της βουλγαρικής,

γ) την από κοινού διαγραφή της «μακεδονικής μειονότητας» του Πιρίν στη Βουλγαρία και

δ) τις αιτήσεις και παραλαβές βουλγαρικών διαβατηρίων από δεκάδες χιλιάδες Σκοπιανούς.

Ως πιο πρόσφατη επιβεβαίωση αυτών των σεναρίων ήρθε η συνέντευξη του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ στην Βουλγαρική Τηλεόραση (bTV), όπου δήλωσε ότι:

  1. Είναι ελεύθερος κάθε πολίτης των Σκοπίων να ονομάσει «Βούλγαρο» τον εαυτό του και μπορεί να διορίζεται χωρίς πρόβλημα στην τοπική ή κρατική διοίκηση.
  2. Ο τσάρος Σαμουήλ (958-1014) δεν ονομάστηκε Βούλγαρος ή «Μακεδόνας», αλλά γιος του Κυρίου.
  3. Οι Γιαν Σαντάνσκι και Γκότσε Ντέλτσεφ (κομιτατζήδες του 1903) είναι προσωπικότητες της κοινής μας ιστορίας.
  4. Σκόπια και Βουλγαρία δεν είναι μόνο φίλοι, αλλά και σύμμαχοι.
  5. Θα διαγραφεί από τα σκοπιανά βιβλία Ιστορίας η φράση «ο φασίστας Βούλγαρος κατακτητής» που αναφέρεται στην περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, όταν τα Σκόπια δόθηκαν από τον Χίτλερ στη σύμμαχό του Βουλγαρία
  6. Μιλάμε στα βουλγαρικά, στα “μακεδονικά” και τη διάλεκτο της Στρώμνιτσας, μιλάμε στη γλώσσα που καταλαβαίνουμε, είπε ο Ζάεφ, ικανοποιώντας τη Σόφια, που θεωρεί τα σκοπιανικά σαν διάλεκτο των Βουλγαρικών.
  7. Η Συνθήκη Φιλίας Σκοπίων – Βουλγαρίας θα επικυρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου από τα Σκόπια.

Να σημειωθεί ότι ο πρώην πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι ζητά δημοψήφισμα για την έγκρισή της συγκεκριμένης Συνθήκης, επειδή βουλγαροποιεί επί της ουσίας τα Σκόπια. Πάντως η συντριπτική επικράτηση της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές επιβεβαιώνει λογικά την πολιτική του Ζάεφ.

Είναι κάτι παραπάνω από οφθαλμοφανές ότι η παρούσα σκοπιανή κυβέρνηση βαδίζει χέρι – χέρι με την βουλγαρική του Μπόικο Μπορίσοφ, αλλά και το γεγονός ότι η Σόφια παίρνει τα μέτρα της απέναντι στην στενή συνεργασία Αλβανίας – Κοσσυφοπεδίου, που οδηγεί σε υποψίες για κίνηση δημιουργίας «Μεγάλης Αλβανίας», που θα μπορούσε να επεκταθεί και στην βορειοδυτική επικράτεια των Σκοπίων, με την αλβανική πληθυσμιακή πλειοψηφία.

Μέσα σε όλα αυτά δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε τις πρόσφατες διπλωματικές επιτυχίες της Βουλγαρίας με την αναγνώριση βουλγαρικής μειονότητας στην Αλβανία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και στο Κοσσυφοπέδιο.

Ένωση Εκκλησιών Βουλγαρίας – Σκοπίων

Το κερασάκι στην τούρτα των τελευταίων εξελίξεων σχετικά με την σύγκλιση Σόφιας – Σκοπίων ήταν η απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Βουλγαρίας στις 27 Νοεμβρίου να αναγνωρίσει ντε φάκτο την σχισματική «Μακεδονική Εκκλησία» (δεν αναγνωρίζεται από καμία άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία ή Πατριαρχείο), θεωρώντας επισήμως εαυτόν ως «Μητέρα Εκκλησία» της «Μακεδονικής», ύστερα από αίτημα Σκοπιανών «ιεραρχών».

Το Πατριαρχείο της Σόφιας μάλιστα σχημάτισε Συνοδική Επιτροπή Βουλγάρων Μητροπολιτών με σκοπό να έρθει σε άμεση επαφή με τις υπόλοιπες Ορθόδοξες Εκκλησίες προκειμένου να κάμψουν τις αντιρρήσεις τους για την εκκλησιαστική υπαγωγή των Σκοπίων στη Βουλγαρία.

Η συγκεκριμένη κίνηση ουσιαστικά προαναγγέλθηκε από τις σχετικές δηλώσεις των Πρωθυπουργών, Ζάεφ και Μπορίσοφ στη Στρώμνιτσα.

Δεν εφησυχάζει η Αθήνα 

Το γεγονός ότι οι Σκοπιανοί το γυρίζουν σταδιακά σε εθνοτικό επίπεδο από Μακεδόνες σε Βούλγαρους, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εφησυχάζει την Αθήνα.

Είναι πλέον αναμενόμενο ότι την αλυτρωτική σκυτάλη από τα Σκόπια για την ιστορική, εθνική, πολιτιστική και γιατί όχι εδαφική διεκδίκηση της «Μακεδονίας του Αιγαίου» θα την παραλάβει η Σόφια.

Ήδη έχουμε τα προεόρτια με την εκ νέου τοποθέτηση του «Λέοντα του Αγίου Στεφάνου», μπροστά από το Εθνικό Παλάτι Πολιτισμού στο κέντρο της Σόφιας.

Το μνημείο αποτελείται από ένα χάλκινο λιοντάρι, που με το αριστερό του πόδι κρατάει ασπίδα πάνω στην οποία υπάρχει χαραγμένος χάρτης που εικονίζει την Βουλγαρία στα όρια της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου, που συμπεριλαμβάνει εδάφη της Ελλάδας, της Σερβίας, της πΓΔΜ, της Ρουμανίας και της Αλβανίας.

Με στοιχεία και φωτογραφίες από το makedonikokomma.blogspot.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η μεγαλύτερη πρόκληση του Txingurri και το “ζην επικινδύνως” που επέλεξε

Του Μιχάλη Κατσαφάδου… Την ημέρα που ο Ερνέστο Βαλβέρδε άφηνε τον Ολυμπιακό μετά την δεύτερη απόλυτα επιτυχημένη πορεία του στον Πειραιά, που «σφραγίστηκε» με την κατάκτηση 2 πρωταθλημάτων και ενός Κυπέλλου Ελλάδος, είχε ερωτηθεί ο Πεπ Γκουαρδιόλα τι έχει να πει για την αποχώρηση του και είχε πει ότι η[…]

Περισσότερα »

Α. Αϊνσταιν: Από κακός μαθητής… ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες

Του Γιώργου Γεωργουβιά…  Ποιος ήταν ο Άλμπερτ Αϊνστάιν Τίποτα δεν έδειχνε στα πρώτα μαθητικά χρόνια του Άλμπερτ Αϊνστάιν ότι αυτός ο κακός μαθητής θα εξελίσσονταν σε έναν από τους μεγαλύτερους επιστήμονες του 20ου αιώνα και θα γίνονταν ο ιδρυτής της θεωρίας της σχετικότητας. Ο γερμανοεβραϊκής καταγωγής Άλμπερτ Αϊνστάιν γεννήθηκε στις[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *