Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αποκλειστικό: Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά η Λίνα Μενδώνη

0 σχόλια ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Του Σπύρου Μιχαλόπουλου

Τον Πειραιά και το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης επέλεξε η Υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στη σημερινή επανεκκίνηση-ύστερα από 8 μήνες- των μουσείων της Χώρας. Μια κίνηση συμβολισμού σε μια σημαντική ημέρα κατά την οποία τα μουσεία της Χώρας άνοιξαν τις πύλες τους στο κοινό.

Η κ. Μενδώνη πρώτα επισκέφτηκε στην Αθήνα την Αρχαία Αγορά και την Εθνική Πινακοθήκη και μετά μετέβη στον Πειραιά στο επιβλητικό διώροφο κτήριο της “Χαριλάου Τρικούπη 31”  όπου την υποδέχτηκε η Έφορος Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων δόκτωρ Στέλλα Χρυσουλάκη, (πολύπειρη αρχαιολόγος και υπεύθυνη στην ανασκαφή στο φαληρικό Δέλτα και στο χώρο του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος.)

Σύμφωνα με πληροφορίες του Καναλιού Ένα, και όπως φαίνεται από τις κατα αποκλειστικότητα δημοσιευμένες φωτογραφίες στο www.kanaliena.gr , στην περιήγησή της στο μουσείο η κ. Μενδώνη αντήλλαξε απόψεις με την. κ. Χρυσουλάκη για την εύρυθμη λειτουργία του Μουσείου που θα το διατηρήσουν ως ένα σημείο αναφοράς στην τουριστική κίνηση. Ο Πειραιάς, άλλωστε, υποδέχεται κάθε χρόνο τεράστιο όγκο τουριστών. Η μεγαλύτερη δυνατή επισκεψιμότητα, λοιπόν, τέθηκε στο επίκεντρο της κουβέντας Υπουργείου πολιτισμού και Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά προσφέρει στον επισκέπτη την αντιπροσωπευτική και πλήρη εικόνα της ιστορίας της πόλης, που κατά την αρχαιότητα γνώρισε μεγάλη ακμή τόσο ως εμπορικό κέντρο της ανατολικής Μεσογείου όσο και ως πολεμικός ναύσταθμος της αρχαίας Αθήνας. Το είδος των εκθεμάτων του, που προέρχονται κυρίως από την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και της αττικής παραλίας, και τα χρονικά όρια που καλύπτουν, από τη μυκηναϊκή έως και τη ρωμαϊκή εποχή, είναι αντιπροσωπευτικά της ιδιομορφίας, της σύνθεσης του πληθυσμού και της ιστορίας του Πειραιά. Οι συλλογές του μουσείου αποτελούνται κυρίως από ευρήματα ανασκαφών ή τυχαία ευρήματα και από παραδόσεις αρχαιοτήτων, ενώ έχουν εμπλουτισθεί και με τις δωρεές ιδιωτικών συλλογών, όπως της συλλογής Μελετοπούλου-Νομίδου και, πιο πρόσφατα, της Συλλογής Γερουλάνου.

Το μουσείο στεγάζεται σε διώροφο κτήριο, που πλαισιώνει στη δυτική και νότια πλευρά το ελληνιστικό θέατρο της Ζέας και έχει συνολικό εμβαδόν 1.394 τ.μ. Οι εκθεσιακοί του χώροι καταλαμβάνουν τις δέκα αίθουσες των δύο ορόφων (1.044 τ.μ.), ενώ στο υπόγειο (350 τ.μ.) βρίσκονται τα εργαστήρια συντήρησης πήλινων, μεταλλικών και λίθινων αντικειμένων, καθώς και η αποθήκη του μουσείου, όπου φυλάσσονται αρχαιολογικά ευρήματα από την περιοχή του Πειραιά, την παραλιακή ζώνη και τα νησιά. Το κτήριο του παλαιού μουσείου (330 τ.μ.), που βρίσκεται ακριβώς δίπλα, χρησιμοποιείται σήμερα ως αποθήκη γλυπτών, ενώ στον αρχαιολογικό χώρο του θεάτρου της Ζέας πρόκειται να λειτουργήσει υπαίθρια έκθεση γλυπτών.

Κύριο έργο του μουσείου, που εποπτεύεται από την ΚΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, είναι η συγκέντρωση, συντήρηση, καταγραφή και φύλαξη των παλαιών και νέων κινητών ευρημάτων, που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Στις δραστηριότητές του περιλαμβάνονται η οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, διαλέξεων και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων, καθώς και η σταδιακή βελτίωση των υποδομών του κτηρίου για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες:, ,