«Oil One»: Στο αρχείο η υπόθεση για τη ρύπανση της ατμόσφαιρας

Του Νίκου Παρασκευά…

«Λάδι» βγάζει την «OIL ONE» ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών, Γεώργιος Νούλης, για τις οσμές και την ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή Κερατσινίου – Δραπετσώνας.  Σύμφωνα με αναφορά του στον Εισαγγελέα Εφετών Πειραιά που του είχε αναθέσει την διερεύνηση ποινικής δικογραφίας για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ευθύνες τις συγκεκριμένης εταιρείας για επιβάρυνση του περιβάλλοντος, επειδή δεν προκύπτουν στοιχεία σε βάρος της «OIL ONE» θέτει την υπόθεση στο αρχείο.  

Όπως αναφέρει στην αναφορά αρχειοθέτησης, με α.π. ΑΒ20-1473/28-07-2020, διερευνηθήκαν οι κατηγορίες τέλεσης από πλευράς εταιρείας του κακουργήματος της ρύπανσης ή υποβάθμισης του περιβάλλοντος με επακόλουθο την ευρεία περιβαλλοντική διατάραξη και τη δημιουργία κινδύνου, θανάτου ή βαριάς διανοητικής – σωματικής πάθησης ανθρώπων κατ’ εξακολούθηση με δράστες τους νόμιμους εκπροσώπους της εταιρείας.

Κατά την διερεύνηση της υπόθεσης αναφέρει, ο κ. Νούλης, διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία έχει νόμιμη άδεια επεξεργασίας υγρών πετρελαιοειδών αποβλήτων από το 2015.  Το 2016 έγινε επιτόπιος έλεγχος του τμήματος Ελέγχου-Μετρήσεων της Δ/νσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής και δεν βεβαιώθηκε καμία οσμή.

Το 2017, η ίδια υπηρεσία επανέλαβε την αυτοψία και έκρινε ότι η εταιρεία έχει συμμορφωθεί με όλους τους όρους της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενώ και πάλι δεν διαπιστώθηκε δυσοσμία.   Το Μάιο του 2018, έγινε αυτοψία από το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, η οποία και πάλι δεν διαπίστωσε έντονες οσμές, ούτε παρεκκλίσεις από τους όρους αδειοδότησης της εγκατάστασης.   Περαιτέρω, έγινε εκτεταμένη παρακολούθηση της ποιότητας της ατμόσφαιρας στην περιοχή Κερατσινίου-Δραπετσώνας και Ελευσίνας από τον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ και το Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων κατέδειξαν μικρό αριθμό ημερών με οσμές στα σημεία δειγματοληψίας και αύξηση των αιωρούμενων θειούχων και πτητικών οργανικών ενώσεων (μεταξύ των οποίων και το βενζόλιο) οφειλόμενες σε διαφορετικές πηγές προέλευσης. Παράλληλα η ίδια η OIL ONE έχει αναθέσει τη μέτρηση της ποιότητας της ατμόσφαιρας στην Δραπετσώνα, σε ερευνητικές ομάδες του Πολυτεχνείου και του Αστεροσκοπείου Αθηνών, εγκαθιστώντας για το λόγο αυτό ειδικούς σταθμούς παρακολούθησης μέσα στους χώρους της.

Μετά από όλα αυτά, υπογραμμίζει ο κ. Νούλης, έθεσα την συγκεκριμένη δικογραφία στο αρχείο αφού δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις προς άσκηση ποινικής δίωξης για την διερευνηθήσα πράξη, καθ’ όσον δεν εντοπίστηκε σύνδεση της οχληρής περιβαλλοντικής κατάστασης που πράγματι ταλανίζει ενίοτε τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής με τη συγκεκριμένη εταιρεία.   Η αιτία της εμφάνισης της δυσοσμίας στην περιοχή, σύμφωνα με το Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, οφείλεται στην συσσώρευση διαφόρων ρυπογόνων πηγών στην ευρύτερη περιοχή, όπως η ύπαρξη επιβατικού και εμπορικού λιμένα, οι ναυπηγικές και επισκευαστικές δραστηριότητες πλοίων, η ύπαρξη εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων στην Ψυττάλεια κλπ.

Για τους λόγους αυτούς, ο κ. Νούλης ζητά από τον Εισαγγελέα Εφετών να εγκρίνει την αρχειοθέτηση της συγκεκριμένης δικογραφίας, διαφορετικά να παραγγείλει αυτό που θα κρίνει εκείνος ορθό.

Όπως φαίνεται ο Εισαγγελέας μελέτησε τις εκθέσεις του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και του αρμόδιου τμήματος της Περιφέρειας, ενώ μάλλον δεν έχει (και δεν οφείλει να έχει βέβαια) την επιστημονική γνώση για να ερμηνεύσει σωστά το πόρισμα του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ, στο οποίο οι επιστημονικοί φορείς συμφωνούν ότι δείχνει ως κύριο φορέα της δημιουργίας της ρύπανσης την OIL ONE.  Για το λόγο αυτό και κατά την άποψή του η υπόθεση πρέπει να τεθεί στο αρχείο.

Από εκεί και πέρα ο Εισαγγελέας Εφετών έχει το λόγο…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Πέτρος Κόκκαλης στη διάσκεψη του ΟΗΕ για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη

Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, Πέτρος Κόκκαλης, εκπροσώπησε το Δήμο Πειραιά, ως μέλος της  Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, Habitat III στο Quito του Εκουαδόρ, από τις 17-20 Οκτωβρίου 2016. Η Διάσκεψη του Habitat III πραγματοποιήθηκε[…]

Περισσότερα »

Ημέρες Θάλασσας: Παιχνίδι με Playmobil στη Ζέα

Πόλος έλξης για μικρούς και μεγάλους είναι ο παιδότοπος με τους ήρωες της Playmobil, που φιλοξενείται για δεύτερη φορά στη Λέσχη του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού στη Μαρίνα Ζέας,  με την υποστήριξη του Δήμου Πειραιά και με ελεύθερη είσοδο για όλους. Η δράση αυτή εντάσσεται στις «Ημέρες Θάλασσας 2017» και ξεκίνησε στις[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *