Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στο επίκεντρο οι Πολιτιστικές διαδρομές-Τι ισχύει για τον Πειραιά-Απάντηση για την Ακρόπολη

0 σχόλια ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Του Σπύρου Μιχαλόπουλου

Το πανελλαδικό και σημαντικό έργο της Δημιουργίας πολιτιστικών διαδρομών παρουσίασε σήμερα σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου η υπουργός Πολιτισμού Λινά Μενδώνη. Το έργο είναι υποκατηγορία της πρότασης του υπουργείου Πολιτισμού προς το Ταμείο Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 650 εκατομμυρίων ευρώ.

Να υπενθυμίσουμε ότι σε αυτήν την πρόταση  περιλαμβάνεται και η Δημιουργία Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά. Ένα νέο σύγχρονο μουσείο στο λιμάνι του Πειραιά και συγκεκριμένα στο εμβληματικό κτήριο του silo όπου θα εκτεθούν όλα τα ευρήματα των ενάλιων αρχαιολογικών ερευνών. Έτσι καλύπτεται ένα κρίσιμο μουσειακό κενό, δημιουργείται ένα νέο τοπόσημο που θα βοηθήσει την τουριστική ανάπτυξη της πόλης και της Αττικής και βελτιώνεται ο αστικός ιστός, με έμμεση συνέπεια νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας στον Πειραιά (ένταξη με 50 εκατ. ευρώ)

Σήμερα η κα Μενδώνη μίλησε  για το σχεδιασμό και υλοποίηση πέντε εμβληματικών πολιτιστικών διαδρομών με θεματικές αφηγήσεις που συνδέουν τουριστικούς προορισμούς σε όλη την ελληνική επικράτεια. Οι δράσεις που θα αναπτυχθούν γύρω τους περιλαμβάνουν την ανάπτυξη ψηφιακών διαδραστικών εφαρμογών, την αναβάθμιση της υποδομής υπηρεσιών και την συντήρηση και αποκατάσταση επιλεγμένων μνημείων. Το έργο θα δώσει την δυνατότητα ανάπτυξης παράλληλων καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δράσεων.

Οι πολιτιστικές διαδρομές είναι:

  1. «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου»
  2. «Πολιτιστική Εγνατία Οδός»
  3. «Ο δρόμος προς τη Δύση. Από τον Όμηρο στον Θερβάντες»
  4. «Μνημειακά έργα Κυκλώπων και ανθρώπων κατά τη Μυκηναϊκή εποχή ( 2η χιλιετία π.Χ)
  5. «Δίκτυο κάστρων: Από το Βυζάντιο ως την Οθωμανοκρατία»

«Εργαστήκαμε μαζί με τις υπηρεσίες με πολύ ένταση τους τελευταίους τουλάχιστον οκτώ μήνες για τον σχεδιασμό αυτών των διαδρομών. Τα έργα που προτείνουμε συμπληρώνουν έργα που έχουν ήδη γίνει στο παρελθόν ή εκτελούνται σήμερα ή έχουν προγραμματιστεί να γίνουν όπως π.χ. η Αμφίπολη», είπε η κα Μενδώνη.

Ένας ακόμη βασικός στόχος του έργου, όπως τόνισε η κ. Μενδώνη, είναι να αναδειχθεί ο πολιτιστικός  τουρισμός και να ενισχυθεί η τοπική και περιφερειακή οικονομικής ανάπτυξη .Οι πέντε διαδρομές αναπτύσσονται σε δύο γεωγραφικούς άξονες: Ο πρώτος διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα και συνδέει αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία στις περιφέρειές της με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη. Ο δεύτερος ξεκινά από την Ήπειρο και κινείται προς νότο καλύπτοντας τις περιφέρειες Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Ελλάδας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρότασης είναι 32 εκατομμύρια χωρίς το ΦΠΑ. Σε ερώτηση που έθεσε στην Υπουργό το Κανάλι Ένα για το αν το ποσό του ΦΠΑ πρόκειται να το καλύψουν και χορηγοί μέσα από δωρεές η κ. Μενδώνη απάντησε “Όχι , το ελληνικό κράτος θα καλύψει μέσα από εθνικούς πόρους όλο το υπόλοιπο ποσό που θα απαιτηθεί για την υλοποίηση του έργου”.

Κάθε διαδρομή φτάνει σε ένα ποσό της τάξεως των 500 χιλιάδων. Ένα εκατομμύριο ευρώ αφιερώνεται στην ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών και το μεγαλύτερο ποσών της τάξεως των 27 εκατομμυρίων αφιερώνεται στη συντήρηση αποκατάσταση και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και μνημείων.

Το 70% των έργων θα πρέπει να έχει συμβασιοποιηθεί εντός του 2022, ενώ το 2023 θα πρέπει να συμβασιοποιηθεί το υπόλοιπο 30% με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025.

Στη συνέντευξη Τύπου η Υπουργός Πολιτισμού δέχτηκε ερωτήσεις “εκτός θέματος” και συγκεκριμένα για την Ακρόπολη και δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι μπήκε κομπρεσέρ στα μάρμαρα της Ακρόπολης

“Πρόκειται πάλι για fake news. Οι εφορείες Αρχαιοτήτων φροντίζουν όπως πρέπει τα έργα της Ακρόπολης. Τα κομπρεσερ έσπασαν παλιά τσιμέντα από τη δεκαετία του 70 και όχι τον Βράχο της Ακρόπολης” είπε χαρακτηριστικά η κα Μενδώνη.

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες:,