Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στο Ισραήλ οι αποφάσεις μετά το τηλεφώνημα Μπάιντεν και τη δήλωση της Χαμάς

0 σχόλια ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΣΜΟΣ

Δύο 24ωρα μετά την έναρξη των εχθροπραξιών και πολλές ημέρες μετά τα γεγονότα στην Ιερουσαλήμ που ήταν το φιτίλι που άναψε και πυροδότησε τη σοβαρότερη κρίση στο Μεσανατολικό μετά το 2014, ήρθε επιτέλους η παρέμβαση των ΗΠΑ με τα διαδοχικά τηλεφωνήματα του Υπ.Εξωτερικών και αμερικανού πρόεδρου προς τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Νετανιάχου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αμφότεροι ζήτησαν να υπάρξει άμεση αποκλιμάκωση αν και αναγνώρισαν χωρίς αστερίσκους το δικαίωμα της του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Ο Νετανιάχου μάλιστα για μια ακόμη φορά ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για αυτή τη δήλωση περί νομιμότητας της απάντησής προς την «επιθετικότητα» των Παλαιστινίων, αφού μεταφράζεται από το Ισραήλ ως στήριξη προς το ίδιο και παράλληλα ως «άδειασμα» προς τους Παλαιστίνιους.

Το γεγονός ωστόσο πως το αρχικό τηλεφώνημα έγινε από τον υπ.Εξωτερικών των ΗΠΑ προς τον κ.Νετανιάχου και ακολούθησε αυτό του προέδρου, εκτιμάται πως ίσως δείχνει και την δυσκολία που πιθανότητα υπήρξε στην πρώτη επικοινωνία και ήταν αυτή που οδήγησε τον Μπάιντεν να σηκώσει το τηλέφωνο για να προσπαθήσει να πείσει τον Νετανιάχου σε όσα δεν μπόρεσε ο υπουργός του.

Υπενθυμίζεται πως ο Μπάιντεν μέχρι στιγμής δεν έχει αποκαλύψει εάν θα επιμείνει στις επικίνδυνες αποφάσεις που έλαβε ο προκάτοχός του, Ντόναλντ Τραμπ όπως η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ ούτε εάν θα ανασκευάσει σχετικά με το πράσινο φως που είχε δώσει για τη συνέχιση του παράνομου εποικισμού. Και αν και η νέα κυβέρνηση, όπως δηλώνουν αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχει ακόμη καταλήξει στις επόμενες κινήσεις της για το Μεσανατολικό, σίγουρα θα ήταν παρακινδυνευμένο να ανατρέψει την πρώτη απόφαση αλλά υπάρχει περιθώριο στο δεύτερο ζήτημα.

Αυτά εκτιμάται πως είναι και ζητήματα που τέθηκαν από την αμερικανική πλευρά προς τον κ.Νετανιάχου και μένει να φανεί εάν τελικά θα υπάρξει μια αποκλιμάκωση ή όχι μετά από αυτή την παρέμβαση.

Νωρίτερα πάντως, η κυβέρνηση του Ισραήλ είχε αποφασίσει την επέκταση των επιθέσεων στη Γάζα παρά το γεγονός πως η Χαμάς έδειξε διάθεση αποκλιμάκωσης. Ανώτατο στέλεχος της οργάνωσης, σύμφωνα με το ρωσικό Υπ.Εξωτερικών δήλωσε πως ήταν  έτοιμη να διακόψει τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ σε «αμοιβαία βάση». Το Ισραήλ όμως απάντησε πως δεν θα σταματήσεις τις επιθέσεις μέχρι να  υπάρξει «απόλυτη ησυχία» από τη Γάζα.

Στο μεταξύ σοβαρές διαφωνίες διατυπώθηκαν για μια ακόμη φορά κατά την κλειστή τηλεδιάσκεψη των μελών του Σ.Α του ΟΗΕ αφού για μια ακόμη φορά οι ΗΠΑ «μπλόκαρε» την έκδοση ανακοίνωσης για τις εξελίξεις σε Γάζα και Ισραήλ, θέλοντας και πάλι να δώσει χρόνο στη παρασκηνιακή διπλωματία. Σημειώνεται πως αντίθετα με τη στάση αυτή ήταν τα υπόλοιπα 14 μέλη του Συμβουλίου

Χώρες δε όπως Κίνα, που είναι μόνιμο μέλος αλλά και η Νορβηγία και η Τυνησία δηλώνουν πως πλέον απαιτούν τη διεξαγωγή μιας ανοιχτής συνεδρίασης όπου όλοι θα τοποθετηθούν υπεύθυνα και δημόσια επί του ζητήματος, καυτηριάζοντας την τακτική της Ουάσιγκτον.

Κανάλι Ένα, 90,4FM, Κ.Πρ.

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες:,