Στο κόκκινο” οι διαξιφισμοί”  Τσίπρα – Μητσοτάκη στη βουλή

Σκληρή αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη στη βουλή.

Τσίπρας: Αναλαμβάνουμε την ιστορική ευθύνη

Πολιτικό οπορτουνιστή και ανεύθυνο χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός, διερωτώμενος για τη χρονική στιγμή της πρότασης μομφής. Ανοίξατε την κερκόπορτα στους υμνητές της χούντας, έχετε ακέραια την ευθύνη. Σας δίνει γραμμή ο Σαμαρά.

Πυρά προς τη Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός, κλείνοντας τον κύκλο των ομιλητών στη συζήτηση για την πρόταση μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση.

Ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του έκανε λόγο για ιστορικές στιγμές. Όπως είπε, σε λίγες μέρες έχουμε μπροστά μας μια κρίσιμη συνεδρίαση που κλείνει την τελευταία αξιολόγηση του τελευταίου προγράμματος στήριξης μετά από οκτώ χρόνια μνημονίων. Προχθές είχαμε την ψήφιση των τελευταίων μέτρων και παράλληλα, πριν από δυο μόλις μέρες είχαμε την κατάληξη σε ένα κρίσιμο θέμα της εξωτερικής πολιτικής, μια ανοιχτή πληγή, που έχει διάφορα στάδια για να κυρωθεί από την ελληνική βουλή αλλά δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ιστορική στιγμή.

«Τι συμπεράσματα έχει βγάλει από τα δυο γεγονότα η αξιωματική αντιπολίτευση; Ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, πράγμα που δεν έχει κάνει εδώ και τρία χρόνια. Δυσκολεύομαι να καταλάβω αυτή τη σπουδή, όπως θα δυσκολευτεί και ο ιστορικός του μέλλοντος, το γιατί σε μια θετική συγκυρία, η ΝΔ επιλέγει τώρα να εξαντλήσει το ισχυρότερο θεσμικό της όπλο προκειμένου να απειλήσει ότι θα ρίξει την κυβέρνηση», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Η αλήθεια, συνέχισε, είναι ότι κανείς νηφάλιος παρατηρητής δεν θα μπορούσε να αντιληφθεί ούτε τα όρια των εσωκομματικών σας προβλημάτων, όσο και τα όρια του πολιτικού σας κυνισμού. Σημείωσε δε ότι το τελευταίο που ενδιαφέρει τον Κυρ. Μητσοτάκη είναι αυτά που αναφέρει στην πρόταση μομφής. Δεν σας ενδιαφέρει η διεθνής θέση της χώρας, ούτε η πορεία της οικονομίας, ούτε η λύση για το χρέος. Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι η πτώση της κυβέρνησης πριν οριστικοποιηθεί η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια όπου την φέρατε εσείς, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Πολιτικός οπορτουνιστής ο Μητσοτάκης

Σημείωσε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ είναι εκνευρισμένος τόσο από το γεγονός ότι αναγνωρίζεται διεθνώς ότι αυτή η κυβέρνηση αποκαθιστά την αξιοπιστία της χώρας, όσο και από το ότι αναγνωρίζεται από τον διεθνή Τύπο ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι πολιτικός οπορτουνιστής και ότι συμπεριφέρεστε με βάση τη συγκυρία. «Ποια ήταν η θέση και η στάση σας για το Μακεδονικό όλα αυτά τα χρόνια;», διερωτήθηκε.

Απάντησε στον πρόεδρο της ΝΔ και στο ότι χαίρονται οι δανειστές επειδή θα σταματήσουν να μας δανείζουν. «Αρα, είναι κάτι αρνητικό το ότι φεύγουμε από τα μνημόνια και βγαίνουμε στις αγορές, που όντως, τα επιτόκια είναι πιο υψηλά. Τι να κάνουμε, να μείνουμε καμιά δεκαριά χρόνια ακόμη στα μνημόνια κ. Μητσοτάκη; Αυτή είναι η δική σας αντίληψη», τόνισε.

Κοινή στάση Μητσοτάκη με τους εθνικιστές των Σκοπίων

Μας είπατε ότι με αυτή τη συμφωνία, επιχειρούμε να διχάσουμε τους Ελληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Για κακή σας τύχη, αυτή την ώρα τόσο ο κ. Γκρουέφσκι όσο και ο κ. Ιβανόφ λένε το ίδιο στον Ζόραν Ζάεφ, ειπε ο πρωθυπουργός.

«Προφανώς», συνέχισε, «επειδή δεν γίνεται να ισχύουν και τα δυο ταυτόχρονα, η αλήθεια πρέπει να είναι κάπου αλλού. Ισχύει ότι επιλέξατε με την ανεύθυνη στάση σας στο Μακεδονικό ανοίξατε το κουτί της Πανδώρας. Με τις καθρεπτικές δηλώσεις σας με τους εθνικιστές περί ανεπίτρεπτης εθνικής υποχώρησης και μειοδοσίας, δεν κάνετε τίποτε άλλο από το να νομιμοποιείτε τον ακραίο εμπρηστικό εθνικιστικό λόγο. Και το κάνετε για να ψαρέψετε στα θολά νερά του εθνικιστικού ακροατηρίου. Και μάλιστα, προ ολίγου κατηγορήσατε τον ψευδεπίγραφο εθνικισμό. Τον ορίτζιναλ τον υιοθετείτε και τον έχετε στην παράταξή σας».

Αφήσατε τους βουλευτές σας – δεν ξέρω αν τους παρακινήσατε κιόλας- να μιλούν για προδότες και μειοδοσίες, αφήνοντας ανοιχτή την κερκόπορτα στον εθνικιστικό εσμό της Χρυσής Αυγής, στους υμνητές της χούντας, να έρχονται στη βουλή και να παρακινούν σε κατάλυση του πολιτεύματος και της Δημοκρατίας, συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Εχετε ακέραια την ευθύνη, που ως όμηρος της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματός σας και του κ. Σαμαρά δίνετε νομιμοποίηση στο φίδι να ξεμυτίσει από το αυγό του και μάλιστα, μέσα στο άντρο της δημοκρατίας. Και έχετε ευθύνη γιατί τελικά εσείς επιχειρείτε να διχάσετε τους Ελληνες για να ενώσετε τη διχοτομημένη παράταξή σας».

Δεν διστάσατε να εμπλέξετε και τον ΠτΔ, στην απόπειρα αποσταθεροποίησης που προσπαθήσατε να στήσετε. Όμως το μεγάλο σας πρόβλημα είναι ότι υποκρίνεστε. Δεν σας είναι εύκολο να ορθώσετε επιχειρήματα αποδόμησης που περιλαμβάνει όλα αυτά που υπερασπίστηκε πρώτος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και στη συνέχεια φυσικά, αποτέλεσαν τον κορμό μιας γραμμής που ονομάστηκε εθνική γραμμή.

Η συμφωνία

Είναι μια συμφωνία που κάθε Ελληνας πρωθυπουργός από το 1995 και μετά θα ήθελε να έχει στο τραπέζι. Διότι δεν περιλαμβάνει μόνο τη σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes, αλλά περιλαμβάνει ως προϋπόθεση τη συνταγματική αλλαγή της μέχρι σήμερα ονομασίας της γείτονος που είναι αναγνωρισμένη από 140 χώρες και των αλυτρωτικών αναφορών.

Ζήτησε να του δείξουν σε ποιο σημείο της συμφωνίας αναφέρεται ότι αναγνωρίζεται μακεδονικό έθνος, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΝΔ. Εγώ αυτό που βλέπω, σημείωσε, είναι να διαφυλάσσεται απόλυτα το δικαίωμά μας να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τους όρους που χρησιμοποιούσαμε για την ονομασία των γειτόνων μας.

Βλέπω επίσης, συμπλήρωσε, ότι διαφυλάσσεται απόλυτα το δικαίωμα να χαρακτηρίζουμε την ιθαγένεια των γειτόνων μας ενώ στα ταξιδιωτικά έγγραφα αναφέρονταν μέχρι τώρα «Macedonian», τόνισε.

Το πιο σημαντικό είναι ότι διασφαλίζεται η πολιτιστική μας κληρονομιά, η ιστορία μας και τα πρόσωπα που οικειοποιήθηκαν οι γείτονες, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Το πρόβλημα σας δεν είναι ότι είναι κακή η συμφωνία, είναι ότι έχουμε συμφωνία και ακόμη χειρότερα για εσάς, και αυτή η συμφωνία είναι καλή. Για τους μισούς από εσάς γιατί δεν θέλατε καμία συμφωνία. Για τους άλλους μισούς γιατί δεν θέλετε αυτή η κυβέρνηση να αποδείξει ότι μπορεί να πετυχαίνει εκεί όπου όλες οι δικές σας κυβερνήσεις αποπειράθηκαν και απέτυχαν» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Θράσος από ΝΔ και Αντώνη Σαμαρά

«Πού ήσασταν το 1977 όταν καμία ένσταση δεν υποβλήθηκε για την υιοθέτηση μακεδονικής γλώσσας στον ΟΗΕ, σε διάσκεψη εδώ στην Αθήνα; Πού ήσασταν όταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ το 1959 μιλούσε στη Βουλή για μακεδονική γλώσσα; Πού ήσασταν όταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ έλεγε στον Ποπόφ: “Έχομεν φάκελλον. Τον κρατούμεν εις το συρτάριν” και συμφωνούσαν μυστικά στη γραμμή της σιωπής; Στη γραμμή της μη ανοιχτής αντιπαράθεσης για το ζήτημα της ταυτότητας;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Οπως είπε, «ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αγωνίσθηκε – σε δύσκολες συνθήκες – για μια βιώσιμη λύση. Ο κ. Σαμαράς όμως που σήμερα σας δίνει γραμμή, αφού έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του σε κοινοτικό κανονισμό με τον οποίο για πρώτη αναγνωριζόταν Δημοκρατία της Μακεδονίας, αποφάσισε να αντισταθεί και να επιχειρήσει να ρίξει την κυβέρνηση που προσπαθούσε να βρει λύση. Όπως κάνει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ντόρα Μπακογιάννη».

Καταλόγισε θράσος στη ΝΔ και τόνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θέλει να αποδεχτεί τη μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης. Συνεχίζοντας την κριτική του στον Αντώνη Σαμάρα, είπε ότι «παρά το γεγονός ότι είχε την ευθύνη, καθώς σε δυο συνεδριάσεις δεν υπερασπίστηκε τα ελληνικά συμφέροντα, ήρθε και χρέωσε την ευθύνη στον πρωθυπουργό του». «Πού ήταν τότε ο πύρινος μαχητής κατά της εθνότητας και της γλώσσας, να κατοχυρώσει τη θέση του; Ο πύρινος μαχητής ήρθε να πει ότι είμαι εθνομηδενιστής» είπε ο κ. . Τσίπρας.

Αναλαμβάνουμε την ευθύνη

«Έχουμε μπροστά μας μια συμφωνία, σας ρωτώ λοιπόν ευθέως. Μετά από όλα αυτά τα χρόνια και όλα αυτά που έχουν γίνει είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να διαιωνίζεται αυτή η διαφορά με τους Βόρειους γείτονές μας; Είναι στάση πατριωτική να διαιωνίζεται ένα πρόβλημα σε μια περίοδο με μεγάλες προκλήσεις στη ΝΑ Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και στο Αιγαίο. Σε μια περίοδο που αναπόσπαστα η έγνοια μας και το διπλωματικό μας κεφάλαιο πρέπει να στοχοπροσηλωθεί στην Κύπρο και στο Αιγαίο;

«Έχοντας όχι την ευθύνη της διαχείρισης του πολιτικού κόστους, αλλά την πλήρη συναίσθηση της ευθύνης της διαχείρισης ενός κρίσιμου για τη χώρα εθνικού θέματος, δηλαδή την πλήρη συναίσθηση της ευθύνης, της ιστορικής πατριωτικής ευθύνης, εγώ και η κυβέρνηση μου αναλαμβάνουμε την ιστορική ευθύνη» κατέληξε ο πρωθυπουργός, ζητώντας από τους βουλευτές να μην στηρίξουν την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

 

Μητσοτάκης: Οι εκλογές θα βάλουν τέλος στην ανεύθυνη πορεία της κυβέρνησης

«Ψήφος κατά της πρότασης δυσπιστίας είναι ψήφος υπέρ της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ αύριο», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. Αιχμές για «συναλλαγή» της συμφωνίας με τα Σκόπια με διευκολύνσεις για την οικονομία. Επίθεση σε Πάνο Καμμένο και τους βουλευτές των ΑΝΕΛ.

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι η ψήφος κατά της πρότασης δυσπιστίας είναι ψήφος υπέρ της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ αύριο.

Και μόνο για τη μνημειώδη ομιλία Καμμένου άξιζε η πρόταση μομφής, υπογράμμισε στην έναρξη της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιο ρεσιτάλ υποκρισίας δεν έχει ξαναδεί η Βουλή.

Η συνεδρίαση, συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ, είναι από τις κρισιμότερες των τελευταίων ετών. Η κυβέρνηση καλείται να λογοδοτήσει για τη σύμπτωση ενός τέταρτου μνημονίου και μιας βαριάς πολιτικής ήττας.

«Σήμερα υποθηκεύετε όλοι σας το μέλλον της χώρας όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και στα εθνικά θέματα. Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να σας σταματήσουμε, για να βάλουν οι εκλογές τέλος στην ανεύθυνη πορεία σας», υπογράμμισε.

«Τρία χρόνια τώρα αντιπολιτευθήκαμε υπεύθυνα αν και έχουν γίνει πολλά που δικαιολογούν κατάθεση πρότασης δυσπιστίας, σημείωσε. Επιλέξαμε να την ενεργοποιήσουμε τώρα με έναν σκοπό: Να θέσουμε όλους τους βουλευτές προ των ευθυνών τους σε μια κρίσιμη συγκυρία. Ψήφος κατά της πρότασης δυσπιστίας είναι ψήφος υπέρ της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ αύριο. Ψηφίζοντας όχι – και αναφέρομαι ειδικά στους βουλευτές των ΑΝΕΛ – βγάζετε ατομικό εισιτήριο για τις Πρέσπες», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Οπως είπε, η συμφωνία παράγει τετελεσμένα που θα είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουν στο μέλλον, γιατί θα έλθει προς κύρωση πολλούς μήνες αργότερα και θα είναι εξαιρετικά δύσκολο τότε να γίνει οποιαδήποτε τροποποίηση.

Το παράδοξο των ΑΝΕΛ

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι έχει στηθεί ένα πρωτοφανές θέατρο υποκρισίας. Οι ΑΝΕΛ στα λόγια λένε όχι στη συμφωνία. Ισχυρίζονται ότι δεν θα κυρώσουν τη συμφωνία όταν έλθει στη βουλή. Μας λένε δηλαδή ότι δεν θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση τώρα αλλά κάποια βολική στιγμή στο μέλλον. Στηρίζουν όμως ταυτόχρονα με πάθος τον πρωθυπουργό και τον υπουργό εξωτερικών που τη διαπραγματεύτηκαν και την υπογράφουν αύριο. Δεν παραιτούνται καν από τις υπουργικές τους καρέκλες ως ελάχιστη ένδειξη πολιτικής ευθιξίας.

Εδώ, σημείωσε, εισάγεται νέος πολιτικός όρος, της ευκαιριακής δεδηλωμένης. «Ακουσα για νόμπελ Ειρήνης. Νόμπελ πολιτικής απάτης αξίζει και στους δυο σας. Γιατί όλα αυτά που κάνετε είναι συνεννοημένα», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε δηλώσεις του Πάνου Καμμένου για το όνομα της Μακεδονίας.

Εχουν περάσει πολλοί δημαγωγοί από αυτή την αίθουσα. Όμως ο ιστορικός του μέλλοντος θα κρατήσει μια ξεχωριστή θέση για τον κ. Καμμένο ανάμεσα στους καιροσκόπους της εποχής, συνέχισε.

Επίθεση σε Τσίπρα

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έπαιξε μικροπολιτικά παιχνίδια με τα εθνικά θέματα. Όπως είπε, έδωσε μια κακή συμφωνία με τα Σκόπια για να αποσπάσει κάποιες διευκολύνσεις στο μέτωπο της οικονομίας. Κύριος στόχος του ήταν να δημιουργήσει πρόβλημα στους πολιτικούς του αντιπάλους και ειδικά στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο κ. Τσίπρας, τόνισε, ουδέποτε επεδίωξε οποιαδήποτε συναίνεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Εκανε μυστική διπλωματία και υπονοούμενα αντί για υπεύθυνη ενημέρωση ενώ περιφρόνησε και τους πολίτες που εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους , αποκαλώντας τους «όχλο».

Εμείς, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, βάλαμε τις κόκκινες γραμμές. «Το ναι που είπατε στη Μακεδονία του Ιλιντεν το πήρατε άρον άρον πίσω μετά από δική μας πίεση. Ηταν ανεξήγητη η βιασύνη, προφανώς λόγο ΝΑΤΟ», σημείωσε.

«Επιχειρείτε έναν συμψηφισμό εντυπώσεων. Θέλετε οι αντιδράσεις για το Σκοπιανό, που ίσως προέρχονται από ανθρώπους που δεν σας ψηφίζουν, να καλύψουν το τέταρτο μνημόνιο, τις μειώσεις στις συντάξεις και τις αυξήσεις στις εισφορές.», υπογράμμισε. Μια άλλη εξήγηση, συμπλήρωσε, είναι ότι ο κ. Τσίπρας τρέχει για τις ατζέντες άλλων που τον βρήκαν εύκολο για να κλείσει τις εκκρεμότητες.

Η Ιστορία θα γράψει τελικά ότι εσείς θα πείτε ναι εκεί που όλοι οι προκάτοχοί σας είχαν πει όχι, τόνισε, καταλογίζοντας μεγάλες υποχωρήσεις στην εθνική γραμμή.

 

Η συμφωνία

Με τη συμφωνία που υπογράφετε, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, οι κάτοικοι της πΓΔΜ θα ονομάζονται Μακεδόνες και θα μπορούν να λένε ότι ομιλούν τη μακεδονική γλώσσα. Αν όμως στη Βόρεια Μακεδονία ζούνε Μακεδόνες, τότε προφανώς κάποιοι μπορούν να ισχυριστούν στο μέλλον ότι υπάρχει και νότια Μακεδονία όπου επίσης ζουν Μακεδόνες.

Ακόμα και αν ζουν σε δυο κράτη, το έθνος τους θα είναι ένα, όπως οι κάτοικοι της Κορέας και της Γερμανίας, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Το erga omnes δεν διασφαλίζεται, καθώς για τη διεθνή χρήση του ονόματος δίνεται μια πενταετία ενώ για τα εσωτερικά έγγραφα δεν δίνεται όριο, υπογράμμισε.

Είναι αδιανόητο να προσπαθείτε να συμψηφίσετε τα δικά σας τετελεσμένα με αποσπασματικές δηλώσεις στελεχών προηγούμενων κυβερνήσεων που δεν είχαν καταλήξει πουθενά, είπε.

«Οι εκλογές είναι θέμα λίγων μηνών και η κρίση των πολιτών θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους και εσείς κ. Τσίρπα, θα καταγραφείτε ως ο χειρότερος πρωθυπουργός», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υποστήριξε: «Το τέταρτο μνημόνιο και η συμφωνία για το Σκοπιανό, ναρκοθετούν το μέλλον της χώρας. Προειδοποιώ ότι το να υπογραφεί η συμφωνία καθιστά δύσκολη την αποτροπή των συνεπειών της στο μέλλον».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φθάνει στην Αθήνα ο Μπαράκ Ομπάμα, το μεσημέρι οι επίσημες επαφές

Σε λίγες ώρες, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα βρίσκεται στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, στις 11:00 θα προσγειωθεί το Air Force One στο αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος». Ο Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί με τον Προεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στις 13:30 και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 14:30. Μετά τη συνάντηση Τσίπρα[…]

Περισσότερα »

ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν είμαστε μονολιθικό κόμμα»

Αμφίπλευρη προσπάθεια καταβάλλεται από τους εκφραστές των δύο τάσεων εντός του ΣΥΡΙΖΑ -ηγεσίας και μειοψηφούσας Αριστερής Πλατφόρμας- ώστε να πέσουν οι τόνοι και να αποφευχθεί μια πιθανή περίοδο εσωστρέφειας που δεν θα ωφελούσε το κόμμα σε τόσο μικρό διάστημα από τις κάλπες του Μαϊου. Η… πέτρα του σκανδάλου και κύριος[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *