Στο ΣτΕ για τα αναδρομικά σωματεία συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προσέφυγαν την Τετάρτη το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) και άλλα τρία σωματεία συνταξιούχων (ΗΣΑΠ κλπ). Κατέθεσαν αίτηση με την οποία ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Εργασίας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα, όπως προκύπτουν από επιστροφές μειώσεων των συντάξεων τους. Η αίτηση των σωματείων των συνταξιούχων θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Αναλυτικότερα, τα σωματεία ζητούν την ακύρωση της υπ’ αρθμ. Φ.11321/35005/1528/14.10.2020 απόφασης του υπουργού Εργασίας, καθώς δεν προβλέπει την επιστροφή των σχετικών περικοπών των επικουρικών συντάξεων και των δώρων που επιβλήθηκαν κατά τη μνημονιακή περίοδο, παρά το ότι οι επίμαχες περικοπές κρίθηκαν αντισυνταγματικές με αμετάκλητες αποφάσεις του ΣτΕ.

Επίσης, τα σωματεία υποστηρίζουν ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση είναι αντίθετη με τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), ενώ παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας (άρθρο 25), της ισότητας στα δημόσια βάρη (άρθρα 4 παρ. 5), της προστασίας της ανθρώπινης αξίας (άρθρο 2 παρ. 1) και της διάκρισης των λειτουργιών αλλά είναι αντίθετη και στο άρθρο 20 παρ. 1 του Συντάγματος.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αεροδρόμιο «Μακεδονία»: Σε λειτουργία ο κεντρικός διάδρομος προσαπογείωσης

Κανονικά διεξάγονται όλες οι πτήσεις από τις έξι το πρωί το αεροδρόμιο “Μακεδονία” καθώς σήμερα παραδόθηκε ο κεντρικός διάδρομος προσαπογείωσης 16-34, όπως είχε ανακοινώσει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Περισσότερα »

Συναγερμός στο κέντρο της Αθήνας από εγκαταλελειμμένο σακίδιο

Εγκαταλελειμμένο σακίδιο στην οδό Σόλωνος 137 έθεσε σε συναγερμό τις Αρχές, στο κέντρο της Αθήνας. Το σακίδιο εντόπισε διερχόμενος πολίτης ο οποίος και ειδοποίησε την Άμεση Δράση. Το σημείο δεν αποτελεί κάποιο «στόχο», πρόκειται για είσοδο πολυκατοικίας,  ωστόσο κλιμάκιο των ΤΕΕΜ έχει σπεύσει και έχει αποκλείσει την περιοχή.

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *