Στον «αέρα» η παγκόσμια κρουαζιέρα εξαιτίας του κορονοιού

 

    του Νίκου Μπαρδούνια

Στο «κόκκινο» βρίσκονται, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοιού, οι μετοχές των βασικότερων διεθνών εταιρειών κρουαζιέρας όπως είναι η Carnival, η Royal Caribbean και η Norwegian Cruise. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές του έτους οι τιμές των μετοχών τους υποχώρησαν έως και…75% ( ! ) οδηγώντας σε απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Μάλιστα, όπως προκύπτει από δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, η εταιρεία Carnival κατέγραψε κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020 απώλειες ύψους… 4,4 δις δολαρίων!
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες εταιρείες έχουν γνωστοποιήσει ότι θα κρατήσουν τα πλοία τους «δεμένα» έως και τα μέσα Σεπτεμβρίου, εξαιτίας και των νέων κρουσμάτων κορονοιού που καταγράφονται διεθνώς, η εταιρεία κρουαζιέρας MSC Cruises προτίθεται να ξεκινήσει και πάλι δρομολόγια στη Μεσόγειο από την 1η Αυγούστου, υπό την προϋπόθεση ότι θα δοθεί το «πράσινο φως» από τις σχετικές ευρωπαϊκές χώρες για κρουαζιέρες.

 

Τα σχέδια της MSC Cruises

Κατά πληροφορίες η εταιρεία προγραμματίζει δρομολόγια κρουαζιέρας στην ανατολική και δυτική Μεσόγειο τον Αύγουστο. Η τελική ωστόσο απόφαση για αυτά θα εξαρτηθεί από την έγκριση των νέων πρωτοκόλλων υγείας και ασφάλειας.
Όπως αναφέρουν κύκλοι της εταιρείας «τα πρωτόκολλα της MSC βασίζονται στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας, οι οποίες εναπόκειται στην έγκριση των μεμονωμένων κρατών-μελών της ΕΕ».
Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, πιθανότατα εντός των επόμενων ημερών, η εταιρία προσδοκά ότι μέχρι τις 15 Ιουλίου θα είναι σε θέση να ανακοινώσει ποια δρομολόγια και με ποια πλοία θα διεξαχθούν στη Μεσόγειο.

Άνοδος μέχρι και… την εποχή του κορονοιού

Ο ετήσιος αριθμός επιβατών στον τουρισμό κρουαζιέρας μεταξύ 2009 και 2019 εκτοξεύτηκε στα 30 εκατομμύρια τουρίστες από τα 17,8 εκατομμύρια που κυμαινόταν με προοπτική το 2020 να ξεπεράσει τα 32 εκατομμύρια επιβάτες, σύμφωνα με στοιχεία της CLIA.
Ωστόσο η πανδημία του κορονοιού άλλαξε τα δεδομένα και πλέον κανείς δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Και τούτο διότι η κατάσταση στις ΗΠΑ, που αποτελούν και το 50% των τουριστών κρουαζιέρας, δείχνει να μην αλλάζει προς το καλύτερο ενώ τα αμερικανικά λιμάνια θα παραμείνουν κλειστά έως και τις 15 Σεπτεμβρίου…

Οι αφίξεις κρουαζιέρας στην Ελλάδα το 2019.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος οι αφίξεις κρουαζιέρας για το 2019 σημείωσαν σημαντική άνοδο. Ειδικότερα , οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων ανήλθαν στις 3.899 (από 3.410 το 2018), σημειώνοντας άνοδο 14,34% και οι αφίξεις επιβατών κρουαζιέρας ανήλθαν στις 5.537.500 (από 4.788.642 το 2018), σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 15,64%.
Το λιμάνι του Πειραιά συνεχίζει να διατηρεί την πρώτη θέση στους προορισμούς για 10η συνεχή χρονιά, σημειώνοντας μάλιστα σημαντική άνοδο ως προς τις απο/επιβιβάσεις homeporting (από 354.398 το 2018 σε 410.512 το 2019, ήτοι ποσοστό αύξησης 15,83%).
Επίσης, σημαντική αύξηση σημειώθηκε στα λιμάνια της Σαντορίνης, Σούδας (Χανίων), Ρόδου, Αγ. Νικολάου Κρήτης και Κεφαλονιάς – Ιθάκης, που αποτελούν προορισμούς που εντάσσονται, βάσει της κατάταξης, στους είκοσι δημοφιλέστερους προορισμούς.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αύξηση ρεκόρ στις προκρατήσεις Ρώσων για διακοπές στην Ελλάδα

Ούριος είναι ο άνεμος που πνέει από την Ρωσία για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς οι προκρατήσεις που γίνονται για την Ελλάδα και την Κύπρο, ενόψει της θερινής τουριστικής περιόδου, έχουν σπάσει όλα τα ρεκόρ. Όπως αναφέρει η Ένωση Τουριστικών πρακτόρων της Ρωσίας (ΑΤΟΡ) στην ιστοσελίδα της, επικαλούμενη την εικόνα που[…]

Περισσότερα »

Τουρισμός: Πόσα ευρώ αφήνουν πίσω οι επισκέπτες

Η «κάθοδος των μυρίων» Ευρωπαίων (Γερμανών, Γάλλων και Βρετανών ιδιαίτερα) ήταν ο κύριος λόγος που ο ελληνικός τουρισμός διατηρήθηκε στον αφρό και τη φετινή χρονιά καταφέρνοντας να καταγράψει αύξηση εισπράξεων 10,3% στην περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου.  Τα αυξημένα έσοδα, ωστόσο, ισοδυναμούν με το κόστος ενός…καφέ αφού δεν ξεπερνούν τα 2,6 ευρώ ανά[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *