Στον ιαπωνικό όμιλο Japan Tobacco περνά η ΣΕΚΑΠ μέσω Ρωσίας

Ο ιαπωνικός όμιλος Japan Tobacco Inc. (JT) συμφώνησε να εξαγοράσει την ρωσική καπνοβιομηχανία Donskoy Tabak (DT) αντί 90 δισ. ρουβλίων (1,6 δισ. δολαρίων), ενισχύοντας περαιτέρω την ηγετική του θέση στη ρωσική αγορά που είναι η τρίτη μεγαλύτερη παγκοσμίως ανέφερε σε ανακοίνωσή του. Μέσω της DT, ο ιαπωνικός όμιλος αποκτά το πλειοψηφικό ποσοστό της ΣΕΚΑΠ.

«Η εξαγορά αυτή αποδεικνύει τη δέσμευσή μας να ενισχύσουμε την πρώτη θέση μας στην αγορά της Ρωσίας. Για αρκετά χρόνια, η αγορά αυτή αποτέλεσε ακρογωνιαίο λίθο της αύξησης των κερδών του Ομίλου μας. Η συναλλαγή αυτή θα αυξήσει το μερίδιο αγοράς μας σε περίπου 40% και θα συμβάλει άμεσα στα κέρδη του Ομίλου, μέσα από συνέργειες που αναμένονται στα επόμενα χρόνια», τόνισε ο Mutsuo Iwai, πρόεδρος των Παγκόσμιων Επιχειρήσεων Καπνού του Ομίλου.

Η DT είναι η 4η μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία της Ρωσίας με μερίδιο αγοράς 7% περίπου με γνωστές μπράντες όπως Donskoy Tabak, Kiss and Play, αναφέρει.

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 3ου τριμήνου του 2018, μετά και τη ρυθμιστική εκκαθάριση, τονίζει.

Ο ιαπωνικός όμιλος έχει ήδη παρουσία στην ελληνική αγορά με μερίδιο αγοράς που πλησιάζει το 23%. Με την εξαγορά της ΣΕΚΑΠ μέσω της DT, η JT ενισχύει περαιτέρω το μερίδιό της κατά 3 μονάδες, δηλαδή στο 26% περίπου. Ο ιαπωνικός όμιλος φέρεται να αγοράζει το 25% της εγχώριας παραγωγής καπνού.

Τι δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΣ της ΣΕΚΑΠ

«Σήμερα, Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018, υπεγράφη σύμβαση μεταξύ της εταιρείας JTI και της Tobacco Businnes Complex of the «Agrocom Group» (Donskoy Tabak), μέρος της οποίας είναι η εταιρεία ΣΕΚΑΠ. Η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί με την έγκριση των αρμόδιων αντιμονοπωλιακών αρχών» δήλωσε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΕΚΑΠ ΑΕ, Αρτούρ Νταβιντιάν (Arthur Davidyan), σχετικά με την απόκτηση του πλειοψηφικού μεριδίου της εταιρείας από τον Όμιλο JT σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με αυτή τη συμφωνία διήρκησαν πάνω από έναν χρόνο. Πρόκειται για μια απόλυτα μελετημένη επιχειρηματική κίνηση. Η συμφωνία αυτή φέρνει την ΣΕΚΑΠ, μπροστά σε μια νέα εποχή. Αφού η ΣΕΚΑΠ ανασυγκροτήθηκε, τα τελευταία πέντε χρόνια παρουσίασε μια δυναμική παρουσία στην ελληνική αγορά. Τώρα, ενσωματώνεται σε μια μεγάλη διεθνή καπνική εταιρεία» επισημαίνει στη δήλωσή του.

Και συνεχίζει ο κ.Αρτούρ Νταβιντιάν σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η JTI, κύριος μέτοχος της οποίας είναι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, έχει μια επιτυχημένη παρουσία και μεγάλη εμπειρία στην ελληνική αγορά καπνού. Το γεγονός αυτό δημιουργεί νέες προοπτικές και ελπίδα όχι μόνο για τη ΣΕΚΑΠ, αλλά και για όλους τους κατοίκους της περιοχής της Ξάνθης και της ευρύτερης περιοχής. Το Διοικητικό Συμβούλιο του «Dimera Group» αποφάσισε να επικεντρώσει την επενδυτική δραστηριότητα του στην Ελλάδα σε άλλα μεγάλα έργα στους τομείς των logistics, της παραγωγής τροφίμων, των ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

COSCO: Εξαγόρασε ποσοστό της Beibu Gulf Port

Του Νίκου Μπαρδούνια….. Στην εξαγορά του 4,34% ή 70.943.455 μετοχών, της διαχειρίστριας εταιρείας λιμένων Beibu Gulf Port έναντι 68 εκατ. δολαρίων προχώρησε η COSCO Shipping Ports, μέσω της θυγατρικής της, China Shipping Terminal Development. Με την συγκεκριμένη κίνησή του ο κινεζικός κολοσσός επιδιώκει να ενδυναμώσει την συνεργασία του με την[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *