Στον Εισαγγελέα το πόρισμα για τα δάνεια κομμάτων-ΜΜΕ

Με τη μάχη εκτός συνόρων να κορυφώνεται, στο εσωτερικό η κυβέρνηση «σηκώνει» άλλο ένα επεισόδιο στο σήριαλ της διαπλοκής, με αφορμή το πόρισμα της Εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τα τραπεζικά δάνεια των κομμάτων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Το 965 σελίδων πόρισμα (που εγκρίθηκε χθες μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία στην Εξεταστική) αποφασίσθηκε με ευρεία πλειοψηφία (όλοι πλην ΝΔ) να σταλεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου να ερευνήσει τις υποθέσεις στις οποίες υπάρχουν αδικήματα.

Θα διεξαχθεί δε, ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής την επόμενη Τετάρτη, 1η Φεβρουαρίου, στην οποία θα μιλήσει ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι 9μηνες εργασίες της Εξεταστικής απέδειξαν ότι για το όργιο παράνομων δανειοδοτήσεων υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών και τραπεζικών στελεχών, καθώς και υψηλόβαθμων στελεχών μεγάλων εκδοτικών συγκροτημάτων.

Σε ό,τι αφορά ποινικές ευθύνες πολιτικών στελεχών που να εμπίπτουν στο νόμο περί ευθύνης υπουργών (σ.σ. πρώην υπουργοί-πολιτικοί αρχηγοί), οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι δεν έχουν προκύψει μέχρι τώρα: «εάν κατά τη διάρκεια των δικαστικών ερευνών που θα πυροδοτήσει το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, οι αρμόδιοι εισαγγελείς ή ανακριτές θεωρήσουν ότι υπάρχει εμπλοκή τέτοιων προσώπων σε οποιαδήποτε πιθανή παράνομη πράξη, θα πρέπει αμελλητί να διαβιβάσουν τις συναφείς δικογραφίες στην Βουλή, ώστε να υπάρξει, αν το αποφασίσει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, συγκρότηση Προακαταρκτικής Επιτροπής για τα πρόσωπα αυτά».

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνεται ότι το 90% των προβληματικών δανεισμών (σε κόμματα και ΜΜΕ) αποκαλύφθηκε λόγω της Εξεταστικής («διότι άνοιξαν στόματα»), ενώ δεν αποκλείεται να βγουν κι άλλα στοιχεία «όταν οι υπόλογοι θα έχουν απέναντί τους τον Εισαγγελέα»…
Euro2day.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *